cukormentes túrófánk liszt nélkül

A farsangi szezon javában itt van, legszívesebben mindenki fánkot enne fánkkal, meg egy kis fánkkal. Én is nagyon szeretem őket, legyen az szalagos, töltött, mázas, stb. De a cukormentes túrófánk a kedvencem, valószínű azért, mert számomra a legkedvesebb ízkombináció a túró-vanília-citrom hármasa. Most a saját túrófánkom receptjét mutatom meg, amiben a lisztet egy másik alapanyaggal váltottam ki, így ez a változat teljesen gluténmentes.

Hirdetés

Persze rengeteg lisztes verzió is létezik, abban még nem vagyok biztos, hogy a titkos hozzávaló 1:1 arányban lecserélhető-e bármilyen másfajta teljes kiőrlésű vagy gluténmentes lisztre, de hosszú még a február, bőven van időm kísérletezgetni vele. Ebben a verzióban az a szuper, hogy a 160 grammos szénhidrátdiéta (IR diéta) szerint nem tartalmaz számolandó szénhidrátot (mértékkel, természetesen).

Hozzávalók (30-32 darabhoz):

  • 25 dkg túró 
  • 3 tojás
  • 1 púpos ek 1:4 erősságű édesítőszer
  • 1/2 kezeletlen héjú citrom héja
  • 1-2 tk citromlé
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai vagy 1 tk vaníliakivonat
  • 25 g útifű maghéj
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • eritritpor a szóráshoz (elhagyható)
Hirdetés

Elkészítés:

  1. Ha darabos a túró, jó alaposan összetörjük, használhatunk botmixert is, mert krémesnek kell lennie. Hozzáadjuk a tojásokat, az édesítőszert, a citrom héját és levét, illetve a vaníliát. Egy villával alaposan elkeverjük, hogy homogén legyen.
  2. Az útifű maghéjat összekeverjük a sütőporral és sóval, majd a túrós keverékhez adjuk és csomómentesre keverjük. Félretesszük, amíg az olaj felmelegszik.
  3. Egy kisebb edényben jó két ujjnyi vastagságban olajat forrósítunk. Akkor jó, ha egy fakanál végét beletéve már erősen felhabzik.
  4. Teáskanálnyi masszából golyókat formázunk és beledobjuk őket a forró olajba. Nem kell hozzájuk nyúlnunk, mert folyamatosan forognak, így csak kivennünk kell őket, ha már minden oldaluk aranybarna (nagyjából 3-5 perc az olaj forróságától függően). Papírtörlővel bélelt tányérra szedjük őket, majd hűlni hagyjuk őket. Kicsit össze fognak esni, veszítenek a szép gömb formájukból.
  5. Ha kihűltek, megszórjuk őket az eritritporral.

TIPP: Ehetjük cukormentes lekvárral (nálunk a cukormentes sárgabarack a befutó) is, vagy csak magában eritritporral megszórva.

Az ábra a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat, 32 db esetén 1 db túrófánkra vonatkozik és csak tájékoztató jellegű! A ténylegesen felhasznált alapanyagok tápanyagtartalmai eltérhetnek az általam használtaktól!

Ha még több túrós recept közül szeretnél böngészni, KATTINTS IDE! Gluténmentes receptjeim pedig ERRE A LINKRE kattintva találod meg.  Ha olyan recepteket keresel, amihez nem kell bekapcsolnod a sütőt sem, KATTINTS IDE!

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

2 Replies to “cukormentes túrófánk liszt nélkül”

  1. Nagyon jól hangzik a cukormentes túrófánk. Szeretem a túrófánkot, de mindenhol agyon cukrozzák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük