hókifli

Az egyik kedvenc karácsonyi édességem a hókifli, ezért a 12 napos karácsonyi receptbörze zárásaként ezt a süteményt szeretném megosztani veletek. Mármint a receptjét. A süti az enyém, oké? De te is elkészítheted magadnak, mert nagyon egyszerű, nem kell behűteni sem, teljesen gluténmentes, cukormentes és nincs benne számolandó szénhidrát*!

Hirdetés

Mivel a recept alapja a mandula és a dió, ezért a *szénhidrátdiéta elvei szerint ez a sütemény nem tartalmaz számolandó szénhidrátot (még akkor sem, ha az egészet megesszük, viszont az olajos magvaktól sok kalória van benne, úgyhogy nem ajánlatos bevágni az egész tepsivel). Ketogén diétába is tökéletesen beilleszthető. Gasztro ajándéknak sem utolsó, még nem diétázóknak is!

Hozzávalók (24 darabhoz):

  • 5,5 dkg puha vaj
  • 3,5 dkg eritrit
  • 6 dkg mandulaliszt
  • 1,5 dkg darált mandula
  • 1,5 dkg darált dió
  • 1/2 tk vaníliaőrlemény
  • vaníliás eritritpor a hempergetéshez
Hirdetés

Elkészítés:

  1. A vajat az eritrittel krémesre verjük.
  2. Beleszórjuk a mandulalisztet, darált diót, darált mandulát, vaníliát. Robotgéppel összekeverjük, majd pár mozdulattal összedolgozzuk. Nedves, ragacsos állagú lesz, ne ijedjünk meg tőle!
  3. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, alsó-felső sütésmódban. 
  4. A tésztából 7-8 grammnyit lecsippentünk, megsodorjuk és kiflit/félholdat formázunk belőlük. Ezek kisebb, 3-4 cm-es hókiflik lesznek, ha szeretnénk, akkor készíthetünk nagyobbakat is, akkor a sütési idő 1-2 perccel hosszabb lehet.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket 1-2 cm-re egymástól és 8-10 perc alatt készre sütjük a kifliket. Figyeljük, hogy mikor barnul a végük.
  6. Hagyjuk legalább fél órát hűlni a tepsiben, majd vaníliás eritritporban megfogargatjuk őket.

TIPP: Vaníliás „cukrot” könnyen készíthetünk otthon is, egyszerűen keverjünk össze a cukorhelyettesítővel egy negyed teáskanálnyi vaníliaőrleményt. Másik módszer: ha a süteményhez a vaníliarúdból kikapartuk a magokat, ne dobjuk ki a vaníliarudat, hanem rakjuk bele a cukorhelyettesítő üvegébe.

Az ábra a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat, egy darabra vonatkozik (24 db esetén) és csak tájékoztató jellegű! 

Még több karácsonyi receptért és ötletért KATTINTS IDE!

Ezzel a poszttal végére is értünk karácsony 12 napjának, mindenkinek áldott és stresszmentes karácsonyt kívánok! Ha elkészítitek valamelyik receptet, nagyon boldoggá tennétek, ha küldenétek róla képet, vagy megírnátok, hogy hogy sikerült. 🙂 

Az eredeti receptet itt találtam a Hungry for Inspiration oldalán, ezt alakítottam egy picit.

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

2 Replies to “hókifli”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük