kapros túrós
Az egyik kedvenc süteményem a kapros túrós pite/lepény. Gyerekkoromban rengetegszer ettem, amikor látogatóba mentünk a rokonokhoz. Akármennyit meg tudnék belőle enni. Nagyon régóta szerettem volna már elkészíteni a cukormentes változatát. A kockás spirálfüzetbe ragasztgatott, firkált, szájhagyomány útján terjedő receptek között találtam rá erre a – mint kiderült, Horváth Ilona által jegyzett – receptre, ezt alakítottam át.
Hozzávalók (30 szelethez): a tésztához:
- 2 dl meleg tej
- 1 cs élesztő
- 1 ek teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 10 csepp folyékony édesítő
- 80 g sima liszt
- 170 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 tojás
- 50 g vaj
- csipet só
a töltelékhez:
- 450 g túró
- 1 jó nagy ek tejföl
- 10 ml folyékony édesítőszer
- 1 ek teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 csokor apróra vágott friss kapor
- 2 tojás szétválasztva
- csipet só
- 1 tk citromlé
- 2 ek tejföl
- 1 tojássárgája
Elkészítés:
- A tejbe belekeverjük az élesztőt, az evőkanál lisztet és a tíz csepp édesítőszert, majd félretesszük, hogy felfusson.
- Közben kimérjük a liszteket, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a felkockázott vajat és a sót.
- Az élesztőt hozzáöntjük a lisztes keverékhez, majd egy fakanállal vagy spatulával alaposan elkeverjük. Kb. olyan tésztát kell kapjunk, mint a nyers nokedlitészta. (Ne ijedjünk meg, tök jó lesz!)
- Félretesszük a tésztát meleg helyre úgy egy órára, ami alatt kétszeresére kel.
- Ha megkelt a tészta, akkor jön a sütisütés – szerintem – legnehezebb része: a tepsinkbe kell beleegyengetnünk a tésztát. Én a következő trükköt alkalmaztam: fogtam egy, a tepsi méreténél minden irányba kb +5 cm-rel nagyobb sütőpapírt, amit beletettem a tepsibe, és jól meghajtogattam a széleknél, hogy nagyjából tudjam, hogy mekkora az alapterület. Kivettem a sütőpapírt, és a téglalapot megvajaztam és megliszteztem. Ezután fogtam a tésztát és egy spatulával elegyengettem, hogy kitöltse a téglalapot és nagyjából egyenletes legyen (őszinte leszek: rohadtul nem lett mindenhol az). Visszatettem a tepsibe a tésztát sütőpapírostól és félretettem.
- Miután beleügyeskedtük a tésztát a tepsibe, tegyük félre, hogy tovább keljen (kb. 15-20 percig, amíg a töltelékkel dolgozunk és bemelegszik a sütő, amit most melegítsünk elő 175 °C-ra (légkeveréses).
- A töltelékkel fogunk dolgozni: a túrót törjük át, amennyire tudjuk, majd lazítsuk fel egy jó nagy evőkanál tejföllel (lehet, hogy kettőre is szükségünk lesz). Édesítsük meg, szórjuk bele az apróra vágott kaprot, üssük bele a két tojássárgáját és keverjünk bele egy evőkanál lisztet.
- A tojásfehérjékhez adjunk egy csipet sót és kevés citromlevet, majd verjünk belőlük kemény habot. Ezt a habot óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a túrókrémbe.
- Ezt a krémet most kanalazzuk a tésztára és ez mehet is a sütőbe kb. 35-40 percre.
- A két evőkanál tejfölt keverjük el a tojás sárgájával és ezt a 35.-40. perc után kenjük rá a süteményre, majd toljuk vissza a sütőbe további 5-10 percre. Én összesen 50 percig sütöttem. Sütés után hagyjuk kihűlni, majd szeletelhetjük is.
Egy szeletben kevesebb, mint 7 g szénhidrát van.
Ideális uzsonna vagy tízórai a gyors- és lassú felszívódású szénhidrátok kombinációja miatt. Meg azért is persze, mert finom. 🙂
Természetesen, aki nem szereti édesen, az nyugodtan készítse el a sós változatot: hagyjuk el a töltelékből az édesítőszert és sózzuk ízlés szerint. Biztos úgy is tök finom, de én a túrós tésztát is édesen, szalonnával szeretem, így nekem a kapros túrós is csak édesen jöhet szóba.
Ha tetszenek a sütemények és édességek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra!
Kedves Helga, mekkora tepsivel dolgoztál ennél a receptnél?