mogyoróvaj házilag

2016. január 2. / by


Körülbelül egy fél éve kóstoltam először a mogyoróvajat, azóta óriási szerelem, s bár a bolti verziókban nagyon kevés cukor van, tovább akartam menni, úgyhogy most el is készítettem a cukormentes változatot, eritrit hozzáadásával.Hozzávalók:
  • 350 g pörkölt, sótlan mogyoró
  • 1 ek olaj
  • 1 ek eritrit
  • fél tk só

Elkészítés:
  1. Egy turmixgépet, vagy aprítógépet fogunk használni. Én a "crunchy" változatot szeretem, amiben még vannak nagyobb darabok, így kimértem 75 g mogyorót. Ha teljesen sima vajat szeretnénk készíteni, akkor ez a lépés elhagyható, dolgozzunk a teljes mennyiséggel a kezdetektől. A kimért, kevesebb mogyorót nagyon rövid ideig daráljuk át, amíg még maradnak benne nagyobb darabkák. Vegyük ki, tegyük félre.
  2. Kb. fél-1 percig turmixoljuk össze a mogyorót. Elég sűrű lesz, a nedves homokra hasonlít a legjobban. A turmixolás után kicsit lazítsuk fel a masszát, kaparjuk le a gép oldaláról és aljáról.
  3. Ezután további 1 percig turmixoljuk, míg kezd fényes lenni. Ha ez megvan, adjuk hozzá a sót, eritritet és olajat, majd további 1 percig turmixoljuk.
  4. Opcionális: A maradék mogyorót öntsük hozzá és keverjük el, vagy turmixoljuk bele a mogyoróvajba (pár másodperc). És készen is vagyunk. :) Nekem egy kisebb befőttesüvegnyi lett ebből a mennyiségből. Tároljuk hűtőben!Természetesen magában is nagyon finom, de alig várom, hogy valami süteményben is szerepet kapjon. :)

Ha tetszenek a sütemények és édességek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra!

You May Also Like

0 comments