cukormentes tojáslikőr

Biztos ti is néztetek már olyan karácsonyi filmet, amiben mindenki eggnog-ot, vagyis tojáslikőrt iszik. Nálunk az abszolút kedvenc a Karácsonyi vakáció, ahol agancsos rénszarvasos poharakból isszák ezt a karácsonyi italt. Ugyan minden évben megfogadjuk, hogy veszünk olyan poharakat, de ez sosem jön össze, mert mindig rájövünk, hogy – a hype miatt valószínűleg – iiirtó drága. Agancsos pohár ide vagy oda, tojáslikőrt bármiből lehet inni, ezt a receptet pedig mindenkinek bátran ajánlom.

Hirdetés

Évek óta ezt a tojáslikőrt készítem el, az eredeti recept Jamie Olivertől van, és nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a változatra, mert tökéletes, úgyhogy biztos nem fogok másikat keresni. Kicsit alakítottam rajta, cukormentesítettem, stb. szokás szerint, de az alap ugyanaz. Mindenképp ajánlom hozzá a szerecsendiót, frissen reszelve. Szénhidráttartalma kevés, azonban kalória van benne bőven (és alkoholos is), szóval csak mértékkel…:)

Hozzávalók (kb. 1 literhez):

  • 4 dl tejszín
  • 6 dl tej
  • 3 fahéjrúd
  • 1 vaníliarúd
  • 1/2 tk őrölt szerecsendió
  • 5 tojássárgája
  • 12,5 ml folyékony édesítőszer
  • 1,5 dl rum
  • frissen reszelt szerecsendió a tetejére
Hirdetés

Elkészítés:

  1. A tejszínt a tejjel, fahéjjal, hosszában félbevágott vaníliarúddal és szerecsendióval közepes lángon felforraljuk folyamatos kevergetés mellett. Ha felforrt, levesszük a tűzről és állni hagyjuk, amíg felverjük a tojást.
  2. A tojások sárgáit az édesítőszerrel krémesre verjük. A legjobb egy konyhai gépet, tálas mixert használni hozzá, nagyjából 5 perc alatt homogén, egységes, krémes állagot kell kapnunk.
  3. A tejes keveréket ezután szűrőn keresztül lassan hozzáöntjük a tojásokhoz, miközben a gép folyamatosan dolgozik. 
  4. Ha homogén lett a krém, hozzáöntjük a rumot is, jól elkeverjük benne, majd csatos üvegbe töltjük a tojáslikőrt. Ha szeretjük csípősebben, akkor tehetünk hozzá még rumot. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd hűtőben tároljuk. Tálalás előtt frissen reszelt szerecsendióval megszórjuk.

 Az ábra csak tájékoztató jellegű, a szénhidrátdiéta alapján tartalmazza az adatokat. A fenti tápanyagok egy nagy adagra (kb. 2 dl) vonatkoznak.

Még több karácsonyi receptért és ötletért KATTINTS IDE!

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

2 Replies to “cukormentes tojáslikőr”

  1. Szia Helga,

    Te fehér rumot használsz itt? Láttam már mindkétféleképpen és csak kiváncsi vagyok, hogy neked melyikkel vált be! (:
    Illetve csak folyékony édesítőszerrel javaslod vagy eritrittel is működhet?
    Tervezem megcsinálni és tudjam, milyen lehetőségek vannak 🙂

    Köszi :))

    1. Szia! 💕
      Fehér rumot használtam, igen, de szerintem nem csak azzal működik! Bár eddig mindig fehérrel készítettük.
      Az eritrittől kicsit félek, hogy visszakristályosodna és megülne egy rétegben benne, és pont ezért nem próbáltam meg még vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük