Twin Peaks meggyes pitéje

  Nemrégiben Twin Peaks nézés közben egy pite evős jelenetnél szinte egyszerre sóhajtottunk fel, hogy „úristen, de ennék egy ilyen meggyes pitét!”. Imádom David Lynch munkásságát, gondolkodás nélkül az Ő nevét vágom rá arra a kérdésre, hogy ki a kedvenc filmrendezőm és a kedvenc filmek kérdésre is biztos, hogy a Lost Highway, Mulholland Drive, Inland Empire trió egyike mindegyike a válaszom.

Hirdetés

Aki nem ismerné a történetet, annak javaslom, hogy mindenképpen művelje ki magát belőle! (Bár azt nem garantálom, hogy tetszeni is fog, elég megosztó Lynch munkássága, de szerintem ez egy alapmű, amit mindenkinek látnia kell életében egyszer. Most írd fel a bakancslistádra, ha még nincs rajta!) Az alapfelütés röviden: Február 24-én megérkezik Twin Peaks-be Dale Cooper különleges FBI ügynök, aki a helyi gimis bálkirálynő, Laura Palmer halálával kapcsolatban kezd el nyomozni a kisvárosban, ahol furábbnál furább, megmagyarázhatatlan dolgok történnek. Cooper ügynök imádja a piszok jó kávét és beleszeret a város dinerében kapható meggyes pitébe, amit a feketéje mellé fogyaszt.

A képek hátteréül a sorozatban jól ismert „red room” szolgált, a fotók hangulatával, színeivel pedig a Twin Peaks hangulatát szerettem volna visszahozni. Szerintem azért elég jól sikerült. 🙂

Hozzávalók (1 db pitéhez):

  • 50 g simaliszt
  • 175 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 160 g vaj
  • 2,5 ml folyékony édesítőszer, vagy ennek megfelelő
  • 1 tojás
  • 1 ek hideg víz
  • 750 g magozott meggy
  • 5 ml folyékony édesítőszer, vagy ennek megfelelő
  • 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja és leve
  • 10 g keményítő
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 tojás
  • 1 ek tej
Hirdetés

Elkészítés:

  1. A legelső és legfontosabb lépés, hogy az összes alapanyagunk legyen hideg (igen, a lisztet is előre tedd be a hűtőbe). Dolgozhatunk kézzel is, de én egy turmixgépben mixeltem össze a tészta hozzávalóit, ügyelve arra, hogy ne melegedjen túl a gép meg a kés. Ha kézzel dolgozunk, figyeljünk arra, hogy gyorsak legyünk, és ne olvasszuk meg a vajat a tenyerünk/ujjaink között.
  2. A liszteket a felkockázott vajjal, édesítőszerrel tegyük a turmixgépbe, és dolgoztassuk addig, amíg homokszerű állagot nem kap. Ekkor tegyük hozzá a tojással elkevert vizet és dolgozzuk össze. Figyeljük, hogy mennyit vesz fel a tészta, mert nem biztos, hogy mindre szükség lesz. Fóliába csomagolva tegyük legalább fél órára a hűtőbe.
  3. Készítsük el a tölteléket: A kimagozott meggyet (friss vagy fagyasztott) a reszelt citromhéjjal, édesítővel és a vaníliával közepes lángon kezdjük el melegíteni egy edényben. A citromlevet keverjük össze a keményítővel, majd amikor már meleg a meggy, keverjük hozzá. Főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk kihűlni.
  4. A tésztának 2/3-át, 3/4-ét nyújtsuk ki két fólia között kb. fél cm vékonyra, nagyjából kör alakúra. Helyezzük bele a piteformába (fólia nélkül), lazán nyomkodjuk oda a formához (amit én előtte leheletvékonyan kiolajoztam)  és töltsük meg a töltelékkel. Tegyük be a hűtőbe addig, amíg kivagdossuk a dekorációt.
  5. Természeteszen bárhogyan befedhetjük a pitét, vághatunk ilyen cikkcakkos formát, vagy egyszerűen beteríthetjük. A maradék tésztát nyújtsuk vékonyra két fólia között újra, és dekoráljuk a piténket. Egy tojáshoz keverjünk egy evőkanál tejet, verjük fel és ezzel kenjük meg a tésztát.
  6. A sütőt melegítsük elő 175 °C-ra alsó-felső sütés módban, és addig, amíg felmelegszik a sütőnk, tegyük a piténket a hűtőbe (kb. negyed órára).
  7. 35 perc alatt süssük készre.

Az egész pite tartalmaz összesen 240 g szénhidrátot és mivel a rengeteg gyümölcs miatt elég tömény, így kisebb szeleteket vágjunk, ezzel egy kisétkezés szénhidrátmennyiségébe is pont beleférünk.

Nektek van olyan filmekben, sorozatokban látott, esetleg könyvekben olvasott sütemény, édesség, étel, amit nagyon szívesen elkészítenék vagy megkóstolnátok? Még ha nem is valami extra, lehet akár egy egyszerű meggyes pite, ami a szereplő szívéhez nőtt.

A meggyszezonban szerintem kötelező elkészíteni! Alapból nem vagyok nagyon kibékülve a pitékkel, mert az omlós tészta, valljuk be, soha nem tartozott nagyon az erősségeim közé. Nem szerettem vele bajlódni, nagyon pontosan oda kell figyelni a hőmérsékletre, hogy minden kellően hideg legyen, aztán a nyújtása se egyszerű, a formába helyezésről pedig már ne is beszéljünk.

Szerencsére most volt segítségem, ugyanis aorcsik szeret kuktáskodni, és sokszor rá tudom bízni a pepecselős munkát (itt: pite kidekorálása) vagy azt, amit nagyon utálok (itt: tészta nyújtása). Innen is köszi a segítséget! 😘

A recept alapjánul az eat little bird oldala szolgált. Pár dolgot megváltoztattam benne (alapanyagok, mennyiségek).

Ha tetszenek a sütemények és édességek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra!

3 Replies to “Twin Peaks meggyes pitéje”

  1. Hahó! Szerinted ha a folyékony édesítő ml-jeit negyedannyi grammra akarom váltani, akkor mennyi az annyi? Köszi! Imádom a Twin Peakst es a pitefotókat is 😍

    1. Szia, köszönöm. 💕
      1 ml folyékony édesítő kb. 10 g cukornak felel meg, így ennek megfelelően tudod átváltani, hogy kb. ennyi cukor helyett mennyi 1:4-et használnál. Én a tésztába egy csapott evőkanállal tennék, a töltelékbe meg attól függően, hogy mennyire savanyú a meggy, kb. 2-3 evőkanállal próbálkoznék. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük