húsvéti tojás házi marcipánból (mindenmentes, vegán)

Ezek a mindenmentes (és vegán) húsvéti tojások részben azért készültek, mert nemrég egy olyan receptet fejlesztettem, amihez húsvéti tojás- és csokidíszek kelletek. Gondoltam, biztos van cukormentes verzió, ami jó lesz bele…plottwist…hát nincsenek. Szánalom, de remek alkalom arra, hogy kísérletezzek, hogyan lehet otthon is színes húsvéti tojást készíteni.

Hirdetés

Annál a receptnél azokat a díszeket hagytam meg a fotókon, mert időre kellett és már nem volt lehetőségem visszalépni se. Mivel úgy éreztem, hogy a díszek nélkül a süti csak fél süti (és nem azért, mert a múltkor volt, akit zavart egy nem cukormentes dísz egy receptemnél 😀), így küldetésemnek éreztem összehozni valamit, ami tök jó lesz bele. A sütit, amihez ezek készültek, pár napon belül kiteszem, de addig is álljon itt, hogyan készülnek mindenmentesen húsvéti cukorkatojások.

A színezés nélkül marcipán alapreceptet kapunk, amihez nincsen szükség másra, mint egy kevés eritritre, mandulalisztre és vízre (és opcionálisan színtelen mandulaaromára). Ezeknél a húsvéti tojásoknál folyékony ételfestéket használtam, a mennyisége teljesen változó, annak függvényében, hogy mennyire szeretnénk pasztell vagy élénk színeket, illetve a marcipán állagától is sok függ. Ezért érdemes egy-egy evőkanál plusz eritritet segítségül hívni.

Hozzávalók:

  • 100 g mandulaliszt
  • 80-100 g por állagú eritrit
  • 25-30 ml víz
  • 1 tk színtelen mandulaaroma
  • pár csepp ételfesték tetszőleges színekben
Hirdetés

Elkészítés:

  1. A mandulalisztet és az eritritet egy tálba szórjuk és alaposan elkeverjük. Az ujjaink között elmorzsoljuk (mint az omlós tészta készítésénél a lisztet és vajat), hogy ne maradjanak a masszában mandularögök.
  2. Hozzáadjuk a vizet és mandulaaromát, majd a kezünkkel összeállítjuk a tésztát. Ragacsos lesz, ez nem gond, de ha túl ragacsos lenne és nem állna össze rendesen, szórjunk hozzá kevés eritritet. 
  3. A marcipánmasszát szedjük annyi felé, amennyi színű húsvéti tojást szeretnénk készíteni, majd ezek méretétől függően pár csepp ételfestéket masszírozzunk bele: kissé lapítsuk le a marcipángombócot, a közepébe nyomjunk egy kisebb mélyedést az ujjunkkal, ide cseppentsünk az ételfestékből, majd kezdjük el befelé hajtogatni a masszát és végül a tenyerünk között gyúrjuk, forrmázzuk. Először mindig csak kisebb mennyiségű ételfestéket adagoljunk.
  4. A masszából ezután tojásokat formázunk: tökéletes gömböcskét gyúrunk a tenyerünk között, majd az egyik felénél, ami a tojás „csúcsa” lesz két ujjunkkal óvatosan becsípkedjünk, közben pedig folyamatosan forgatjuk a másik kezünkkel a tojást. Készíthetünk nagyobb és kisebb tojásokat is. Kész is! 🙂

TIPP: A formázásnál használhatunk még egy-két evőkanál poreritritet, ha nagyon makacs lenne a massza.

Az ábra a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat, az egész mennyiségre vonatkozik és csak tájékoztató jellegű! A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, tápanyagtartalmai, stb. is eltérhetnek az általam használtaktól!

Még több gyorsan elkészülő receptért kattints ide! Pár húsvéti receptet találsz ezen a linken is. Mindenmentes recepteket ide kattintva találsz.

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük