színes chilis bab

2020. február 16. / by


Hideg téli estéken, vagy napokon (ami mostanában egyébként nincs, de képzeljük még el egy kicsit, hogy kint hűvös van, esik a hó) egy jó melengető egytálétellel szeretnénk kicsit begubózni, ami a szürke napokon kis színt visz az életünkbe/ételünkbe. Na, ha ez a kép megvan, akkor itt van az a tökéletes fogás, ami pont ide passzol. Színes, zöldséges, húsos, meleg és egy fazékban elkészül. Ő pedig nem más, mint ez a színes chilis bab.


Ez is tipikusan egy olyan étel, amit mindenki másképp készít, de mindenkinek a sajátja az igazi, nem? Mi is több tippet gyúrtunk össze, amikor megalkottuk ezt a receptet, bár inkább T érdeme, ez az ő étele. De mindig együtt ügyködünk rajta a konyhában, a közös időtöltéshez is szuper apropó ez az étel. Mi pulykahússal készítjük, inkább fogyasztunk szárnyast, mint a többi húst, így ez az étel is pulyka darálthúsból készült. Ahány ház, annyi szokás, ugye. Nem tartalmaz lisztet, hozzáadott cukrot, laktózt vagy tojást, így mindenmentes: csak zöldség, hús és fűszerek.


Hozzávalók (6 személyre):
  • 2 ek olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma (kb. 12 dkg)
  • 2 kisebb salottahagyma (kb. 5 dkg)
  • 2 kisebb chilipaprika
  • pár őrlésnyi bors
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk őrölt római kömény
  • 1/4 tk őrölt szerecsendió 
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 1 kaliforniai paprika (kb. 20-22 dkg) 
  • 1 nagyobb répa (kb. 20-22 dkg)
  • 1 szár angolzeller (kb. 8 dkg)
  • 50 dkg pulyka darált hús
  • 1 ek só
  • 40 dkg hámozott paradicsom konzerv 
  • 1/2 dl víz
  • 2 dkg min. 70%-os étcsokoládé
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 3-4 babérlevél
  • 50 dkg vörösbab
  • 14 dkg kukorica
Elkészítés:
  1. Minden zöldséget megmosunk és felvágunk előre, így könnyebb dolgunk lesz "útközben". A fokhagymát apróra vágjuk, vagy fokhagymanyomóval kinyomjuk. A vöröshagymát és salottahagymát felkockázzuk. A chilit apró darabkákra vágjuk. A répát felszeleteljük és félbe vagy negyedbe vágjuk. A zellerszárat felszeleteljük és félbevágjuk. A kaliforniai paprikát kockákra vágjuk, ugyanígy teszünk a paradicsommal is.
  2. Az olívajat felhevítjük egy nagyobb fazékban, majd amikor már forró, beleszórjuk a háromféle hagymát és a chilit.  Folyamatosan kevergetjük, hogy le ne égjen és közben hozzáadjuk a fahéjat, római köményt, szerecsendiót. Ha már kezd illatozni és a hagymák is megpuhultak, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a pirospaprikát.
  3. Visszatesszük a tűzre az edényt és beleszórjuk a kaliforniai paprikát, majd elkezdjük összepirítani. Ha már kicsit összesett, akkor hozzáadjuk a répát és zellerszárat.
  4. 1-2 perc kevergetés után hozzáadjuk a darált húst és kevergetés mellett megfőzzük. 
  5. Ha a hús elkészült, akkor hozzáadjuk a hámozott paradicsomot és vizet. Beledobjuk a csokoládét, felöntjük a borral és pár babérlevelet beleszórunk, megsózzuk. Átkeverjük és felforraljuk.
  6. Amikor felforrt, hozzáadjuk a leszűrt babot és fedő alatt, alacsonyabb lángon rotyogtatjuk 30 percen keresztül.
  7. Végül a kukoricát is hozzáadjuk és további 8-10 percig főzzük.
TIPP: Tálaláskor megszórhatjuk kevés reszelt vörös cheddar sajttal is, ha nem feltétlen kell laktózmentesnek lennie az ételnek.

Az ábra egy adagra vonatkozik és a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat. Az ábra csak tájékoztató jellegű! A ténylegesen felhasznált alapanyagok tápanyagtartalmai eltérhetnek az általam használtaktól.

Még több főétel receptért KATTINTS IDE!

Ha a csokit inkább valami desszertben látnád szívesen, akkor IDE KATTINTVA rengeteg csokis süti receptet találsz. 

További mindenmentes receptekért KATTINTS IDE!


Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

You May Also Like

0 comments