sajtos cukkinifasírt
Ez az első számú cukkinis fogásunk, tipikusan az a bármikor-bárhol-bármennyit kategória, nyilván a bármennyit része azért függ az étrendtől, diétától is. 🙂 Sajnos. És újabban nem is sikerül a cukkinivel a „nem számolós” 200 g alatt maradni, mert mostanában jóval nagyobb adagból készítem. Viszont ha ügyesek vagyunk, és többfelé osztjuk, vagy kevesebb cukkinivel dolgozunk, akkor egyedül a teljes kiőrlésű morzsa az, amivel számolnunk kell.
Hozzávalók:
- 2 kisebb, vagy 1 közepes méretű cukkini (nagyjából 50-55 dkg)
- 1 tk só
- 2 tojás
- bors
- 10 dkg trappista sajt
- 2,5 dkg parmezán sajt
- 6 dkg teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- 1 kis pohár tejföl
- 1/4 tk só
- 1 tk fokhagymapor
- 1-2 tk citromlé
- 1 tk petrezselyem vagy menta
Elkészítés:
- A cukkinit meghámozzuk, a végeitől megszabadítjuk, majd lereszeljük. Választhatunk kisebb lyukú reszelőt, de a nagyobban is jól működik. Megsózzuk, majd egy szűrőbe téve félretesszük, hogy lecsöpögjön.
- Két tojást egy tálba ütünk, megborsozzuk. Sózni már nem kell, az lesz bőven a cukkinin. Lereszeljük a kétféle sajtot, beleszórjuk a tojásba és hozzáadjuk a teljes kiőrlésű morzsát.
- Nagyjából lecsöpögött ekkorra a cukkini, úgyhogy felteszünk közepes lángon egy kisebb edényt a tűzhelyre és kb. ujjnyi olajat öntünk bele. Használhatunk bármilyet, amit szeretnénk.
- A cukkiniből kinyomkodjuk a maradék nedvességet és hozzákeverjük a tojásos masszához. Kis golyókat formázunk belőle (nagyjából evőkanálnyi mennyiségből) és forró olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát 1,5-2 perc alatt. Ha kisültek, papírtörlőre sorakoztatjuk őket.
- Közben kikeverjük a mártogatóst: a tejfölt elkeverjük a sóval, egy kis borssal, fokhagymaporral, citromlével és a petrezselyemmel vagy mentával.
TIPP: A recept elkészítését az instagramon, insta storyban is megnézhetik! A profiloldalamon a highlightok közé lementve megtaláljátok. KATT IDE!
Az ábra a fenti mennyiség felének adatait tartalmazza a mártogatóssal együtt. Ha kevesebb, mint 200 g cukkinit eszünk meg, vonjuk ki a fenti adatokból. Az adatok csak tájékoztató jellegűek.
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.