répatortatekercs

Nálam nincs karácsony répatorta nélkül…vagyis a répatorta valamilyen formája nélkül. Lehet mondani rá, hogy inkább húsvéti édesség, de a narancs, a répa és a fahéj kombinációja nekem a karácsonyt juttatja eszembe. Bár ezen senkivel sem fogunk összeveszni, mert van egy jó ajánlatom: készítsd el karácsonykor és húsvétkor is! (vagy bármikor máskor, amikor megkívánod) Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.

Hirdetés

De egy kis mellékes, amit mindenképpen szeretnék megosztani, mielőtt lelövöm a poént a recepttel. Ezt a répatortatekercset ÖTSZÖR csináltam meg, mire prezentálható változat lett belőle. Hajtépés, idegrohamok, sírógörcsök, piskótába boxolás, minden megvolt. De nagyon sok dolgot tanultam… Én nem vagyok olyan extrán tehetséges, akinek minden receptje elsőre sikerül. Néha vannak ilyen szerencsés esetek, de alapjában egy-egy recepttel több napot, vagy akár hetet is dolgozom, mire prezentálható formában kikerülhet ide. Rengeteg alapanyagba, időbe, idegszálba kerül megcsinálni ezeket. De egyre jobban lépek ki a komfortzónámból, egyre több és több finomságot szeretnék megosztani, ez pedig azzal is jár, hogy bizony van olyan, hogy valami nem sikerül elsőre úgy, ahogy azt kigondoltam. De másodjára, vagy harmadjára sem.

Mire eljutottam idáig, négy félresikerült recepten voltam túl, ezt pedig az utolsó utáni pillanatban minden mindegy alapon megpróbáltam az első négy tapasztalatából. Lehet rá legyinteni, hogy „hah, ez csak egy piskótatekercs, ez gyerekjáték”. Nekem nem volt az, és ezt be merem vallani. Ritkán szoktam más recept alapján dolgozni, inkább magamnak tapasztalom ki a dolgokat. És nem baj, ha valami nem sikerül elsőre, vagy nem olyan, amilyet elképzeltél. Az én asztalomra se mindig az kerül, amit itt megmutatok, előtte lehet hogy épp szanaszéjjel tört piskótát ettünk itthon három napig kanállal a tepsiből… Szóval meg is mutatom nektek a négy próbálkozást, hátha jó kedvre derít benneteket a sok béna sütim. 🙂 Ne érezzétek egy percig se rosszul magatokat, ha kicsit dől a torta, vagy nem egyenletes benne a krém, esetleg lehetne valami kicsit édesebb, vagy mert valami nem lett tökéletes. Ne erről szóljon a karácsony, vagy bármikor máskor a süti sütés. Gondoljatok vissza majd erre a posztra, ha valami nem úgy sikerül (az élet akármilyen területén), ahogy elképzeltétek és nevessetek egy jót!

Az első a teljesen gluténmentes, mandulás változat, ami finom volt, ellenben egy főzelék jobban összeállt, mint ez, a második a szintén gluténmentes szörnyű rizslisztes képződmény ököllenyomattal, aminek az ízét hagyjuk, a harmadik már hasonlított, de szanaszét tört és ronda volt, a negyedik pedig a karácsonyi répatorta receptem cake-pop-tekercsesített változata volt, ami a fotó erejéig maradt csak egyben, amint hozzáértem, tört. De lássuk is az igazi, tökéletesített receptet:

Hozzávalók:

  • 2,5 dkg sárgarépa
  • 1/2 kezeletlen héjú narancs reszelt héja
  • 5+5 teáskanál frissen facsart narancslé
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 3 tojás
  • csipet só
  • 5 dkg + 1 ek eritritpor
  • 1 tk sütőpor
  • 8 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 30 dkg mascarpone
  • 2 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
Hirdetés

Elkészítés:

  1. A sárgarépát apró lyukú reszelőn lereszeljük, hozzákeverjük a narancslevet, a narancshéjat és a fahéjat.
  2. A tojást a sóval kihabosítjuk, hozzáadjuk az eritritet és a répás keveréket. A sütőporral elvegyített lisztet hozzászitáljuk és beleforgatjuk. Kb. 28 x 36 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 175 °C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésmóddal 10 perc alatt készre sütjük.
  3. Közben tiszta konyharuhát benedvesítünk, kiterítjük, megszórjuk az eritrittel. A megsült tésztát rögtön a konyharuhára fordítjuk, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt és még melegen feltekerjük, majd hagyjuk kihűlni.
  4. A mascarponét elkeverjük az édesítőszerrel és a narancslével. A tésztát óvatosan kitekerjük, megkenjük a krémmel, és újra feltekerjük. Szeletekre vágva tálaljuk.

20 szelet esetén egy szeletben a fenti tápanyagok találhatók meg. Az ábra a szénhidrátdiéta számolós-nem számolós alapanyagai alapján tartalmazza az adatokat és csak tájékoztató jellegű! 

Még több karácsonyi receptért és ötletért KATTINTS IDE!

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük