gyümölcs sushi (cukor-, laktóz- és gluténmentesen)

Ha nem szereted a nyers halat, a sushit, de azért mégis kipróbálnád egy másik változatban, akkor itt a megoldás! Cukormentes, gluténmentes és laktózmentes gyümölcssushit tudsz készíteni pár hozzávalóból otthon is, és az biztos, hogy ezzel lehet villantani!

Hirdetés

Talán egy Tastemade vagy Tasty videóban láttam a facebookon, hogy gyümölcsös mű-sushit készítenek, sajnos jobban kreditelni nem tudom, mert nem emlékszem már, hogy hol láttam. 🙁 Igazából csak az ötletet adta, mert a hozzávalóim teljesen mások, mint a videóban, és ez allergia- és diétabarát is.

Pár hozzávalóból elkészíthető, nem kellenek hozzá nagyon extra alapanyagok (az ételfesték kivételével, de én abból is mindig tartok itthon, mert sokáig eláll és ha egyszer ilyen extrém ötletem támad, akkor ne ez tartson vissza attól, hogy megvalósítsam). Csupán kakaóporra, friss gyümölcsre, rizsre, tojásra, édesítőszerre és növényi tejre van hozzá szükségünk.

Hozzávalók (kb. 15 sushihoz):

a piskótához:

  • 3 tojás
  • csipet só
  • 60 g eritrit
  • 20 g holland kakaópor
  • 1/4 tk őrölt fahéj
  • 2 tk folyékony zöld ételfesték
  • 1 tk folyékony kék ételfesték

a rizs réteghez:

  • 50 g basmati rizs
  • 4 dl cukrozatlan mandulatej
  • 1 tk 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1 tk vaníliaaroma vagy vaníliakivonat
  • csipet só

 a töltelékhez:

  • 120 g friss eper vagy tetszőleges gyümölcs
Hirdetés

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük alsó-felső sütésmódban 175 °C-ra.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékhez adunk egy csipet sót és kemény habbá verjük.
  3. A tojássárgájához hozzáöntjük az eritritet és habosra, világosra verjük egy kézimixerrel. Beleszórjuk a kakaóport, fahéjat és hozzáadjuk az ételfestéket. Felverjük.
  4. A tojásfehérjehabból egy-két evőkanálnyit a kakaós keverékhez adunk és most még kézimixerrel átkeverjük. Ezzel kicsit fellazítjuk a „tésztánkat”. A többi tojásfehérjehabot spatulával forgatjuk hozzá óvatosan, hogy ne törjük össze a habot.
  5. Előkészített, tapadásmentes sütőpapírral vagy teflonlappal bélelt 30×40 cm-es tepsibe simítjuk a masszát és 8-10 perc alatt készre sütjük.
  6. A tésztát pár percig hűlni hagyjuk, majd fóliát terítünk rá és átfordítjuk. Óvatosan leszedjük róla a sütőpapírt. 
  7. A basmati rizst átmossuk és fél dl mandulatejjel (kb. éppen ellepi) kis edényben közepes lángon felfőzzük. Ha nagyjából elfőtte a mandulatejet, akkor hozzáöntjük a maradékot és felforraljuk. Ha felforrt, megcukrozzuk az édesítőszerrel, hozzáadjuk a vaníliát és a sót. Fedő alatt alacsony lángon főzzük, néha-néha átkeverjük. Ha már krémes tejberizst kapunk, akkor jó. 
  8. Pár percig hagyjuk hűlni, de még addig felhasználjuk, amíg ragacsos, és nem állt össze. Az előkészített piskótalapot gondolatban megfelezzük és az egyik felére rákenjük a tejberizst.
  9. Az epret vagy más gyümölcsöt megmossuk és nagyobb darabokra vágjuk (a gyümölcs méretétől függően). A rizzsel megkent tésztalap szélétől kb. 3-4 cm-rel beljebb egy csíkban összerendezzük a gyümölcsöt és enyhén belenyomjuk a rizsbe.
  10. A rövidebb oldaltól kezdve elkezdjük szorosan feltekerni. Belecsomagoljuk a fóliába és hűtőbe tesszük minimum 2-3 órára, majd óvatosan felszeleteljük egy éles késsel.

TIPP 1: Ne vágjuk túl apróra a gyümölcsöt, különben kihullik. Óvatosan nyomkodjuk bele a rizsbe, így biztosan a helyén marad.

TIPP 2: A tejberizst ne készítsük el előre, mert túlságosan összeáll addigra, mire felhasználnánk, és nem fog teljesen odatapadni a gyümölcs hozzá.

TIPP 3: Készíthetünk a szójaszósz mintájára csokiszószt, amibe mártogathatjuk a sushikat.

Az ábra a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat, 1 db-ra vonatkozik 15 db esetén és csak tájékoztató jellegű! A ténylegesen felhasznált alapanyagok tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól.

Még több gyümölcsös receptet találsz I T T ! Gluténmentes recepteket ide kattintva érhetsz el. Laktózmentes recepteket pedig ezen a linken találsz.

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük