extra sajtos rúd teljes kiőrlésű lisztből
Végre jött egy pár hűvösebb nap, így én is hajlandó voltam arra, hogy a nettó 34 °C-os lakásban bekapcsoljam a sütőt. Nyilván vannak sütés nélküli, hűtős sütik is, de ebben az időben egyet sem lehet lefotózni anélkül, hogy ne folyjon szét egy fél kattintás alatt. Ez a recept a barátom szüleitől származik, abbahagyhatatlan, duplán sajtos, érdemes kipróbálni. Extra sajtos rúd teljes kiőrlésű lisztből.
Hozzávalók:
- 2 ek tej
- 1-2 csepp folyékony édesítőszer
- 20 g friss élesztő
- 150 g vaj
- 70 g tejföl
- 250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 50 g durum liszt
- 100 g reszelt sajt
- 1 tk só
- 70 g tejföl
- 120 g reszelt sajt
Elkészítés:
- A tejben elkeverjük az édesítőszert, a lisztből kiveszünk egy teáskanálnyit, ezt is belekeverjük, majd feloldjuk benne a friss élesztőt.
- A vajat a tejföllel egy villa vagy krumplinyomó segítségével összedolgozzuk. Ezután beleöntjük az élesztős keveréket.
- A lisztben elkeverjük a sót, a reszelt sajtot, majd a vajas, tejfölös, élesztős masszával együtt puha, kissé ragacsos tésztává dolgozzuk össze, jó alaposan.
- Pihentetés nélkül kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk lisztezett felületen, megkenjük a tejföllel, megszórjuk a reszelt sajttal, majd a sodrófával kicsit beleegyengetjük a tésztába a sajtot és a tejfölt. Kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket.
- 10-15 percig pihentetjük őket a tepsin, addig előmelegítjük a sütőt 175-180 °C-ra.
- Légkeveréses módon 12-15 perc alatt készre sütjük őket. (Akkor jó, ha a sajt pirulni kezd rajta, az alja pedig már enyhén piros.)
Az egész adagban összesen megközelítőleg 200 g szénhidrát van (+- 5 g CH). Az adatok csak tájékoztató jellegűek!
Még több sós receptért kattints erre a linkre!
Ha tetszett ez az extra sajtos rúd teljes kiőrlésű lisztből és tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂