lisztmentes babapiskóta

Mostanában rengeteg mascarponet használok ilyen-olyan tekercsekhez, süteményekhez, viszont mindig marad a dobozban, amit muszáj felhasználnom, hogy ne romoljon meg. Tiramisut nagyon régen ettem, úgyhogy ehhez készítettem ezt a babapiskótát, ami gluténmentes, laktózmentes, és természetesen cukormentes. Meglepően hasonlít az eredetire!

Hirdetés

Az igényeim nem voltak túl nagyok: legyen cukormentes, készüljön mandulalisztből és hasonlítson az eredetire. Keresgéltem egy kicsit hazai és külföldi oldalakon, hogy van-e ilyen recept, de vagy nem találtam, vagy nem igazán tetszett maga a recept, vagy a végeredmény nem volt túl kecsegtető. Mivel nagyjából 10 éve ehettem utoljára babapiskótát, nem emlékeztem rá, hogy pontosan mekkora méretű is valójában, ezért szerintem az enyémek nagyobbak lettek, mint az eredeti (?). 😀 Úgyhogy a lent említett darabszám csak irányadó.

Hozzávalók (25-26 nagyobb darabhoz):

  • 4 tojás
  • csipet só
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 12 dkg eritrit por
  • 12 dkg mandulaliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
Hirdetés

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, alsó-felső sütésmódban. Egy-egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Előkészítünk egy habzsákot kör alakú fejjel (vagy egy zacskót, ha nincs habzsákunk, a sarkát vágjuk le). Én egy magas falú pohárba helyezem és a végét „kihajtom”.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéhez hozzáadunk egy csipet sót és kézimixerrel felverjük. Ha már kezd keményedni, belekanalazunk két evőkanállal az eritritből és tovább verjük, amíg kemény habot nem kapunk.
  3. A sárgájához keverjük a maradék édesítőszert és a vaníliát, majd kézimixerrel sűrűre és világosra verjük.
  4. Egy spatulával óvatosan beleforgatjuk a fehérjéből vert habot a sűrű tojássárgája krémbe, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert mandulalisztet.
  5. Habzsákba töltjük a masszát és a sütőpapírral bélelt tepsire nyomjuk úgy, hogy a babapiskóta két végénél kicsit több tésztát nyomunk ki. Ne legyenek túl közel egymáshoz, mert sütés közben nőni és kissé terülni fognak.
  6. 14-16 perc alatt készre sütjük őket, majd hagyjuk a tepsin kihűlni őket. Sütés után még puhák és könnyen törnek, úgyhogy ne nyúljunk hozzájuk, amíg ki nem hűltek teljesen!

Az ábra csak tájékoztató jellegű! Az adatok egy darabra vonatkoznak a szénhidrátdiéta elvei alapján. A ténylegesen felhasznált alapanyagok tápanyagtartalmai eltérhetnek az általam használtaktól. 

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

2 Replies to “lisztmentes babapiskóta”

  1. szia!
    A szénhidrát miért nulla?

    A mandula lisztek ch tartalma kb 17és 18 g közti a zsír is jó magas és a fehérje is.
    1 piskóta szénhidrátja 4 és 5 g közt van.végül z sem rossz annyira a liszthez képest.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük