medvehagymás teljes kiőrlésű pogácsa

medvehagymás pogácsa

Már javában tart a medvehagyma szezonja. Azt hiszem, két éve készítettem először ezt a  pogácsát, akkor még finomlisztből. Hiszen úgy is két éve lett nagyon hipster dolog a medvehagyma. 🙂 Most megsütöttem ennek az átalakított verzióját: a lisztek lettek lecserélve, illetve az arányok változtak egy picikét: íme a medvehagymás teljes kiőrlésű pogácsa.

Hirdetés

teljes kiőrlésű medvehagymás pogácsa

Aki túllép azon, hogy mennyire “menőség” a medvehagyma, és ad egy esélyt ennek a poginak, az biztos nem fog csalódni. 😉 Ebből az adagból ~160 darab kis pogácsa lett, van egy mini, kb. 1,5-2 cm átmérőjű pogácsaszaggatóm, azzal készült, de szerintem simán bírja a max. 4 cm átmérőjűeket is.

teljes kiőrlésű medvehagymás pogácsa

Hozzávalók:

  • 500 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 150 g durum liszt + 1 ek
  • 15 g só
  • 250 g vaj
  • fél csomag friss élesztő (21 g)
  • 1,5 dl tej
  • 20-25 közepes levél medvehagyma, apróra vágva
  • 1 ek ecet
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • reszelt sajt a tetejére
  • 1 felvert tojás

Elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk, belekanalazunk egy evőkanálnyi durum lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
  2. Eközben a liszteket összekeverjük a sóval, majd összemorzsoljuk a vajjal.
  3. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, az ecetet, a 2 tojássárgáját, tejfölt és a medvehagymát, majd laza tésztát dagasztunk belőle
  4. Letakarva duplájára kelesztjük meleg helyen, 30-45 perc alatt.
  5. Ha megkelt a tészta, ujjnyi vastag téglalapot nyújtunk, félbehajtjuk, majd ismét félbehajtjuk és letakarva fél órát pihentetjük. Ezt megismételjük még egyszer.
  6. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát ujjnyi vastagra, és pogácsaszaggatóval kis pogikat szaggatunk belőle, megkenjük őket a felvert tojással és sajtot szórunk rá.
  7. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A pogácsákat még 20 percig pihentetjük.
  8. Ezután 25-30 perc alatt készre sütjük őket.

Az ábra csak tájékoztató jellegű!

Még több sós receptért kattints ide!

Az eredeti recept Az élet napos oldala blogról származik. (A recept 50 dkg liszttel dolgozik, nekem az kevésnek bizonyult, így került hozzá még liszt, hogy megfelelő állagú tésztát kapjak. Néha nagyon sokat számít tehát, hogy milyen liszteket használunk!)

Ha tetszett ez a medvehagymás teljes kiőrlésű pogácsa és tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük