vegán narancsos csokitorta

Ez a torta volt a karácsonyi menünk desszertje, pont valami hasonlót képzeltem el a borleves és a lazac után. Karácsony után, húsvétkor, szülinapkor, bármikor elkészíthető. A tésztája puha és szaftos, a krémje pedig tömény csokoládé, a kettő között pedig egy kevés, nem hivalkodó narancs aroma is beficcen. Teljesen vegán.

Hirdetés

Amikor kitaláltam, hogy egy narancsos csokitorta lesz a desszert, nagyjából hasonló volt az elképzelésem. Egy jó sötét, szinte fekete tésztájú torta volt a tervem, amiben érezhető a narancs is, a tetején narancsszeletekkel díszített mini torta készült volna eredetileg. Aztán megkaptam, hogy hát karácsonykor napokig tortát illik reggelizni, úgyhogy ne szúrjam már ki a szemét egy-egy minitortával, amit szenteste vacsora el is fogyasztunk. Az újratervezésből pedig megszületett ez a narancsos csokitorta.

Mivel kisütöttem magam karácsony előtt a 12 recepttel, így már nem volt sem energiám, sem időm arra, hogy kísérletezzek, ezért az internethez nyúltam és Natasha receptjét használtam. Már ami a tésztáját illeti, amiben tojás sincsen, így rögtön jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a krémet megpróbálnám ugyanúgy teljesen vegánná tenni. Főleg azért jutott eszembe, mert az eredeti krémben 60 dkg cukor van, amit sehogy sem tudtam volna, de nem is akartam helyettesíteni.

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 11 dkg finomliszt
  • 4 dkg holland kakaópor
  • 11,5 dkg 1:4 erősségű édesítőszer
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 1 tk só
  • 4,5 dl meleg kávé
  • 2 ek ételecet
  • 1,6 dl étolaj
  • 1 kezeletlen héjú narancs
  • 20 dkg étcsokoládé (min. 70%-os/cukormentes, vegán)
  • 1,8 dl konzerves kókusztej
  • 1/4 tk só
Hirdetés

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. Két tortaformát kikenünk olajjal és az aljába sütőpapírt vágunk.
  2. A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, hogy ne legyen benne darabos a kakaópor: összekeverjük a liszteket, kakaóport, édesítőszert, szódabikarbónát és sót.
  3. Egy másik tálban összekeverjük a nedves hozzávalókat: a kávét, olajat és ecetet. A kávé meleg legyen, de ne legyen forró. Főzhetünk frissen is kávét, az a legjobb, de én instant kávét használtam: 4,5 dl forró vízben feloldottam 4 teáskanál cukrozatlan instant kávéport, majd megvártam, amíg kicsit hűl.
  4. A száraz- és nedves hozzávalókat elkeverjük pár mozdulattal, nem baj ha kisebb csomók maradnak benne. Előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
  5. Ha megsültek a tortalapok, hagyjuk 15 percig a formában őket, majd megfordítva sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni őket. Ha túlzottan púpos lenne a tortalap, egy recés élű késsel vágjuk le a kérdéses részt belőle.
  6. A krémhez a csokoládét és a konzerves kókusztejet olvasszuk fel lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett. Ha felolvadt a csoki, szórjuk bele a negyed teáskanál sót, reszeljük bele a narancs héját és csurgassunk hozzá 2 evőkanál frissen facsart narancslevet. Fóliával takarjuk le közvetlenül a krémet és hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük hűtőbe 2-2,5 órára. A krém akkor lesz jó, ha már megkeményedik, és nem folyós. A torta összeállítása előtt vegyük ki a hűtőből és kézimixerrel verjük habosra 1,5-2 perc alatt.
  7. A tortát összeállítjuk: tortatálra helyezzük az egyik tortalapot, megkenjük 1-2 evőkanál frissen facsart narancslével, rákanalazzuk a krém harmadát, és elsimítjuk. Erre rátesszük a másik tortalapot, amit szintén megkenünk narancslével, majd bevonjuk az egész tortát a maradék csokikrémmel. Szeletekre vágott naranccsal díszítjük.

 Az ábra a szénhidrátdiéta számolós-nem számolós alapanyagai alapján tartalmazza az adatokat, 12 szelet esetén egy szeletre vonatkozik és csak tájékoztató jellegű! A ténylegesen felhasznált alapanyagok tápanyagtartalmai az itt használtaktól eltérhetnek.

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük