perecfalatok

A legnagyobb kedvencem a Németországban (de egy ideje már itthon is) kapható bajor perec, bár már nem eszem bolti, finomlisztes péksüteményeket. Szerencsére otthon is elkészíthető ez a finomság, és eléggé hasonlít az eredetire. (Bár nem mondok nagy újdonságot, ha azt mondom, hogy az igazit semmi sem közelíti meg.) Ebből a perectésztából készültek ezek a perecfalatok, amik tökéletesek egy-egy házibuliba, vendégvárónak is.

Hirdetés

Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin januári számában is.

Ebből a tésztából készíthetünk nagy pereceket is, de ilyen kis falatokból nagyjából 200 darab lesz, így házibuliba tökéletes választás. A lenti mennyiséget nyugodtan felezhetjük. A bajor perec receptemért kattints ide! Ha pedig érdekel, hogy mit lehet még egy egyszerű perec receptből kihozni, akkor kattints ide a perecbundába tekert virsli, azaz a pretzel dog receptjéért.

Hozzávalók (kb. 200 darabhoz):

  • 2 dl langyos tej
  • 1 cs szárított élesztő
  • 1 tk kristálycukor (megeszi az élesztő!)
  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 12,5 dkg finomliszt
  • 1 ek búzasikér
  • 1 ek só
  • 2 dl langyos víz
  • 3 ek étolaj
  • 1 l víz
  • 1 ek szódabikarbóna
  • nagy szemű só
  • 1 ek tej
Hirdetés

Elkészítés:

  1. A tejben feloldjuk a cukrot, felfuttatjuk az élesztőt. (Ezt a mennyiségű cukrot megeszi az élesztő, de ha téged még ennek ellenére is zavar, vagy nincs otthon cukor, akkor egy evőkanál lisztet adj hozzá a tejhez.)
  2. A kétféle lisztet elvegyítjük a búzasikérrel és a sóval. A keverék közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük az élesztős tejet.Hozzáadjuk a langyos vizet is, és konyhai robotgéppel 5 percig dagasztjuk.
  3. Végül az olaj hozzáadásával addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem kapunk (10-15 perc). Kevés liszttel megszórjuk a tetejét, és szobahőmérsékleten, huzatmentes helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát 8 egyforma részre osztjuk, mindegyikből ujjnyi vékony rudat sodrunk. Éles késsel 1,5-2 cm-es darabokra vágjuk, és félretesszük, amíg a vizet a szódabikarbónával felforraljuk. Mérsékeljük alatta a hőt, és a gyöngyöző vízben 20-30 másodperc alatt megfőzzük a tésztadarabokat. Tepsire sorakoztatjuk őket, ügyelve arra, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz, mert sütés közben még nőni fognak.
  5. A tetejüket megszórjuk nagy szemű sóval – ha nem ragadna rá a só a tésztára, a forró szódabikarbónás vízzel megkenjük, és rögtön rászórjuk a sót. A falatokat 200 °C-ra előmelegített sütőben 7-10 perc alatt készre sütjük, és még melegen megkenjük a tejjel.

Az ábra a szénhidrátdiéta számolós-nem számolós alapanyagai alapján tartalmazza az adatokat és csak tájékoztató jellegű! 200 db esetén 1 db adataira vonatkozik a táblázat. A tényleges használt alapanyagok tápanyagtartalmai eltérhetnek az itt használtaktól. 

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük