a boszorkány ujjai :) cukormentes halloweeni recept
Tisztában vagyok vele, hogy Halloween nálunk nincs. Más kultúra, más ország, stb. De ennek ellenére elég sokszor találkozik vele az ember hazánkban is, így vagy úgy: vigyorgó faragott tökök az erkélyeken, ablakokban, beöltözős bulik és még sorolhatnám. (Hozzáteszem, én magyar-angol tannyelvű gimnáziumba jártam, nálunk volt Halloween.) Nézzük a boszorkány ujjai, vagyis A cukormentes halloweeni recept leírását…
Pár éve láttam ezt a sütit -IGEN, EZ SÜTI- egy amerikai blogon, és annnyira tudtam, hogy nekem ezt egyszer meg kell majd csinálnom. Persze mindig elfelejtettem, aztán azt is, hogy hol találtam, csak egy lementett kép volt a mapparengeteg legaljában, idén viszont a saját blogomnak is hála, nem tettem le róla és elkészítettem. Halloweenre tökéletes. 🙂
Hozzávalók (kb. 50 db lesz belőle):
- 10 dkg xilit
- 22 dkg puha vaj
- 1 tojás
- 1 tk mandulaaroma (elhagyható)
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 5 dkg durum liszt
- 1 tk sütőpor
- fél tk só
- fél tasak tortazselépor (színtelen)
- 1 dl víz
- 1 ek xilit
- piros ételfesték
- mandula (kb. 50 szem)
Elkészítés:
- A vajat krémesre keverjük a tojással, xilittel és a mandulaaromával. A liszteket elkeverjük a sütőporral, sóval és a krémhez adagoljuk (lehetőleg ne egyszerre, minden adag után alaposan keverjük össze). Gyúrjunk belőle sima tésztát és fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben fél órát.
- A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra.
- Egy teáskanálnyi tészta kell egy ujjhoz. A tésztából sima golyót formázunk, majd ezt ujj méretűre nyújtjuk. Nem muszáj tökéletesnek lennie, sőt! 🙂 A mutató- és középső ujjunk segítségével fogjuk ezután alakítani őket: V betűt mutatva a sütiujjak közepére helyezzük a két ujjunkat, majd le- és összenyomjuk kicsit őket, hogy ezzel sütiujjperceket kapjunk. Egy éles késsel bevagdossuk őket középen és a két szélétől kb. 1-2 cm-re. Az egyik végébe belenyomunk egy mandulát; ezek lesznek a körmök.
- Kb. 20 perc alatt készre sütjük őket (szép egyenletes színűnek kell lenniük, ne barnuljanak meg).
- Amíg a sütiujjak hűlnek, elkészítjük a sütivért. 🙂 Egy fél csomag tortazseléport 1 dl vízzel, 1 ek xilittel és piros ételfestékkel éppen forrásig melegítünk. Ezután levesszük a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni, zselésedni. Műanyag tasakba töltjük, aminek egyik végét lecsípjük (tortadíszítőt is használhatunk, de ezzel a módszerrel kevesebb a mosogatnivaló:).
- A sütiujjakból kiszedjük a mandulát, a helyükre nyomunk egy kicsi zselét, majd visszaillesztjük a mandulát. Az ujjak másik végére is töltünk a zseléből.
Az adatok tájékoztató jellegűek.
Még több keksz vagy keksz alapú receptért kattints ide!
Anyukám nem akart belőle enni. 😀 Ti ennétek/készítenétek ilyen sütit?
És álljon itt az egyik ide kapcsolódó kedvencem még. 🙂
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂