mindenmentes vegán energiaszelet kakaóval és magokkal

mindenmentes kakaós vegán energiaszelet

Nem olyan régen rendeltem egy pár kakaós finomságot, amikkel már nagyon régóta szemeztem. Első próbálkozásom belőlük ez a kakaós mindenmentes vegán energiaszelet lett, sok-sok-sok maggal és még annál is több kakaóval. Kicsit olyan, mint egy nyers brownie, kicsit olyan, mint egy felnőtt trüffel, kicsit pedig olyan, mint egy energiaszelet.

Hirdetés
kakaós mindenmentes vegán energiaszelet

Beszéljünk egy kicsit az édesítésről…

Ebben az energiaszeletben édesítőszer sincsen, nem tartalmaz xilitet, eritritet, 1:4-et, (hozzáadott) cukrot. (Csak természetesen előforduló cukrokat tartalmaz, még mielőtt… 🙄) Az összes édességet a datolyának köszönheti ez a „süti”. Természetesen, ha valaki nagyon-nagyon édesszájú, a végén szórhat rá poreritritet is akár, vagy a tésztájába keverhet még egy kevés tetszőleges, ízlés szerinti édesítőszert.

mindenmentes vegán kakaós energiaszelet

Mennyire kellenek hozzá extra hozzávalók?

Amit én nagyon ritkán, vagy nem látok soha boltokban, az a kakaóbab töret. E hozzávaló kivételével szerintem mindent nagyon könnyen beszerezhetsz egy nagyobb boltban (magok, datolya, kakaópor, mandulaliszt, zabpehely). Én a hozzávalók kakaós részéhez Sambirano Gold termékeket használtam, itt találjátok meg a webshopjukat, ahonnan ti is könnyű szerrel rendelhettek, és pár nap alatt meg is érkezik a csomag.
(NEM szponzorált tartalom!)

Hirdetés
mindenmentes vegán energiaszelet kakaóval

Kell-e sütni? Milyen jellegű a mindenmentes vegán energiaszelet?

Nem. Ezért is nagyon egyszerű a recept. Csak egy aprítógépre lesz hozzá szükség, amiben összeállítod a tésztát, aztán egy tál, amibe beleegyengeted és kész is! Így sütésre abszolút nincsen szükség. (Sőt, tál sem kell hozzá, ha más formában készíted el, erről lentebb írok bővebben!)

kakaós vegán energiaszelet

Hogyan érdemes tárolni?

Lezárt dobozban, hűtőben tárold az energiaszeleteket, mert szobahőmérsékleten, dobozban pár nap alatt megromlanak. Mindenképp tedd őket hűtőbe, ha nem eszel éppen belőlük, így tovább marad fogyasztható. Könnyen kiszárad, ha szabad levegőn hagyod, így egy zárható dobozt, esetleg lezárható zacskót javaslok a tárolásra.

mindenmentes vegán energiaszelet

Milyen formában készíthető el még ez a mindenmentes vegán energiaszelet?

Ha szeretnéd, akkor kockák helyett golyókat is formázhatsz belőle. Egy nagyon picit nedvesítsd meg a tenyered formázás előtt. Ebből a masszából nagyon könnyen tudsz gombócokat készíteni, így ha ezt a megoldást választod, nem lesz nehezebb dolgod! Én egy tálat béleltem ki, és ebbe egyengettem bele a masszát, majd hűtés után éles késsel szeleteltem fel. De akár ki is nyújthatod a „tésztát” és valamilyen fancy sütikiszúrót is használhatsz hozzá!

cukormentes kakaós energiaszelet

Hozzávalók:

az energiaszeletekhez:

  • 30 db datolya (kimagozva kb. 110 g)
  • 2 dl forró víz
  • 40 g mandula
  • 40 g földimogyoró
  • 40 g dió
  • 25 g cukrozatlan kakaópor
  • 40 g mandulaliszt
  • 40 g zabpehely (gluténmentes)
  • 1 csipet só
  • 20 g kakaóbab töret
  • 1 ek chia mag

a tetejére:

  • 10 g kakaóbab töret
  • nagy szemű tengeri só
  • (esetleg édesítőszer a szóráshoz)
Hirdetés

A mindenmentes vegán energiaszelet elkészítésének lépései:

  1. A datolyát kimagozzuk és felöntjük a forró, szinte forrásban lévő vízzel, majd negyed órát állni hagyjuk.
  2. Egy 25×10 cm-es tálat kibélelünk alufóliával vagy sütőpapírral. Ha gombócokat formázunk vagy más formában készítjük el, akkor értelemszerűen erre a lépésre nincs szükség. 🙂
  3. Minden hozzávalót aprítógépbe teszünk (mandulát, mogyorót, diót, kakaóport, mandulalisztet, zabpelyhet, sót) a kakaóbab töret és a chia mag kivételével, majd összekeverjük/felaprítjuk.
  4. Hozzáadjuk a beáztatott datolyát a levével együtt és alaposan eldolgozzuk a géppel. Végül belekeverjük a masszába a kakaóbab töretet és chia magot is.
  5. Az előkészített formába egyengetjük/gombócokat formázunk belőle/egyéb és 15 percre a mélyhűtőbe tesszük.
  6. Megszórjuk a tetejére szánt kakaóbab törettel és nagy szemű tengeri sóval, majd éles késsel szeletekre vágjuk.

A mindenmentes vegán energiaszelet tápanyagtartalma:

Energia: 67 kCal
Fehérje: 2,2 g
Zsír: 4,2 g
Szénhidrát: 4 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, 25 szelet esetén 1 szeletre vonatkoznak és csak tájékoztató jellegűek! A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól!

Még több sütés nélküli receptet találsz ide kattintva!

Hirdetés

Egy-két tipp a mindenmentes vegán energiaszelet felturbózásához

Mivel az energiaszelet a datolyán kívül nem tartalmaz más édesítőszert, így ha nagyon édesszájú vagy, akkor adj hozzá kevés édesítőszert, vagy szórd meg por állagú édesítőszerrel tálalás előtt.
A masszába keverhetsz egy kevés olvasztott csokoládét is, ha inkább csokisabb végeredményt szeretnél.
Használj bármilyen magot hozzá, keverhetsz bele akár törökmogyorót, pisztáciát is, a recept ebből a szemppontból nincs kőbe vésve, egyedül az arányokra ügyelj, hogy ne kerüljön bele túl sok ebből-abból, mert túl lágy, vagy éppen túl morzsálódó lesz.
Akár gyümölcsöt is keverhetsz hozzá, vagy megszórhatod liofilizált gyümölccsel a tetejét. Szerintem nagyon jól passzol hozzá a málna, eper, meggy, áfonya, de akár a banán is! Végül meghintheted egy kevés kókuszreszelékkel is!

mindenmentes vegán kakaós energiaszelet

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük