kakaós fonott kalács teljes kiőrlésű lisztből (frissítve!)

kakaós fonott kalács

Frissített recept! (2021. március)
Már ideje volt frissíteni ezt a szegény kalács receptet, egyszer el is döntöttem, hogy a régi recepteken végigmegyek, és újrafotózom, újracsinálom őket, de az rengeteg idő lenne! Így kis lépésekkel haladok, most pedig a húsvét közeledése remek ürügy volt arra, hogy a kakaós fonott kalács sorra kerüljön. Új fotók, és frissített, tesztelt recept a bejegyzésben!

Hirdetés
cukormentes kalács

Mi változott az eredeti recepthez képest?

Teljesen átdolgoztam az eredeti receptet, és új fotókat is készítettem. Az arányokon és az elkészítési módon változtattam, de maradt ez is teljes kiőrlésű és cukormentes, csak pl. sokkaaaal szebb lett! Készítettem egy fonási segédletet is mellé, ezt a bejegyzés végén megtalálod, hogy könnyebb legyen elkészítened!

fonott kalács

Milyen lisztből készül a kakaós fonott kalács?

A kalácshoz teljes kiőrlésű tönkölylisztet és finomlisztet használtam. Ha nincs tönkölyliszted, azonos mennyiségű teljes kiőrlésű búzaliszttel helyettesítsd. Egyéb, gluténmentes lisztekkel nem próbáltam, és azokkal egyáltalán nem is garantálom azt, hogy működne a recept.

Még több kalács receptet találsz ide kattintva! A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban találsz.

kakaós kalács

Hogyan cukormentes, ha ott szerepel az összetevők között a kristálycukor?

Az összetevők között valóban szerepel egy kanál cukor, amire csupán az élesztőgombáknak lesz szüksége. Ez a cukor a kész süteményben mint levegő van jelen, nem kell a szénhidráttartalmával számolni, mivel az élesztőgomba teljes mértékben megeszi ezt a csekély mennyiséget. Természetesen, ha nem tartasz otthon cukrot, elhagyhatod, én szeretem az élesztőt kicsit felturbózni a jobb végeredmény érdekében. 🙂

Kell-e sikér a kakaós fonott kalács tésztájába?

Erre a másik, gyakran visszatérő kérdésre az a válaszom, hogy nem kötelező, és sokszor látom, hogy teljes kiőrlésű recepteknél kiemelik, hogy “nem kell hozzá sikér”. Én javaslom a használatát, mert ezzel fehérjét adunk a süteményhez, illetve a szerkezet kialakításában is nagy segítségünkre van. Nélküle is jó lesz a süti, de szerintem nagy pluszt ad hozzá, én ezért kelt tészták esetében szinte mindig alkalmazom. Egy fél kg sikér kb. 800 Ft-ba kerül, és nagyon sokáig elég, mert 1-2 kanállal használok egy-egy süteményhez belőle. Ha mindenképpen szeretnéd kiváltani, a sikért azonos mennyiségű finomliszttel pótold.

teljes kiőrlésű kalács

Milyen fonással készül a kakaós fonott kalács?

Ehhez a kalácshoz most négyes fonást alkalmaztam. Nagyon egyszerű, végig egy mondatot kell mantrázni: felette-alatta-felette, felette-alatta-felette. Ennyi az egész. 🙂 A jobb szélső szálat megfogjuk, a mellette lévő szál felett, a következő alatt, majd a másik szélső felett vezetjük át. Megint megfogjuk a jobb szélső szálat, és a mellette lévő felett, következő alatt, másik szélső felett vezetjük át. Ezt ismételgetjük addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

Hirdetés

Hozzávalók:

  • 1,3 dl tej
  • 1 teáskanál cukor (megeszi az élesztő)
  • 12 g friss élesztő
  • 175 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 60 g finomliszt
  • 25 g búzasikér
  • 1 nagy csipet só
  • 20 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1/4 teáskanál őrölt vanília
  • 1 tojás sárgája
  • 30 g nagyon puha vaj
  • 10 g cukrozatlan kakaópor
  • 2 evőkanál víz
  • tojás a kenéshez
Hirdetés

A kakaós fonott kalács elkészítésének lépései:

  1. A meglangyosított tejben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és félretesszük kb. 5 percre, hogy felfusson.
  2. A liszteket elkeverjük a sikérrel, sóval, édesítőszerrel, vaníliával. Egy dagasztókarral felszerelt konyhai gép üstjébe mérjük. Beleütjük a tojás sárgáját, majd az élesztős tejet és elkezdjük összeállítani a tésztát.
  3. Ha már kezd összeállni, hozzáadjuk a nagyon puha vajat, és 5-10 perc alatt puha, rugalmas cipót dagasztunk belőle. Akkor jó, ha teljesen kitakarította a tálat, nem ragacsos, hanem összeállt és fényes a felülete.
  4. A tésztát két részre szedjük (én az egyiket 15-20 grammal kisebbre hagytam), az egyikbe beledagasztjuk a vízzel elkevert kakaóport.
  5. Kiolajozott tálban, lefedve, huzatmentes helyen 30-45 perc alatt duplájára kelesztjük a tésztát (külön-külön).
  6. Ha megkelt a tészta, négyfelé szedjük, majd alaposan kigömbölyítjük őket, és letakarva további 10 percet pihentetjük.
  7. A tésztagombócokat kinyomkodjuk, kinyújtjuk, majd szorosan feltekerjük, és kb. ujjnyi vastag hurkákat sodrunk belőlük. Elkezdjük befonni a kalácsot: egymás mellé sorakoztatjuk a tésztahurkákat: egy simát, egy kakaósat, egy simát, egy kakaósat. A tetején összecsípjük őket. Megfogjuk a jobb szélső szálat, ás a következő felett átemeljük, aztán a következő alatt átbujtatjuk, végül az utolsó szál felett átemeljük. Ismét a jobb szélső szálat fogjuk, átemeljük a következő felett, aztán a következő alatt, végül az utolsó felett. Felett-alatt-felett – ezt mantrázzuk végig. 🙂 A végét is összecsípjük.
  8. Sütőpapíros tepsire tesszük, és lekenjük a felvert tojással, majd letakarjuk papírral vagy fóliával, és 30 percig pihentetjük huzatmentes, meleg helyen.
  9. A sütőt előmelegítjük 175 C-ra alsó-felső sütésmódban. A pihentetési idő végén ismét lekenjük a kalácsot a tojással és 25-30 perc alatt készre sütjük. Szeletelés előtt megvárjuk, míg teljesen kihűl.
Hirdetés

A kakaós fonott kalács tápanyagtartalma:

Energia:
Fehérje:
Zsír:
Szénhidrát:

A fenti adatok egy teljes kalácsra vonatkoznak a szénhidrátdiéta elvei alapján. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így a fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

teljes kiőrlésű kalács

HaHa tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

3 Replies to “kakaós fonott kalács teljes kiőrlésű lisztből (frissítve!)”

  1. Szia Helga!
    Édesítőnek steviát használtam, az élesztő alja folyékony maradt, de habosan felfutott. Ezek azok a körülmények amik talán befolyásolhatták, hogy félretettem a tésztát fél órára, de nem kelt meg. Van-e bármi más lehetséges oka annak, hogy nem kel meg a tészta? Köszi előre a segítséget, így nyersen nagyon finom a tészta.

    1. Közben kisütöttem így is, gyönyörű lett és nagyon finom! 🙂 🙂 Köszi a receptet!

  2. Kedves Fanni!
    Ugyan a receptet nem én îrtam de egy picit kisegítelek 🙂
    Ha nem porélesztőt használsz,vagy express élesztő,az élesztőnek mindenképpen kell cukor,hiszen úgy tud felfutni. A stevia nem alkalmas az élesztő felfuttatására és az eritrit sem sajnos.
    Én steviát és eritritet használok a süteményekhez,de az élesztőt mindig cukros tejben futtatom fel,ha erre nincs lehetősèg,akkor porélesztőt használok. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük