karácsonyi trüffelgolyó

Lassan a 12 napos karácsonyi receptbörze végéhez érünk, ez az utolsó előtti karácsonyi receptem. Csokiimádóknak ajánlom leginkább ezt a karácsonyi trüffelgolyót, vagy olyanoknak, akik nem akarnak sütni. Nagyon egyszerű elkészíteni, akár előző nap is összedobható.

Hirdetés

Izlés szerint még tovább fűszerezhető, és bármiben meghempergethető, a képzeletünk szabhat csak határt. De akár a fűszerezés teljesen el is hagyható, úgy klasszik, sima trüffelgolyó készíthető ezekből az alapanyagokból. Semmi különlegesre nincs hozzá szükség, csak egy kis étcsokoládéra, habtejszínre, vajra és kakaóporra, na meg egy csipet karácsonyra. 🙂 Viszonylag kevés munkát igényel az elkészítése, viszont pár órát a hűtőben kell töltenie ahhoz, hogy jól formázható legyen. Azonban ha túl sokáig marad ott, akkor szobahőmérsékleten kis időt kell hagyni neki, hogy megfelelő állagú legyen.

Hozzávalók (kb. 24 darabhoz):

  • 20 dkg cukormentes étcsokoládé (vagy min. 70%-os étcsokoládé)
  • 1,5 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1,2 dl habtejszín
  • 2 dkg vaj
  • 1-1,5 dkg holland kakaópor
Hirdetés

Elkészítés:

  1. A csokoládét mikróban felolvasztjuk 30-30 másodperc alatt, minden félperc után átkeverjük, hogy le ne égjen. Addig mikrózzuk, amíg teljesen fel nem olvad. Belekeverjük a mézeskalács fűszerkeveréket.
  2. A habtejszínt közepes lángon felforraljuk folyamatos kevergetés mellett, majd ráöntjük a csokoládéra és lassú mozdulatokkal átkeverjük, amíg teljesen homogén nem lesz.
  3. Hozzáadjuk a vajat és alaposan beledolgozzuk, laza mozdulatokkal. Ha szeretnénk, még adhatunk hozzá egy kevés mézeskalács fűszerkeveréket, hogy még karácsonyibb, intenzívebb legyen az íze, ez a saját ízlésünkre van bízva.
  4. Fóliával letakarjuk, hogy az közvetlenül a csokikrémen legyen és hűtőbe tesszük kb. 1,5-2,5 órára.
  5. Ha könnyen tudjuk kanalazni, de nem túl laza, akkor már felhasználható a trüffel. Ha nagyon kemény lenne, pihentessük egy rövid ideig szobahőmérsékleten. Kb. egy teáskanálnyi mennyiséget a kezünkbe veszünk és golyót formálunk belőle, majd rögtön meghempergetjük a kakaóporban. (Vigyázat! Piszkos munka.:) ) A kakaóporhoz adhatunk egy leheletnyi fahéjat vagy mézeskalács fűszerkeveréket is, ha szeretnénk. Dobozban tároljuk, lehetőleg hűtőben és pár napon belül fogyasszuk el.

TIPP 1: Karácsonyi gasztroajándékként is tökéletes. TIPP 2: Használhatunk ízesített kakaóport is (banános, epres, stb.).

Az ábra a szénhidrátdiéta alapján tartalmazza az adatokat, egy darabra vonatkozik és csak tájékoztató jellegű!

Még több karácsonyi receptért és ötletért KATTINTS IDE!

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük