cukormentes csokis meggyes süti (teljes kiőrlésű)
Lehetne akár brownie is, de ez inkább egy egyszerűbb, kevert-jellegű cukormentes csokis meggyes süti. A fagyasztóm kimeríthetetlen forrása a magozott meggynek (valahogyan mindig van benne, és nem bolti!), és biztos vagyok benne, hogy sokatoknál lapul ugyanúgy egy-egy kisebb csomag a fagyóban. Lepd meg magad vagy családod ezzel a sütivel!
Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. májusi számában is.
Milyen lisztet használjunk a cukormentes csokis meggyes süti tésztájához?
100%-ban teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam, mert a kakaós-csokis süteményeknél ritkán keverek a teljes őrlésű liszthez világos lisztet, egyszerűen nincs rá szükség. (Ha könnyebb, légiesebb sütiről van szó, akkor természetesen mehet, de itt abszolút nem kívánja meg a sütemény.) A tönkölyliszt az egyik kedvencem, de ha neked nincs ilyened, nyugodtan használj helyette teljes kiőrlésű búzalisztet.
Miért pont meggy?
Miért ne? 🙂 Szerintem a meggy és csokoládé nagggyon jól passzolnak egymáshoz, de ezt a sütit elkészítheted akár eperrel vagy málnával is, szerintem úgy is nagyon tuti lesz! Én fagyasztott meggyet használtam hozzá, ezt felolvasztottam és alaposan lecsöpögtettem felhasználás előtt. Ha friss gyümölccsel dolgozol, akkor erre nincs szükség.
Van-e valamilyen titkos hozzávalója a cukormentes csokis meggyes süti tésztájának?
Aki régebb óta követi a blogom és munkásságom, tudja, hogy nagyon szeretem a „titkos hozzávalókat”, amelyektől egy kicsit csavart kapnak a süteményeim és nem a megszokott, alap süti készül el. Bár ez nem annyira titkos, és nem csak én használom. A csokoládés és kakaós süteményeknek nagyon jól áll a kávé, nem a kávé íz miatt (azt nem is lehet benne érezni!), hanem ez hozza ki igazán a csokis-kakaós ízét a süteménynek. Így javaslom, hogy ne hagyd el a kávét, ha írja a recept! És ugyanilyen a só is, azzal hozod ki igazán az édes ízeket.
Milyen formában érdemes sütni?
Én ezt egy 21×21 cm-es szögletes tortaformában sütöttem, ha van sütőkereted, az a legjobb, mert annak nincs lekerekítve a sarka. De kerek formában is sütheted, akkor figyelj a sütési időre, mert ha a tészta magasabb (=kisebb a formád), akkor több idő, ha a tészta alacsonyabb (=nagyobb a formád), akkor kevesebb idő kell neki.
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 1 dl meleg (de nem forró!) presszókávé
- 50 g olvasztott vaj
- 170 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 25 g holland kakaópor
- 45 g 1:4 erősségű édesítőszer
- 1 csipet só
- 1/2 cs sütőpor
- 100 g tejföl
- 60 g cukormentes étcsokoládé (min. 70%-os)
- 140 g magozott meggy
A cukormentes csokis meggyes süti elkészítésének lépései:
- Egy 21x21cm-es kapcsos, szögletes formát kibélelünk sütőpapírral oldalt és alul. A sütőt előmelegítjük légkeveréses módban 175 °C-ra.
- A tojást enyhén felverjük, hozzáöntjük a kávét, belekeverjük a vajat is.
- A lisztet elvegyítjük a kakaóval, az édesítővel, a sóval és a sütőporral.
- Hozzáadjuk a tojásos keveréket és spatulával összedolgozzuk a tésztát. A tejföllel lazítjuk és pár mozdulattal beleforgatjuk az apróra vágott csokoládét.
- Az előkészített formába simítjuk a tésztát, megszórjuk a meggyel.
- Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)
- Kihűlve, szeletekre vágva tálaljuk.
A cukormentes csokis meggyes süti tápanyagtartalma:
Energia: 113 kCal
Fehérje: 4 g
Zsír: 6,4 g
Szénhidrát: 9 g
A fenti adatok 1 szeletre (16 szelet esetén) vonatkoznak, a szénhidrátdiéta elvei alapján lettek meghatározva és csak tájékoztató jellegűek! A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól!
Még több gyümölcsös receptért kattints ide!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.