cukormentes és laktózmentes fahéjas minifánkok

Itt a farsang, ami nálam egyet jelent: ismét előkerült a kamra mélyéről a minifánk sütő masina. Tipikusan olyan dolog, amit az évnek egy időszakában használok csak, anno egy buli kedvéért vettük meg. Azt szeretem benne, hogy nagyon egyszerű minifánkot készíteni benne, a tészta összeállításával, sütéssel, „hempergetéssel” együtt maximum fél óra (inkább 20 perc) alatt megvagyunk. Laktózmentes és cukormentes.

Hirdetés

Mivel ebben a szuper kis masinában sülnek a fánkok, nem kell attól félnünk, hogy olajszag fog terjengeni az egész lakásban, de a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá, mégis puhák lesznek. A probléma inkább az, hogy az ember ne próbálja meg egy ültő helyében megenni az összeset. A lenti adagból összesen 20 darab minifánk lesz. Növényi tej helyett sima tej is használható, azzal is működik a recept.

Hozzávalók (20 db minifánkhoz):

a fánkokhoz:

  • 160 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 15 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1/4 tk őrölt szerecsendió
  • csipet só
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1 tojás
  • 1 dl cukrozatlan mandulatej
  • 30 ml kókuszolaj (napraforgóolaj is jó)

a hempergetéshez:

  • 2-3 ek kókuszolaj (napraforgóolaj vagy olvasztott vaj is jó)
  • 40 g eritrit
  • 1 tk 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1/2 tk fahéj
Hirdetés

Elkészítés:

  1. A fánksütőt be is kapcsoljuk rögtön és nagyon vékonyan kiolajozzuk a formákat alul-felül.
  2. A száraz hozzávalókat (liszt, édesítőszer, fahéj, szerecsendió, só és sütőpor) egy villával összekeverjük.
  3. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejet és olajat. A villa segítségével átkeverjük. Nem baj, ha itt-ott maradnak benne kisebb csomók, nem kell tökéletesen egyenletesnek lennie a tésztának. (Nem tesz jót, ha túlkavarjuk.)
  4. Nagyjából 1-1,5 teáskanálnyit a forró formákba kanalazunk és 4-5 perc alatt készre sütjük őket.
  5. A hempergetést akkor kezdjük el, ha az összes fánkot kisütöttük, így van pici idejük hűlni. Az olajat egy kis tálkába töltjük, egy másik tálkában pedig elkeverjük az édesítőszereket a fahéjjal. A fánkok tetejét épphogy egy pillanatra megmártjuk az olajban, alaposan lecsepegtetjük, végül meghempergetjük a fahéjas édesítőszerben.

Az ábra a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat, 20 fánk esetén 1 db fánkra vonatkozik és csak tájékoztató jellegű! A ténylegesen felhasznált alapanyagok tápanyagtartalmai eltérhetnek az általam használtaktól!

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük