svéd mandulatorta cukormentesen

2019. szeptember 10. / by


Egy ideje kicsit szigorúbbá vettem a diétát, ezzel együtt pedig próbálom mellőzni a gabonát, amennyire lehet. Szerencsére nem kell egyedül csinálnom, többek közt a barátom is partner ebben, úgyhogy egyértelmű kérés volt tőle, hogy valami olyat süssek születésnapjára, ami belepasszol a mostani étrendünkbe.


Gondolkodtam, hogy mit lehetne készíteni, milyen különleges liszteket használjak. Szeretnék kicsit túljutni a teljes kiőrlésű tönkölyliszt-simaliszt pároson és többet kísérletezni. Biztosan ismeritek a svéd bútoráruházat, ahol mindenféle édességet lehet kapni, egy ehhez egészen hasonlót is. Az a torta alapból gluténmentes, ez ennél a receptnél sincs másként, annyi plusszal, hogy ebben a verzióban nincs hozzáadott cukor, így okosan elkészítve közel 0 g szénhidrátot tartalmaz egy szelet.


Hozzávalók (egy db 20 cm-es tortához):
  • 3 tojásfehérje
  • csipet só
  • 70 g xilit/eritrit
  • 60 g mandulaliszt
  • 60 g durvára őrölt mandula
  • 120 g habtejszín
  • 60 g xilit/eritrit
  • 3 tojássárgája
  • 100 g puha vaj
  • 40 g pirított mandula
Elkészítés:
  1. A sütőt melegítsük elő 175 °C-ra légkeveréses módban. 
  2. A tojásfehérjékhez hozzáteszünk egy csipet sót, majd habbá verjük. Ha már kemény habot kaptunk, fokozatosan adagoljuk hozzá az édesítőszert, majd verjük addig, amíg szép fényes lesz.
  3. 60 g mandulát őröljünk durvára (a mandulaszem barna héjával együtt - természetesen nem a külső kemény héjával). Szórjuk bele a mandulaliszttel együtt a habba és óvatosan forgassuk bele.
  4. Egy sütőlapra helyezzünk sütőpapírt, rajzoljunk rá kettő darab 20 cm átmérőjű kört, majd fordítsuk meg. A tésztánkat kenjük rá a sütőpapírra, majd süssük készre 20-25 perc alatt. Ha elkészült, akkor rögtön tegyük sütőrácsra hűlni és szedjük le róla a sütőpapírt, hagyjuk kihűlni.
  5. A tejszínt az édesítővel tegyük fel alacsony lángon (4/10 fokozaton). Keverjük el az édesítőt, s ha teljesen feloldódott, akkor kapcsoljuk magasabbra a tűzhelyet (6/10 fokozat). Folyamatosan kevergessük, hogy ne égjen le.
  6. Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a 3 tojássárgáját, és melegítsük addig, amíg be nem sűrűsödik. Egy lazább puding állagot kell, hogy kapjunk (kb. 7-8 perc). Ha elkészült, akkor takarjuk le fóliával közvetlenül, hogy ne bőrösödjön be a teteje és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  7. Krémesítsük a vajat robotgéppel, majd adjuk hozzá kanalanként a már kihűlt pudingot folyamatos keverés mellett.
  8. Állítsuk össze a tortát: Az egyik lapot kenjük meg a krém egy részével (kb. a felénél kicsit kevesebbel), helyezzük rá a másik tortalapot, majd vonjuk be a maradék krémmel az egész tortát. Tegyük hűtőbe.
  9. 40 g mandulát vágjunk fel, majd zsiradék nélküli serpenyőben pár perc alatt pirítsuk meg közepes lángon (7/10 fokozat). Ha kihűlt, szórjuk meg vele a tortát és már készen is vagyunk.

Az ábra a szénhidrátdiéta számolós-nem számolós alapanyagai alapján tartalmazza az adatokat és csak tájékoztató jellegű. A fenti adatok az eritrittel készült süteményre vonatkoznak.


A torta elkészítéséhez ezt a receptet alakítottam át.





Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra).

You May Also Like

0 comments