tökéletes sült édesburgonya

Ó fiúk, lányok, ha követtek instagramon, akkor nemrég láttátok, mekkora kudarcba fulladt az édesburgonya sütésem. Mostanában nem ez volt az első olyan étel, amit jó értékelésű recept alapján próbáltam meg otthon elkészíteni és masszív bukás lett a vége. Végülis, miért nem hallgatok magamra meg a megérzéseimre, amikor egy gasztroblogot vezetek?! Mert amikor újracsináltam „érzésre”, saját kútfőből, akkor sokkal, de sokkal jobb lett a végeredmény.

Hirdetés

Szóval itt tartunk most, sikerült elkészíteni a tökéletes sült édesburgonyát, ami finom, nem tocsog az olajban, nem kell hozzá keményítő vagy liszt, sütőben pikk-pakk elkészül és még ropog is. Pár trükkje van csupán, de minden tapasztalatom megosztom most veletek, hogy ne kövessétek el ugyanazokat a hibákat, amiket én, és egy isteni édesburgonya köret vagy nasi kerüljön az asztalaitokra.

Hozzávalók:

  • 2 édesburgonya (kb. 300-350 g)
  • 1 ek olívaolaj
  • 1/2 tk fokhagymapor
  • 1/2 tk pirospaprika
  • pár őrlésnyi feketebors
  • egy nagy nagy naaagy csipet só
Hirdetés

Elkészítés:

  1. Az édesburgonyát meghámozzuk és „sültkrumpli” méretűre vágjuk: félbevágjuk széltében, majd elfordítjuk, hogy megálljon a vágott oldalán, és kb. 1 cm-es szeleteket vágunk. Ezeket a szeleteket utána 1 cm-es csíkokra vágjuk. Vághatjuk kisebbre is, de nagyobbra ne.
  2. Az édesburgonyát tálba tesszük és felengedjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Legalább 30 percig áztatjuk a vízben.
  3. Fél óra (vagy több idő) után lecsöpögtetjük a krumplit, és alaposan megszárítjuk. Én egy papírtörlőre sorakoztattam őket és egy másik papírtörlővel letakartam és alaposan „átsimogattam” őket.
  4. A száraz édesburgonyát ezután lezárható zacskóba tesszük, rálocsoljuk az olívaolajat és a só kivételével az összes fűszert beleszórjuk. Alaposan összerázzuk, hogy az olajból és a fűszerekből mindenhova jusson.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Előmelegített 210 °C-os sütőben 15 percig sütjük. 15 perc elteltével megforgatjuk a krumplit és további 12-15 percre visszatesszük a sütőbe (ha már a végei barnulnak, akkor jó).
  6. Ha elkészült, 1-2 percet hagyjuk a pulton, majd megsózzuk. 

TIPP 1: Az édesburgonyát mindenképp áztassuk be legalább fél órára hideg vízbe és alaposan itassuk le utána róla a nedvességet. Ez a trükk a sima krumplinál is működik. TIPP 2: Minél vékonyabbra vágjuk az édesburgonyát, annál ropogósabb lesz. TIPP 3: Ne használjunk újrahasználható teflon befonatú lapot, vagy szilikonlapot hozzá. Sütőpapírt használjunk mindenképpen, ha ropogós köretet szeretnénk. TIPP 4: Sütés után sózzuk meg az édesburgonyát, ne előtte. Ez is hozzásegít minket a ropogós végeredmény eléréséhez. TIPP 5: Ha nem bánja a diétánk, egy teáskanál keményítőt is szórjunk a fűszerek mellé, így garantált a ropogós édesburgonya. TIPP 6: Dobjuk fel nyugodtan friss zöldfűszerekkel, kb. bármi jól megy vele!

A fenti recept nagyjából két adag, az ábra pedig egy adag tápanyagait tartalmazza a szénhidrátdiéta elvei alapján. A ténylegesen felhasznált alapanyagok tápanyagtartalmai eltérhetnek az általam használtaktól. Az ábra csak tájékoztató jellegű! 

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük