nutellás babka (cukormentes, teljes kiőrlésű)

Egy finom cukormentes, nutellás, teljes kiőrlésű babka a kávé mellé, de magában is tökéletes választás. A sütés iránti vágyam valahogy mindig este indul be, így ez a babka már csak ezért is volt szuper ötlet. A töltelék cukormentes csokoládés mogyorókrém lett, az eredeti jeruzsálemi kalács csokoládés tölteléke helyett, mert hát adunk az élvezeteknek.

Hirdetés

Mivel mindig este szeretnék nekiállni sütni, ezért pont jó volt ez a babka, mert a tésztáját sütést megelőző este érdemes elkészíteni, majd 12 óra hűtőben való pihenés után lehet is sütni. A fények a lakásban pedig sajnos este nem megfelelőek ahhoz, hogy le tudjam fotózni az alanyokat, bár tény, hogy van mesterséges világításom, de csak a természetes fény az igazi.

A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban találsz.

Ebből a mennyiségből két kalács is készült, a második ment a fagyasztóba, hogy később is elő lehessen venni, ha friss finomságra vágynánk. Teljes kiőrlésű tönkölylisztet, finomlisztet és sikért használtam, az eredeti recept Yotam Ottolenghitől származik, a magyar nyelvű segítséget Mautner Zsófi oldalán találtam hozzá. Ezt az alapreceptet készítettem el teljes kiőrlésű, cukormentes változatban és csokoládétöltelék helyett „nutellával”.

A kis kalácsok tésztája tehát először egy éjszakát pihen a hűtőben, majd másnap, sütés előtt még egy órát kel szobahőmérsékleten (fenti képen láthatóak sütés előtti állapotukban). A hideg tésztával egyébként sokkal egyszerűbb dolgozni is, könnyebb feltekerni és jobban azt teszi, amit szeretnénk. A végeredmény pedig magáért beszél, csodaszép babkák sülnek ki, finomak, édesek és nagyon jól fagyaszthatóak is. (No meg fogyaszthatóak is, haha.)

Házilag is készíthetünk csokoládés mogyorókrémet (nutellát), ehhez nálam is találsz receptet. Kattints ide, ha szeretnéd elkészíteni!

Hozzávalók (2 babkához):

a tésztához:

  • 375 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 150 g finomliszt
  • 25 búzasikér
  • 2 cs szárított élesztő
  • 1 ek kristálycukor (megeszi az élesztő)
  • 1 tk só
  • 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • 1,2 dl hideg víz
  • 30 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 15 dkg puha vaj
  • 1-2 csepp olaj a tálhoz
  • 1-1 kisebb rögöcske vaj a formák kikenéséhez

a töltelékhez:

  • 250 g cukormentes csokoládés mogyorókrém („nutella”)
  • 90 g mag (nálam 30 g dió, 30 g mandula, 30 g törökmogyoró)

a tetejére:

  • 6 ek cukormentes karamellszirup
Hirdetés

Elkészítés:

  1. A tésztát este összeállítjuk: egy dagasztókarral felszerelt konyhai gép üstjében a liszteket a sikérrel, élesztővel, cukorral, sóval és citrom héjával elkeverjük. Beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a vizet, majd elkezdjük  dagasztani. Hozzáadjuk az édesítőszert. Ezután a puha vajat szépen lassan a tésztához adagoljuk. Nagyjából 6-7 perc dagasztás után a tészta összeáll. A tálat a kevéske olajjal kikenjük, belehelyezzük a cipóvá formázott tésztalabdát, fóliával alaposan lefedjük, majd 12 órára a hűtőbe tesszük.
  2. A tésztát két egyenlő részre osztjuk (nálam kettő nagyjából 515 grammos darab lett). Az egyiket kinyújtjuk enyhén lisztezett deszkán 30×40 cm-esre. Megkenjük a mogyorókrém felével, megszórjuk a magok felével, majd a hosszabb oldalánál fogva szorosan, de óvatosan feltekerjük. A tésztagilisztát hosszában kettévágjuk egy éles késsel, és a két részre esett tésztát úgy fordítjuk, hogy a vágott felük felfelé nézzen. A két tésztadarabot ezután 3x-4x (amennyiszer engedi) átemeljük egymáson (összefonjuk) úgy, hogy a vágott felük mindig felfelé nézzen. A másik tésztadarabbal is ugyanezt tesszük.
  3. Két kenyérsütőformát (25×10 cm-es) vékonyan kivajazunk. Óvatosan belehelyezzük a babkákat a formákba és huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten további 1 órát kelesztjük őket.
  4. 190 °C-ra előmelegített sütőben (én légkeverésesen sütöttem) 30 perc alatt készre sütjük őket. Még melegen meglocsoljuk őket a karamellsziruppal. Szeletelés előtt hagyjuk őket szépen kihűlni.

TIPP 1: A második babkát lezárható műanyag tasakban le is fagyaszthatjuk, így bármikor elővehetjük és ehetünk friss kalácsot. TIPP 2: Ha a sütőformánk nagyobb a kelleténél, akkor béleljük ki a felesleges részen sütőpapírral. TIPP 3: Lezárt dobozban tárolva még másnap is finom puha, mintha frissen készült volna.

Az ábra a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat, 16 szeletre vágott babka esetén 1 szelet kalács adatait tartalmazza és csak tájékoztató jellegű!

A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, tápanyagtartalmai, stb. is eltérhetnek az általam használtaktól!

1 babka nagyjából 2300 kalóriát, 75 g fehérjét, 145 g zsírt és 220 g szénhidrátot tartalmaz.

Kelt tésztás receptekért kattints ide! Csokoládés recepteketitt találsz. Ha inkább valami sósra vágynál, kattints ide!

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük