teljes kiőrlésű márványkuglóf

Alig várom a húsvétot, azt hiszem, ez a kedvenc ünnepem, ami az ételeket illeti. Ahogy azt már tavaly is írtam, nálam a húsvéti menü még nyár közepén is megunhatatlan, azaz sonka, főtt tojás, teavaj és kalács kerül a reggeli tányéromra még hetekig. Nem túlzok, tényleg így van. A bejegyzésben a teljes kiőrlésű márványkuglóf receptjére derül fény.

Hirdetés

Tavaly fonott kalácsot készítettem, idén pedig szintén, csak a neve más és kuglófformában készült. Beazonosíthatatlan, Lengyelországban vásárolt bogyós gyümölcsből készült házi cukormentes lekvárral teszteltem, egy hét múlva pedig garantáltan új adag készül belőle, a sonka mellé.

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 7,5 ml folyékony édesítőszer
  • 2 tojássárgája
  • 80 g puha margarin vagy vaj
  • 300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 100 g fehér tönkölybúzaliszt
  • csipet só
  • 1 ek cukrozatlan zsírszegény kakaópor

Elkészítés:

  1. A tejet megmelegítjük, belekeverjük az élesztőt és a folyékony édesítőszert. Félretesszük, hogy felfuthasson.
  2. A liszteket a sóval és a margarinnal vagy vajjal összemorzsoljuk.
  3. A felfuttatott élesztős tejbe beleütjük a két tojássárgáját és elkeverjük.
  4. Az élesztőt a liszthez adjuk és fényes, sima tésztát dagasztunk belőle (dagasztókaros mixerrel kb. 10 perc).
  5. A dagasztás után kettészedjük a tésztát, az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaóport és összegyúrjuk.
  6. Lefedve 30 percig kelesztjük. Közben kivajazunk és kilisztezünk egy kuglófformát.
  7. A tésztákat a kelesztés után enyhén lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk, hosszú gilisztát formázunk belőlük, összetekerjük, majd a formába fektetjük és letakarva további 30 percig kelesztjük.
  8. Előmelegített 160 °C-os sütőben 45 perc alatt készre sütjük. (Én picit levágtam az aljából, hogy egyenes legyen.)

Az ábra csak tájékoztató jellegű!

Az eredeti recept a Nők lapja konyha Desszert magazin kelt tésztás különszámában jelent meg.

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Ti elkészítitek ezt a teljes kiőrlésű márványkuglóf csodát húsvétkor? 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük