tzatziki

Köztudott, hogy nyáron az ember a könnyedebb, nagyrészt zöldségekből, friss salátából álló ételeket preferálja. Biztos vannak olyanok is, akik ugyanúgy bevágják a vörösboros marhapörköltet kánikulában és mínusz tízben is, de az átlag inkább fogyaszt ilyenkor salátákat, sovány húsokat. Meg aztán a nyár a kertipartikról, grillezésekről is szól, ahol a köret 90%-ban „valami zöld”.

Hirdetés

A nyár slágere nálam idén a tzatziki volt, és még mindig az. Bármennyit meg tudnék enni belőle, grillezett húsokhoz egyszerűen isteni. Két fő összetevője, a kígyóuborka és a görög joghurt a legjobb frissítő páros a forróságban. Bár lassan kezd elmúlni a kánikula, de ha ennek ellenére nálatok is várható a közeljövőben kertiparti, vagy egyszerűen nem tudjátok, hogy mi legyen a köret a dögunalmas basmati rizs vagy bulgur helyett, akkor görgessetek lentebb a receptért.

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 1 db kígyóuborka
  • fél evőkanál só
  • 330 g görög joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél citrom leve
  • őrölt bors
Hirdetés

Elkészítés:

  1. Az uborkát mossuk meg, a végeit vágjuk le (én nem szoktam meghámozni), majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le és sózzuk meg.
  2. Tegyük egy szűrőbe és negyed órán át hagyjuk, hogy lecsöpögjön.
  3. Nyomkodjuk ki a maradék nedvességet, majd keverjük össze a görög joghurttal, az összezúzott fokhagymával, a fél citrom levével és ízlés szerint borssal. Most utána is sózhatjuk kicsit, ha nem találjuk elég sósnak. Tetszés szerint kaporral, mentával, egyéb zöldfűszerrel ízesíthetjük, bár én így natúran szeretem a legjobban.
  4. Tegyük pár órára hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek és igazán finom legyen. Akár egy nappal korábban is elkészíthetjük.

Az ábra a szénhidrátdiéta „számolós-nem számolós” alapanyagai alapján tartalmazza az adatokat és csak tájékoztató jellegű. Az ábra adatai egy adagra vonatkoznak. A fenti receptből két adag készíthető.

Nektek van kedvenc köretetek? Melyik a kedvenc salátátok?

Ha tetszenek a sütemények és édességek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük