a nagy magvaj kalauz

  Mennyiféle mag létezik, amikből különböző magvajakat lehet készíteni, nem? A legnépszerűbb mégis a mogyoróvaj ezek közül, de lefogadom, hogy azt sem próbálta még mindenki. Vajon mi lehet az oka ennek? Ebben a szuper átfogó bejegyzésben most 5+1 különféle magvajat fogok bemutatni, tippekkel, felhasználási tanácsokkal és természetesen rengeteg fázisfotóval ellátott receptekkel. Tartsatok velem, mert be fogom bizonyítani, hogy a mogyoróvajon kívül is léteznek finomságok! Ebben a posztban 100-100 g magból készítettem különféle vajakat. Én egy 600 W-os aprítógéppel dolgoztam, így az elkészítési idő a gépetek teljesítményétől függően változhat. A magvajakhoz csak és kizárólag magát a magokat használtam fel: nem adtam hozzá édesítőszert, olajat, stb. Természetesen lehet ízesíteni és javítani az állagukat aszerint, hogy mire szeretnénk majd őket felhasználni. Így magában is nagyon finomak!

Hirdetés

FÖLDIMOGYORÓVAJ

A földimogyoróról röviden: Tudtátok például, hogy a földimogyoró sokkal közelebbi rokonságban áll a babbal és borsóval, mint egyéb mogyorókkal, ugyanis neve ellenére a hüvelyesek rendjébe tartozik? A növénynek lehet bokros, vagy fekvő fajtája, erre nevéből is következtethetünk. Remek fehérje- és B vitamin forrás, értékes olajokat tartalmaz, viszont igen kalóriadús, úgyhogy odafigyeléssel érdemes fogyasztani. A szénhidrátdiétában „számolós” alapanyag.

A mogyoróvaj elkészítése pedig rendkívül egyszerű és gyors. Egy krémes, nem túl folyós állagú vajat kapunk, aminek karakteres íze van, édes és sós egyszerre, ezt a kombinációt én személy szerint nagyon szeretem. Ez a leggyorsabban elkészülő magvaj, így valószínű ennek és ízének köszönheti népszerűségét (na meg persze ez a legolcsóbb). Használhatjuk süteményekbe, zabkásákba, csokik töltelékeként is szuper, de ismerek olyat is, aki csak magában eszi. 🙂

Van itt egy crunchy mogyoróvaj receptem, ami kicsit felturbózott változat, próbáld ki ezt is. 

Elkészítés (5 perc):

100 g mogyorót aprítógépbe teszünk, majd 1 percig dolgoztatjuk a gépet. Nedves homokszerű állagot fogunk kapni. Lekaparjuk a gép oldaláról a mogyorót.

További 1 percig dolgoztatjuk, itt már kezd kicsit összeállni és fényleni. Kaparjuk le a gép oldaláról a mogyorót ismét.

Végül már csak további 1 perc aprításra van szükségünk, a végeredmény egy teljesen krémes mogyoróvaj lesz.

KESUVAJ

A kesudió a Közép-Amerikában őshönös kesu fa termése, ami a szömörcefélék családjába tartozik. A dió maga a „kesualma” alján található vese alakú mag. Jelentős mennyiségű folsavat, illetve K és E vitamint tartalmaz. Kalóriatartalma neki is igen magas, szóval vele is vigyáznunk kell. A szénhidrátdiétában „számolós” alapanyag.

A kesuvaj elkészítése kicsit időigényesebb. Édeskés ízű, teljesen homogén, selymes krém állaga van, egyáltalán nem folyós. Használhatjuk pohárkrémekhez, zabkásákhoz, pudingokhoz, süteményekhez is.

Elkészítés (15 perc):

100 g sótlan kesudiót aprítógépbe teszünk. 2 percig járatjuk, de fél-fél percenként megállunk és lekaparjuk a gép oldaláról a magot. 2 perc után ilyen homokszerű állagot kapunk.

További 5 percig aprítjuk, fél-egy percenként megállunk és lekaparjuk a kesudiót a gép oldaláról. Alul egy matt, sima réteg kezd el kialakulni, a homok állagú kesudióval pedig látszólag nem történik semmi (de csak látszólag).

Egy idő után azt fogod észrevenni, hogy elkezdenek ugrálni kisebb rögök a gépben, majd összeáll egy labdává az egész.

Ezután további 1-2 percig járatjuk még a gépet, végül igazán krémes kesuvajat fogunk kapni.

DIÓVAJ

A közönséges dió fán termő gyümölcs, Magyarországon szinte minden kertben áll egy diófa. Ha neked nincs is diófád, biztos ismersz valakit, akinek van. Sajnos ő is magas kalóriatartalommal büszkélkedhet, viszont fehérje- és rosttartalma magas, illetve bőven tartalmaz jó zsírsavakat, magnéziumot, folsavat és B vitamint. A gyümölcs felhasználása sokrétű, süteményekben előszeretettel használjuk, de készülhet belőle pálinka is és a fa bútorok kisebb karcolásait is ki lehet vele javítani. A szénhidrátdiétában „nem számolós” alapanyag.

Krémesítése nem tart sokáig, előtte viszont érdemes pörkölni, karakteres, ám kissé kesernyés íze van. Állaga inkább folyós.

Elkészítés (20 perc):

100 g diót 5-ös/6-os fokozaton elkezdünk egy serpenyőben pirítani. Folyamatosan kevergetjük, rázogatjuk. 5 percig pirítjuk, ekkor már lesz egy kis illata és itt-ott lepattog róla a vékony barna héja.

Kicsit félretesszük hűlni (10 percre), a nagyobb héjdarabkákat kidobáljuk belőle. Aprítógépbe tesszük és elkezdjük járatni a gépet 1 percig, fél percnél pedig lekaparjuk a gép oldaláról a magot. Morzsás állagú lesz.

További egy percig aprítjuk, majd lekapargatjuk a gép oldaláról az odatapadt masszát. Már látszik, hogy egy-egy nagyobb darab összeáll, a gép alján pedig egy-két olajosabb, sötétebb folt megfigyelhető. További egy percig járatjuk a gépet. Ekkor már krémes diómasszát kapunk.

Ismét lekaparjuk a gép oldaláról a diót, és még 1 percig aprítjuk. Ennek a végeredménye pedig már teljesen krémes, fényes és folyós lesz.

MANDULAVAJ

A mandula egy csonthéjas termés, fán terem, közeli rokona az őszibarack. A fehér mag rostokban és E vitaminban rendkívül gazdag, de sajnos neki is magas a kalóriatartalma. Ennek ellenére közkedvelt alapanyag, belőle készül például a marcipán is. Keserű fajtájából mandulaolajat sajtolnak. A szénhidrátdiétában „nem számolós” alapanyag. Krémesítése kicsit több időt vesz igénybe, illetve készíthető blansírozott mandulából is. Blansírozni otthon is tudunk: egyszerűen dobáljuk bele forrásban lévő vízbe a mandulát, majd egy-két perc múlva vegyük ki és két ujjunk között csúsztassuk ki a szemeket a vékony barna héjból. Érdemes krémesítés előtt megpirítani kicsit a mandulát, hogy karakteresebb íze legyen a vajnak. A mandulavaj íze édeskés, pörkölt, külleme fényes, de nem túl folyós. Elkészítés (25-26 perc): A mandulát 6-os fokozaton feltesszük egy serpenyőben a tűzre és 10 percig pirítjuk, közben rázogatjuk és kevergetjük, hogy ne égjen le. 10 perc körül illatozni kezd és lágyan sercegni. Ezután félretesszük 10 percre kicsit hűlni.

A mandulát aprítógépbe tesszük és 1 percig járatjuk. Ekkor még homokra hasonlít az állaga.

További 1 percig aprítjuk, itt a gép alján már kezd összeállni egy réteg.

Lekapargatjuk a gép oldaláról a mandulát, fellazítjuk az alján lévő réteget és további 1 percig aprítjuk. Ekkor már kezd kicsit összeállni.

Ismét lekaparjuk a gép oldaláról a masszát és további 1 percig aprítjuk. Itt már kezd krémesedni a mandulánk.

További 2 percig aprítjuk még, közben meg-megállunk kicsit pihentetni a gépet és lekapargatjuk a krémet a gép oldaláról és fellazítjuk az esetlegesen alul a kések alatt „beragadt” réteget. És készen is vagyunk!

TÖRÖKMOGYORÓVAJ

A törökmogyoró valóban mogyoró. 🙂 Magyarországon is sok helyen találkozhatunk törökmogyoró-fával, annak ellenére, hogy nem őshonos hazánkban.  Neve azt is elárulja, honnan származik. Előszeretettel alkalmazzák csokoládék, krémek alapanyagaként, bár igen kalóriadús. Fehérje- és rosttartalma magas, emellett van benne E vitaminból és vasból is bőven.

A szénhidrátdiétában „nem számolós” alapanyag.

Krémjével szintén meg kell dolgoznunk, talán ez a legpepecselősebb magvaj. Érdemes pörkölni a mogyorószemeket előtte, hogy igazán markáns ízt kapjunk. Állagra selmyes, kissé darabos, de nagyon könnyen kenhető. Ízesíthetjük utána csokoládéval, mennyei lesz. De ehetjük simán magában is, szinte bármilyen édességben, süteményben megállja a helyét. A cukormentes nutella receptjét ezen a linken találod.

Elkészítés (29-30 perc): Először a mogyorószemeket 6-os fokozaton elkezdjük pirítani. Kevergetjük és rázogatjuk közben. (Sütőben is elkészíthetjük: 175 ºC-os sütőben nagyjából 10-12 perc alatt megpirítjuk.)

Pár perc után már elkezdenek pattogni, dobálják le a héjukat.

15 perc után már eléggé megpörkölődtek a szemek és nagyjából mindegyik mogyoró ledobta a héját is.

Egy konyharuhára szedjük a mogyorót és ledörzsölgetjük a maradék héját, majd 10 percig hagyjuk hűlni.

Ezután aprítógépbe tesszük a mogyorót. Nem baj, ha néhány szemen maradt még a héjból.

Fél perc alatt morzsás állagúra aprítjuk a mogyorót.

További fél perc aprítás után kezd kissé nedves lenni és összeállni. Lekapargatjuk a gép oldaláról a mogyorót.

1 percig aprítjuk, ekkor már a gép alján kezd összeállni egy réteg.

További 1 percig aprítjuk, fél perc után lekaparjuk a gép oldaláról a masszát. Már kezd lágyulni a mogyoróvaj.

Végül további 1 percig aprítjuk, aminek selymes krém lesz a végeredménye.

PISZTÁCIAVAJ

A pisztácia a szömörcefélék családjába tartozik, a fát azonban nem csak finom terméséért termesztik. A pisztáciamag olajokban gazdag, nagyon magas a B vitamin tartalma, de bővelkedik magnéziumban, vasban, kalciumban és fehérjében is. Legtöbben a sós, pörkölt változatát ismerjük, én nagy rajongója vagyok, bár sajnos a poszt többi tagjához hasonlóan benne is van kalória bőven. A szénhidrátdiétában „nem számolós” alapanyag. Krémjének isteni illata van és szép zöld színű, de nagyon sokat kell vele dolgozni, vagyis inkább a gép dolgozik helyettünk, ezért vigyázzunk, hogy le ne égjen az aprító vagy turmix motorja. Elkészítése hasonlít a kesuvajhoz, már ami a fázisokat illeti. Állagra egyáltalán nem folyós, ne is várjuk tőle, hogy az lesz. Ha szeretnénk, akkor az utolsó pár percben adjunk hozzá kevés semleges ízű olajat, hogy lágyabb állagot kapjunk.

Elkészítés (15-16 perc): 100 g megpucolt, sótlan pisztáciát (lehetőleg pörkölt fajtát, de ha nincs olyan, az sem gond) tegyünk aprítógépbe.

Kezdjük el aprítani. Nagyjából 1 perc után már morzsás állagú lesz.

További 1 perc aprítás után, a többi magvajhoz hasonlóan, alul kezd el összeállni egy vékony réteg és a morzsa kicsit nedvesebb lesz.

Ezután 5 percig aprítjuk, fél percenként megállunk és lekaparjuk a gép oldaláról a pisztáciát. Látszólag semmi nem történik a magokkal, de ne adjuk fel!

További 1 perc aprítás után már kicsit kezd összeállni egy nagyobb darabba.

A fordulópont a 9. perc után jön el: fél perc aprítás után kezd egy kisebb sima labdává összeállni a pisztácia, a kesuvajhoz hasonlóan.

Fél perc aprítás után pedig megint kezd kicsit szétesni.

A gépet még 1 percig dolgoztatjuk, ekkor már kezd kicsit krémszerű állagot felvenni a pisztácia.

Innentől nagyjából további 3-4 percig aprítjuk, fél percenként megállunk. Negyed óra után végre elkészült a pisztáciavajunk.

Te melyiket készítenéd el?

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra).

3 Replies to “a nagy magvaj kalauz”

  1. Szuperek a receptek! Megkérdezhetem pontosan milyen gépet használsz hozzá? A jelenlegi robotgépünk hiába 1000W, egyszerűen nem viszi le a magokat 20-30 perc után sem.

    1. Szia!
      Köszönöm szépen! 🙂
      Egy BOSCH CleverMixx szettet használok, ez egy 600 W-os gép.
      Az is elképzelhető, hogy túl nagy a tartály a magok mennyiségéhez képest és azért nem viszi őket a gép rendesen (ilyen már velem is előfordult).

      1. Köszönöm a választ, lehet beruházunk egyre, főleg, hogy kedvező áron van és akkor végigpróbáljuk az összeset 🙂 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük