karamellás csokikrémes torta (teljes kiőrlésű)

karamellás csokikrémes torta

Szombaton volt a 27. születésnapom, erre az alkalomra készült ez a teljesen cukormentes karamellás csokikrémes torta. Kiadtam a parancsot, hogy nekem senki se merjen tortát rendelni, hiszen imádok sütni, a bolti/cukrászdai tortákkal meg sokszor az a baj, hogy telenyomják őket mindenféle tartósítószerrel, illetve a cukormentes torta fogalma sokszor kimerül annyiban, hogy kristálycukor helyett fruktózt használnak, mert az „diabetikus”. Ha szerencsénk van, akkor kapunk olyat, ami xilittel vagy eritritollal készült, de ezek nagyrésze is sajnos sima búzalisztből. Ez a torta pedig garantáltan cukormentes ÉS teljes kiőrlésű lisztből áll.

Hirdetés

karamellás csokikrémes torta

Illetve ez volt az első próbálkozásom, ami a karamellát illeti. És baromi boldog vagyok, hiszen erről sem kell lemondani, eritritből ugyanúgy elkészíthető, mint cukorból! (Óriási félelme volt a tejkaramellát imádó énemnek az, hogy soha többé nem ehet majd karamellát, mert cukoralkoholból nem készül el.) Ezen a tortán pedig olyan csoda van, ami megszólalásig hasonlít a kedvenc lengyel édességemre. Annak ellenére, hogy nem ez volt az első elképzelésem, így B tervként szórtam rá a törött karamellát a tortára, de kívánom mindenkinek, hogy bármilyen B terve ilyen jól süljön el! 🙂

karamellás csokikrémes torta

Hozzávalók (20 cm-es tortaformához):

a piskótához:

  • 5 közepes méretű tojás
  • 150 g xilit
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 50 g durumliszt
  • egy nagy csipet só

a krémhez:

  • 200 ml habtejszín
  • 1 cs habfixáló
  • 400 g mascarpone
  • 15 g vaníliás porxilit
  • 50 g diabetikus étcsokoládé
  • 50 g diabetikus tejcsokoládé
  • 1 csapott ek zsírszegény, cukrozatlan kakaópor

a karamellhez:

  • 100 g eritrit
  • 50 ml habtejszín
  • 2 ek víz

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra légkeveréses módban.
  2. A tojásokat a xilittel és a vaníliarúd kikapart magjaival kézimixerrel, közepes fokozaton, kb. 5-6 percig habosra verjük, szép világos színűre.
  3. A lisztet a sóval háromszor átszitáljuk, majd beleszórjuk a tojásba és mixerrel pár másodperc alatt, alacsony fokozaton, elkeverjük. Egy kapcsos tortaformát alul kibélelünk sütőpapírral, kivajazzuk és beleöntjük a piskótatésztát. 25 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk kicsit hűlni a formában, s később egy kés segítségével leválasztjuk a forma oldalától és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, akkor kettévágjuk, hogy két tortalapot kapjunk belőle.
  4. A csokit mikróban 30-30 perces részletekben felolvasztjuk, minden 30 másodperc után átkeverjük, hogy ne égjen meg, majd hagyjuk kicsit hűlni.
  5. A hideg habtejszínt mixerrel felverjük, hozzászórjuk a habfixálót, majd ha már viszonylag kemény habot kaptunk (ügyeljünk arra, hogy ne verjük túl), hozzákeverjük a mascarponet, a xilitet és a kakaóport, majd a kicsit kihűlt csokoládét és tovább keverjük, míg egyszínű nem lesz.
  6. Az egyik tortalapot tortatálra tesszük. Én visszatettem rá a tortaforma oldalát, így könnyebben tudtam megkenni a krémmel. Ehhez a krém harmadára lesz szükség. Ha szépen elegyengettük rajta a krémet, rátesszük a másik lapot, ennek is megkenjük a tetejét a másik harmaddal, levesszük a tortaformát róla, és a széleit is bekenjük a maradék krémmel.

karamell:

  1. Amíg a karamellt készítjük, tegyük hűtőbe a tortát. Az eritritet közepes lángon melegíteni kezdjük folyamatos kevergetés mellett 8-10 percig, míg mélybarna színű nem lesz. Levesszük a tűzről és óvatosan hozzáöntjük a tejszínt (nagyon bugyogni fog, így lassan adagoljuk!), visszatesszük a tűzre és kevergetés mellett további 1 percig forraljuk, majd a beleöntjük a vizet és elkeverjük. Egy kicsit hagyjuk hűlni, utána sütőpapírra csorgassunk belőle különböző méretű, formájú darabokat. A karamell elég hamar elkezd megszilárdulni, így gyorsan kell dolgoznunk. Ezeket a darabokat 3-4 perc után fel tudjuk szedni és rászórjuk a tortára.

Az ábra csak tájékoztató jellegű!

Természetesen volt gyertya, meg „csillagszóró”, így a felvágás utáni képeken ez már meglátszik. 🙂

Még több torta receptet találsz itt.

Másnapra is maradt belőle, sokkal jobban összeért, és ízre pedig szinte teljesen olyan volt, mint a dobos torta, ami az egyik kedvenc tortám. 🙂

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

4 Replies to “karamellás csokikrémes torta (teljes kiőrlésű)”

  1. Kedves Helga!
    Nagy reményekkel futottam neki a karamellnek, sajnos nekem csak füstölt (közepes lángon), mint a veszedelem, de barnulni egyáltalán nem akart. Fogalmam sincs, miért nem sikerült, pedig mindent úgy csináltam, ahogy írtad.
    A honlapodon csodásak a receptek, eddig még nem volt ilyen problémám.
    Üdvözlettel, Magdolna

    1. Szia,
      sajnálom, hogy nem sikerült, bevallom, olyan régi már ez a recept, hogy fogalmam sincs, mi nem működhetett rajta. 🙁

  2. Szia Helga!
    Koszonom a receptet!
    Nagyon finom lett és a cukormaz is isteni!
    Igazi dobostorta lett, csatonek képet is ha lehet…

  3. Szia,
    Egy olyan kérdésem lenne, hogy a karamellát lehet úgy is használni, hogy amikor elkészült leöntöm vele a tortát?

    Vagy keverjem össze cukormentes olvasztott csokival es ugy öntsem le?

    Köszönöm a válaszod:
    Petra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük