klasszikus áfonyás muffin cukormentesen

klasszikus áfonyás muffin

Van-e az amerikai palacsintán kívül még egy ennél „amerikaibb” édesség? Mármint, amit ha meghallasz vagy meglátsz, rögtön a tengerentúl jut róla eszedbe? Lehet az áfonya miatt, de nekem ez is az államokhoz társul. Most elkészítettem a klasszikus áfonyás muffin cukormentes és teljes kiőrlésű változatát.

Hirdetés

Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. májusi számában is.

cukormentes áfonyás muffin

Mennyire nehéz elkészíteni?

A muffinok az egyszerűbb receptek közé tartoznak, így ez sem igényel túl nagy szaktudást. 🙂 A tésztát szinte csak össze kell keverni, ráadásul túlkeverni sem szabad, így mondhatni, minél türelmetlenebbek vagyunk és minél hanyagabb munkát végzünk, annál jobb. A munka többi részét meg a sütő elvégzi helyettünk mindössze 20-25 perc alatt, így nem csak rendkívül egyszerű, hanem gyors is a recept!

teljes kiőrlésű cukormentes áfonyás muffin

Milyen tejtermékkel készül a klasszikus áfonyás muffin?

Íróval! Mostanában, ha csak tehetném, mindenhez írót használnék, annyira szeretem. Emlékszem, hogy kiskoromban sokszor volt otthon és lehetett is kapni a boltban, mostanában viszont vagy nem figyeltem oda eléggé, vagy tényleg nincs, de nem nagyon láttam. Persze nem mindenben működik jól, sokszor oda kell figyelni arra, hogy milyen ízeket, fűszereket használunk még mellette.

klasszikus cukormentes áfonyás muffin

Ha nincs íróm, mit tegyek?

Az írót elkészítheted otthon is, méghozzá többféle alapanyag hozzáadásával is. Nálam mindig van itthon citromlé, így azzal szoktam készíteni. Megadott mennyiségű tejhez keverek megadott mennyiségű citromlevet, majd ezt pár percig állni hagyom, hogy kicsit „összerántsa” magát. Citromlé helyett almaecetet és ecetet is lehet használni.

Hirdetés
klasszikus áfonyás muffin teljes kiőrlésű lisztből

Milyen lisztből készült ez a klasszikus áfonyás muffin?

Ezek a muffinok teljes kiőrlésű búzalisztből készültek. Ha nincs ilyened, készítheted teljes kiőrlésű tönkölylisztből is. Én azt egyébként jobban szeretem, de a recept a lisztpánik idején készült, így csak ezt tudtam szerezni. Ennél a receptnél egyébként szükségesnek tartom kicsit keverni a liszteket, hogy légiesebb, könnyebb legyen a tésztája, így került a teljes kiőrlésű búzaliszt mellé finomliszt is.

Használható-e alapreceptnek az alábbi recept?

Igen! Arra viszont figyelj, hogy ha több szárazanyagot használsz, akkor a liszt mennyiségét egy picivel csökkentsd, vagy adj hozzá több folyadékot (előbbit talán egyszerűbb meghatározni). Ezért például ha kakaós muffint készítenél, akkor a hozzáadott kakaóporral kicsit több száraz hozzávaló kerül bele, amit ellensúlyozni érdemes. Illetve, fentebb említettem az írót is, hogy bizonyos esetekben javasolt körültekintéssel alkalmazni.

cukormentes teljes kiőrlésű muffin

Más gyümölccsel is elkészíthető?

Olyan gyümölcsöt használsz benne, amilyet szeretnél. Az eljárás ugyanaz. Lehet epres, meggyes, ananászos, mangós, málnás és még sorolhatnám. Egy kevés lisztben ugyanúgy forgasd meg őket, mint ahogy a recept írja az áfonyával és minden rendben lesz. A nagyobb gyümölcsöket vágd kisebb darabokra, nagyjából áfonya méretűekre.

cukormentes teljes kiőrlésű áfonyás muffin

Hozzávalók 15 db muffinhoz:

  • 2 dl tej
  • 3 tk citromlé
  • 180 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 70 g finomliszt + 1 ek az áfonyához
  • 1 cs sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 2 nagyobb tojás
  • 100 g olvasztott vaj
  • 60 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 2 tk vaníliaaroma
  • 175 g áfonya
Hirdetés

A klasszikus áfonyás muffin elkészítésének lépései:

  1. A sütőt légkeveréses módban előmelegítjük 190 °C-ra. A muffintepsi mélyedéseit kibéleljük papírkapszlikkal, és vékonyan kikenjük vajjal.
  2. A tejet elvegyítjük a citromlével, és legalább 5 percre félretesszük. (Írót készítünk.)
  3. A kétféle lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval.
  4. A tojáshoz adjuk a vajat, az édesítőszert és a vaníliát. Alaposan összekeverjük a tej és a citromlé elegyével.
  5. A sütőporos lisztet beleszórjuk, és épp csak annyira dolgozzuk össze, hogy ne legyenek a masszában nagyobb lisztrögök.
  6. Az áfonyát meghempergetjük az evőkanálnyi lisztben, és pár mozdulattal a tésztába forgatjuk.
  7. A tésztát az előkészített formákba adagoljuk, és 20-25 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A muffinokat még melegen kiszedjük a formákból, és süteményrácson hagyjuk kihűlni.

A klasszikus áfonyás muffin tápanyagtartalma:

Energia: 130 kCal
Fehérje: 3,3 g
Zsír: 6,5 g
Szénhidrát: 12,5 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák a tápanyagtartalmakat, 1 db muffinra vonatkoznak. Az adatok csak tájékoztató jellegűek! A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb. is eltérhetnek az általam használtaktól!

Még több gyümölcsös receptért kattints ide!

Hirdetés
cukormentes áfonyás muffin

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük