vegán édesburgonya krémleves mindenmentesen

Valahogy még mindig ott van az a sztereotípia emberekben, hogy ami mindenmentes, vagy vegán, az nem lehet finom. Nem akarok senkit sem meggyőzni semmilyen más világnézetről, étkezési szokásról sem, de skacok EZ NAGYON FINOM. Sok étteremben kóstoltam már édesburgonya krémlevest, mindig felcsillan a szemem, ha meglátom az étlapon. De sajnos (vagy nem sajnos), ez sokkal finomabb. Mindenmentes, így nem tartalmaz glutént, laktózt és vegán is.

Hirdetés

A leves sztorija nagyjából annyi, hogy nemrég megfogadtam, hogy minden hónapban legalább egyszer (vagy kétszer? ki emlékszik már rá…) eszünk levest, ami lehetőleg legyen olyan, amit még nem készítettem itthon. Erre így egy héttel február vége előtt ráeszmélni nem volt túl kellemes, a kamrában pedig volt két édesburgonya, ami már egy ideje szemezett velem. Dobtam hozzá egy kis répát, hagymát és tadam! Nagyon egyszerű, ígérem.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 vöröshagyma (kb. 10 dkg)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk só
  • pár őrlésnyi bors
  • egy naaagy csipet őrölt chili
  • 1 répa (kb. 16 dkg)
  • 2 édesburgonya (kb. 35-40 dkg)
  • 5 dl zöldség alaplé
  • 1 dl cukrozatlan kókusztej
  • chilipehely és zöldfűszer a tálaláshoz
Hirdetés

Elkészítés:

  1. Először minden zöldséget megmosunk, meghámozunk és felvágunk: a vöröshagymát felkockázzuk, a fokhagymát felaprózzuk, a répát felszeleteljük, az édesburgonyát pedig nagyjából fél-egy cm-es kockákra vágjuk.
  2. Egy nagyobb edényben felhevítjük az olívaolajat, beleszórjuk a vöröshagymát és 1-2 percig kevergetve pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, megszórjuk a sóval, borssal és chilivel. Folyamatos kevergetés mellett üvegesre pároljuk.
  3. Ha már illatos a hagyma, hozzáadjuk a répát és megfuttatjuk kicsit. Ezután jöhet bele az édesburgonya is. Alaposan összekeverjük. Felöntjük az alaplével és fedő alatt, közepes-alacsony lángon 15 percig főzzük. Akkor jó, ha már a répa is megpuhult.
  4. Levesszük a tűzről a levest és botmixerrel alaposan pürésítjük.
  5. Végül hozzákeverjük a kókusztejet és tetszőleges zöldfűszerrel, chilipehellyel megszórva tálaljuk.

TIPP 1: Felturbózva pirított baconkockával (vagy vegán baconnel) és tejföllel (vagy vegán tejföllel) is tálalhatjuk. TIPP 2: Ha hígabb levest szeretnénk, öntsünk hozzá több vizet vagy kókusztejet (kb. 1 dl-vel).

Az ábra 1 adagra vonatkozik, a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat és csak tájékoztató jellegű! A ténylegesen felhasznált alapanyagok tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól.

Még több főétel receptért KATTINTS IDE!

Mindenmentes recepteket EZEN A LINKEN találsz. 

Ha a vegán receptek érdekelnek, azokat ERRE A LINKRE KATTINTVA érheted el.

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük