gluténmentes almás meringue máktorta (habcsókos almás)

cukormentes gluténmentes habcsókos almás torta

Szóval az úgy volt, hogy „van itt egy csomó alma, meg van egy kis mák, nem csinálsz belőle valamit?”… Rájöttem, hogy szeretem az ilyen jellegű kihívásokat, amikor abból kell alkotni valami nagyon jót, ami éppen itthon van. Így született meg ez a cukormentes, gluténmentes habcsókos almás torta, ami mákos és még laktózmentes is.

Hirdetés

Ez a torta pedig teljesen spontán jött, megszületett az agyamban, 100%-ig láttam magam előtt, hogy fog kinézni, egyedül az ízében és az állagában nem voltam olyan biztos, hiszen egy gramm liszt nincsen benne, tehát amellett, hogy cukormentes, gluténmentes is, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. És annak sem kell megijednie, aki laktózérzékeny – egy csepp tejtermék sincsen benne!

Hozzávalók (20 cm-es tortaformához):

  • 3 tojás
  • 30 g vaníliás porxilit
  • 200 g darált mák
  • fél tk szódabikarbóna
  • 25 g kukoricakeményítő
  • 3 ek kókuszolaj
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve
  • fél tk fahéj
  • 500 g reszelt alma
  • 4 tojásfehérje
  • 4 ek eritrit
  • 1-2 csepp citromlé
  • egy csipet só

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra légkeveréses módban. Az almát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, meglocsoljuk a citrom levével és összekeverjük a fahéjjal.
  2. A tojásokat a xilittel világosra verjük, majd hozzákeverjük a darált mákot, a szódabikarbónát, keményítőt, a kókuszolajat és a citrom héját és a reszelt alma felét (250 g-ot). 
  3. Egy kapcsos tortaformát kibélelünk alul és oldalt is sütőpapírral, majd beleegyengetjük a masszát. Ráegyengetjük a reszelt alma másik felét (250 g-ot) és 40 percig sütjük.
  4. A tojásfehérjéket a pár csepp citromlével és a csipet sóval felverjük, majd mikor kezd megszilárdulni, kanalanként adagoljuk hozzá az eritritet és addig verjük, amíg kis csúcsok meg nem jelennek a habban. (Sajnos xilittel nem működik, illetve nekem valamiért biztosan nem, egyszer próbáltam habcsókot csinálni, gumi lett belőle. 🙁 )
  5. Ha lejárt a 40 perc sütési idő, a sütőt átkapcsoljuk alsó sütésre és 175 °C-ra. Rákenjük a tojáshabot a sütire és további 15 percig sütjük. A tojáshab kicsit megbarnul rajta, főleg a kis csúcsok (én egy spatulával kenegettem, hogy ne maradjon teljesen sík), és a sütemény is tud még alulról sülni egy picit.

Ebből a tortából 8 szép nagy szeletet tudunk vágni, nagyon laktató, bőven elég, kisétkezésekre pont ideális. (Természetesen vághatjuk kisebb szeletekre is, így 12 esetén mindössze 12,77 g CH van egy darabban. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Még több torta receptért kattints ide!

Relatív egyszerű elkészíteni, szinte semmivel sem tudunk mellélőni, úgyhogy kezdők is bátran kipróbálhatják. 🙂

cukormentes gluténmentes habcsókos almás torta

laktózmentes cukormentes gluténmentes habcsókos almás torta

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

2 Replies to “gluténmentes almás meringue máktorta (habcsókos almás)”

  1. Kedves Helga!
    Véletlenül találtam rá a blogodra. Bár nincs cukorbetegségem, liszt érzékenységem régóta kerülöm a főzésben a túlzott cukor hozzáadást. Nagy örömömre olvastam a receptedet. Mivel ősz van igen aktuális. El is fogom készíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük