sajtos brokkolileves

Nem vagyok egy nagy leveses, néha-néha megkívánom, de általában ugyanazt a pár fajtát szoktam készíteni. Idén szeretnék több levest enni, újakat kipróbálni. Pár napja vettünk egy brokkolit, brokkolikrémlevesnek, de rengetegszer jött már velem szembe a sajttal felturbózott változata, így gondoltam, már rögtön év elején ki is tudok próbálni valami újdonságot.

Hirdetés

Mindössze fél óra elkészíteni, nincsen benne sem liszt, sem keményítő, így teljesen gluténmentes. Ha egy gyors és finom levest szeretnél összedobni, akkor javaslom, hogy próbáld ki ezt a változatát a brokkolilevesnek! Nagyon tartalmas, így mi egytálételnek ettük. 160 grammos diéta esetén oszd több adagra a levest és utána egyél olyat „másodiknak”, amivel kiegészíted a szénhidrátmennyiséget az adott étkezésnek megfelelően.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 fej brokkoli (tisztítva kb. 40 dkg)
  • 1 ek étolaj (kókuszolaj is jó)
  • 3 gerezd fokhagyma (tisztítva kb. 1,5 dkg)
  • 8 dl alaplé (bármilyen jó)
  • 2 dl habtejszín
  • bors
  • 15 dkg vörös cheddar
  • 10 dkg trappista
Hirdetés

Elkészítés:

  1. A brokkolit előkészítjük: megmossuk és rózsáira szedjük. A nagyobb rózsákat négyfelé, a kisebbeket két- vagy háromfelé vágjuk. A fokhagymát apróra vágjuk. A kétféle sajtot lereszeljük. Ha szeretnénk, tegyünk félre a sajtból keveset a tálaláshoz.
  2. Egy lábasban felhevítünk egy evőkanálnyi olajat, megfuttatjuk rajta az apróra vágott fokhagymát. 
  3. Rászórjuk a brokkolit, felöntjük az alaplével és a tejszínnel, majd sózzuk, borsozzuk. Forrásig hevítjük, majd alább vesszük alatta a lángot és addig főzzük, amíg a brokkoli megpuhul (kb. 10-15 perc).
  4. Ha a brokkoli megpuhult, kiszedünk a levesből pár rózsát a tálaláshoz, a levest pedig botmixerrel alaposan átdolgozzuk. 
  5. A kétféle reszelt sajtot beleszórjuk a levesbe és addig kevergetjük, amíg a sajt fel nem olvad.
  6. Ezután tálaljuk a levest, megszórjuk a félretett brokkolival és sajttal.

Az adatok egy adagra vonatkoznak, a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat és csak tájékoztató jellegűek! A ténylegesen felhasznált alapanyagok tápanyagtartalmai eltérhetnek az általam használtaktól. 

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük