fahéjas szilvásgombóc - egy kis csavarral

2019. szeptember 13. / by


Szeretitek a szilvásgombócot? Na, én nem. Legalábbis a klasszikus krumplis-lisztes fajtát nem. Nem is tudom, mikor ettem olyat utoljára. Ez viszont, valószínűleg a titkos alapanyagnak köszönhetően, telitalálat és teljesen átformálta azt a képet, ami a szilvásgombócról eszembe jut. Kicsit macerás elkészíteni, mert más a tésztája, viszont nagyon megéri.


Hozzávalók (12-14 db-hoz):
  • 400 g túró
  • 50 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 db tojás
  • 5 ml folyékony édesítőszer
  • fél tk őrölt fahéj
  • 6-7 szem szilva
  • 4 ek eritrit
  • 1 púpozott tk őrölt fahéj
  • 100 g apróra őrölt mandula
 Elkészítés:
  1. A túrót a liszttel, tojásokkal, édesítőszerrel és a fél teáskanál fahéjjal alaposan összekeverjük. Én egy botmixert is használtam, hogy teljesen homogén legyen a tészta (ha darabosabb a túró, akkor ez "kötelező" lépés).
  2. Egy kisebb fazékban tegyünk fel enyhén sós vizet főni (7/10-es fokozat).
  3. A szilvákat félbevágjuk és kimagozzuk.
  4. Az eritritet összekeverjük a teáskanálnyi fahéjjal, majd ebből a szilvákra kanalazunk a mag helyére. A maradék fahéjas "cukorral" összekeverjük az őrölt mandulát és félretesszük.
  5. Ha már forr a víz, akkor jön a piszkos munka. :) A tenyerünket vizezzük be, és ezt minden gombóc előtt tegyük meg, különben sokkal nehezebb dolgunk lesz. Kb. egy-két evőkanálnyit a kezünkbe veszünk a tésztából, ráhelyezzük a fél szem szilvát, majd szépen "bebugyoláljuk" a gyümölcsöt a tésztával és amennyire lehet, gombócot formázunk belőle. 
  6. Beletesszük az enyhén forrásban lévő vízbe, miután a gombócok feljöttek a víz tetejére, további 3 percig főzzük őket, majd alaposan lecsepegtetjük és megforgatjuk a fahéjas mandulában.
Az ábra a szénhidrátdiéta "számolós-nem számolós" alapanyagai alapján tartalmazza az adatokat és csak tájékoztató jellegű. Az adatok egy adagra (6 db gombóc) vonatkoznak.

TIPP: Mivel a túró és mandula miatt elég kalóriadús az étel, így ha Te a diétádban számolod a kalóriát, akkor szimplán fahéjas eritritbe forgasd a gombócokat mandula helyett, és használj zsírszegény túrót.


Van olyan étel, amit eredeti formájában Ti sem szerettetek, de a diétás változtatás után megkedveltétek? Vagy inkább a fordítottja a jellemző, diéta előtt szerettétek, viszont egészségesebb alapanyagok használatával már nem jön be?






Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra).

You May Also Like

0 comments