blogszülinap: cukormentes csupa csokitorta

cukormentes csupa csokitorta

Tegnap volt hivatalosan a blogom szülinapja, egy éve vezetem a kis oldalam, ahova igyekszem recepteket feltöltögetni. Büszke vagyok rá, meg magamra is, hogy még mindig ilyen kitartóan csinálom, igaz vannak kisebb-nagyobb szünetek, de még nem adtam fel, és nem is tervezem! A blogszülinapot ezzel a cukormentes csupa csokitorta recepttel koronázom meg.

Hirdetés

cukormentes csupa csokitorta cukormentes csupa csokitorta

Eme nemes alkalomból egy ünnepi receptet szerettem volna hozni, így a választásom a csokitortára esett: ezzel nem lehet mellélőni, szerintem az emberek 99,9%-a szereti. 🙂 És IR-esként vagy cukorbetegként sem kell róla lemondani, hiszen ez a verzió is, mint a többi receptem, teljesen cukor- és finomlisztmentes. 

Annyit viszont sajnos hozzá kell tennem, hogy nem ajánlom a nyári nagy melegben elkészíteni. Természetesen akkor nem úgy jönnek össze a dolgok, amikor nagyon igyekszem. A csokiforgács elkészítése nettó 2 órámba került, a konyhában nem akart megszilárdulni, a fagyasztós megoldást választottam, utána kb. 3 percem volt arra, hogy dolgozzak a csokival, mert olyan hamar megolvadt, a melegtől a középső krémréteg is eltűnt, viszont így a tészta lett sokkal-sokkal krémesebb és csokisabb, azt a szép elválasztó sávot így képzeljétek oda. 🙂

cukormentes csupa csokitorta

Hozzávalók (20 cm-es tortaformához):

a tortalapokhoz:

  • 280 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 50 g durumliszt
  • 40 g zsírszegény kakaópor
  • 10 g sütőpor (3 tk)
  • nagy csipet só
  • 250 g xilit
  • 2 nagy tojás
  • 250 ml meleg kávé
  • 250 ml tej
  • 150 ml olaj

a krémhez:

  • 90 g puha vaj
  • 25 g vaníliás porxilit
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml tejszín
  • 60 g diabetikus étcsokoládé

a díszítéshez:

  • 100 g törökmogyoró
  • 50 g diabetikus étcsokoládé
  • 50 g diabetikus tejcsokoládé

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra légkeveréses módban. Két 20 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk, az alját kibéleljük sütőpapírral.
  2. A száraz hozzávalókat elkeverjük, egy külön tálba beleütjük a tojást, beleöntjük az olajat, a meleg kávét, tejet és az olajat, és összekeverjük.
  3. Ezután hozzáöntjük a lisztes keverékhez és csomómentesre keverjük. A tészta nagyon folyós lesz, de ennek ilyennek kell lennie, kb. a palacsintatésztához hasonló állagot kell, hogy kapjunk.
  4. Kb. 25 perc alatt készre sütjük, de tűpróbával ellenőrizzük.
  5. A lapokat ezután hagyjuk teljesen szobahőmérsékletűre hűlni (szobahőmérséklet nem egyenlő a nyári 30 °C-kal!). Közben elkészítjük a krémet: a csokoládét gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk, hagyjuk pár percet hűlni. A puha vajat kikeverjük a xilittel egy kézi mixer segítségével, majd hozzákeverjük a habtejszínt és a mascarponét is. Ha homogén lesz, belekeverjük a kicsit kihűlt csokoládét és azzal is jól elkeverjük.
  6. Az egyik tortalap közepéről indulva a krém kb. 1/3-ával bekenjük a lapot, rátesszük a másik lapot és a maradék krémmel bevonjuk az egész tortát. 
  7. A törökmogyorót egy zacskóba töltjük és húsklopfolóval vagy sodrófával addig ütögetjük, amíg szép darabos lesz. Ezzel vonjuk be a torta oldalát. Én Jamie Oliver és Nigella után szabadon, a kezeimmel szoktam odatapasztani őket, de használhatunk spatulát is.
  8. A csokoládéforgácsokhoz gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk a csokoládét. Ezután fém/márvány felületre öntjük (én egy fémtálca hátulját kentem össze, de használhatunk tepsit is erre a célra) és egy spatulával maximum 1 mm-es vastagságban szétkenjük. Hagyjuk megdermedni (szobahőmérsékleten vagy fagyasztóba téve 2-3 perc alatt megszilárdul) és egy fém spatulával vagy késsel vagy akár nokedliszaggatóval elkezdjük feltolni a csokit, így szép kis forgácsokat kapunk belőle. Ezzel megszórjuk a torta tetejét és már készen is van. 🙂

Egy-két tipp:

Ha nincsen két formánk, nyugodtan készítsük egymás után a tortalapokat, így kicsit tovább fog tartani a tortakészítési folyamat – én is kénytelen voltam így csinálni. 🙂

A tűpróbáról: akkor jó, ha a tű vagy fogpiszkáló teljesen tisztán jön ki a tortalap közepéből (egy-két morzsaszemmel).

 

Nyilván nem ez a világ legszénhidrátszegényebb süteménye, az egész tortában található 405 g CH, ez 12 szeletre osztva szeletenként 33,8 g CH-t jelent. Az ábra csak tájékoztató jellegű!

Még több torta recept vár rád itt!

 Remélem, a következő években is olvasni fogtok és sok-sok receptet készítetek majd el Ti is. 🙂

Ha tetszett ez a cukormentes csupa csokitorta és tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

5 Replies to “blogszülinap: cukormentes csupa csokitorta”

  1. Szia! Érdeklődnék, hogy ebből az adagból 2 db torta lesz, vagy ketté kell venni a leírt mennyiséget és úgy sütni? Válaszodat előre is köszönöm!

  2. Szia! Érdeklődnék, hogy a tejszínt fel kell verni a krémnél, vagy csak hozzáadni? Illetve, hogy a tejszínből létezik diabetikus? Vagy ez nem habtejszín? Köszönöm a választ előre is!

    1. Szia!
      Nem kell felverni a habtejszínt, elég csak belekeverni. Amit én használok, az nem tartalmaz semmi édesítést, ezek a normál habtejszínként futó, min. 30%-os zsírtartalmú, állati eredetű tejszínek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük