függőleges mézeskalácstorta

Most már őszintén bevallhatom, hogy a konkrét mézeskalács süteményt annyira nem szeretem. Régebben megettem belőle az egész ünnepi időszak alatt kb. 5 darabot, de elég is volt. Valahogy nem rajongok annyira érte. Most mégis egy olyan torta receptet hoztam, amit a mézeskalács a cukormáz díszítésével együtt ihletett és amivel nagyon könnyű az ünnepi asztalnál villantani.

Hirdetés

Ezt a tortát eredetileg egy receptversenyre készítettem, ahova az utolsó utáni pillanatban adtam be a receptet. De nagyon izgulok, nem azért, hogy nyerek-e, mert le is késtem határidőt, hanem inkább ez ilyen utó-izgatottság, mert sosem neveztem még be semmilyen süteményes versenyre sem. Mi jól jártunk vele, mert ma például tortát reggeliztünk. 😉

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • csipet só
  • 8 dkg por eritrit
  • 8 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 2 tk mézeskalács fűszer
  • 1/2 tk fahéj
  • 1 tk holland kakaópor 
  • 1 ek por eritrit
  • 2 dl hideg habtejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 csapott ek 1:4 erősségű édesítőszer
Hirdetés

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, alsó-felső sütésmódban.
  2. Egy robotgéppel a tojásokat és a csipet sót habosra verjük, amíg megnő a térfogata és kissé kivilágosodik a színe. Hozzáadjuk a por állagú eritritet.
  3. A lisztet alaposan összekeverjük a sütőporral, fűszerrel, fahéjjal és kakaóporral, majd beleszitáljuk a tojásos keverékbe. Csomómentesre keverjük.
  4. Sütőpapírral bélelt 40×30 cm-es tepsibe öntjük a tésztát, ügyelve arra, hogy mindenhol egyenletes legyen. 10 perc alatt készre sütjük. Ne süssük túl! Rugalmas tésztát kell kapjunk. Sütés közben egy tiszta konyharuhát benedvesítünk és meghintjük egy evőkanál por állagú eritrittel.
  5. A megsült tésztát azonnal ráfordítjuk a konyharuhára, lehúzzuk róla a sütőpapírt és még melegen feltekerjük a rövidebb oldalánál. Így, betekerve megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
  6. A krémhez a habtejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a mascarponet és édesítőszert. Ha túl folyós lenne, tegyük picit hűtőbe.
  7. A tésztát három egyenlő szélességű csíkra vágjuk hosszában, majd megkenjük a krém kétharmadával. Feltekerjük az első csíkot, mintha piskótatekercset készítenénk. Ezt ráhelyezzük a következő csíkra és rátekerjük, majd az utolsóra és azt is feltekerjük.
  8. Ha kész, elfordítjuk a tortát és bevonjuk a maradék krémmel. Betesszük a hűtőbe legalább egy órára, utána szeletelhetjük.

A fenti adatok 8 szelet esetén egy szeletre vonatkoznak és csak tájékoztató jellegűek! 

Még több karácsonyi receptért, ötletért KATTINTS IDE!

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük