teljes kiőrlésű túrós pogácsa

teljes kiőrlésű túrós pogácsa Mindig kerestem a tökéletes pogácsa receptjét, ott is, nagy meglepetésre, a sajtos volt a kedvencem. Ez azonban egy teljesen egyszerű, nem órákig tartó előkészületeket kívánó pogácsa, ami most már első helyen található nálam, maga mögé utasítva a sajtos változatot is.  A teljes kiőrlésű túrós pogácsa receptjéért kattints a bejegyzésre és olvass tovább!

teljes kiőrlésű túrós pogácsa

Hozzávalók:

  • 250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 250 g margarin
  • 250 g zsírszegény túró
  • 10 g só
  • 20 g friss élesztő
  • 1 tojás sárgája
  • 1 felvert tojás a kenéshez

Elkészítés:

  1.  Az összes hozzávalót egyszerűen összemorzsoljuk, majd tésztát gyúrunk belőle, ezt pedig fóliával letakarva 20-30 percig pihentetjük a hűtőben.
  2. A tésztát a pihentetés után lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, az egyik felét alaposan, de vékonyan megkenjük a felvert tojással, majd ráhajtjuk a másik felét, még egyszer összehajtjuk. Ugyanezt megismételjük még egyszer.
  3. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra légkeveréses módban. Ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és egy kisebb pogácsaszaggatóval (én kb 2 cm átmérőjűt használok)  kiszaggatjuk, lekenjük a tojássárgájával.
  4. Kb. 20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a pogácsák teteje enyhén pirult lesz.

 

Hirdetés

Az ábra a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatok és cskj tájékoztató jellegű! A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek a receptben általam használtaktól.

Több sós receptet találsz ide kattintva.

 

teljes kiőrlésű túrós pogácsa

A túrónak köszönhetően lágy, puha pogácsáink lesznek, emellett sokkal szénhidrátszegényebbek és fehérjedúsabbak a társaiknál. Az eredeti recept az apróséf oldalán jelent meg.

Ha tetszett ez a teljes kiőrlésű túrós pogácsa recept és tetszenek a további nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

3 Replies to “teljes kiőrlésű túrós pogácsa”

  1. Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire szükséges a tojássárga a tésztába? Ezt a receptet csináltam már tojás és élesztő nélkül, finom kis rágcsálni való készül belőle. De pogácsaként jobban tetszene, csak érdekel, hogy tojás nélkül is összeáll szépen?

  2. Szia Ancsa!
    Még nem próbáltam tojás nélkül készíteni, valószínűleg tojássárgája nélkül szétesne a pogácsa (ennek elkerülése végett van szükség például a hajtogatások közötti kenegetésre), de arányaiban viszonylag kevés tojássárgája szükséges hozzá.
    Én azt javasolnám, hogy vékonyabb és nagyobb átmérőjű pogácsákat szaggass a tésztából, így nem fognak eldőlni, szétesni tojás nélkül.

  3. Szia! Az elesztöt ebben a receptben nem kell felfuttatni?
    Elöre is köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük