teljes kiőrlésű parmezános kréker
Nemrég újra beindítottam az instagram story-s főzéseket, sütéseket és titeket is megkérdeztelek arról, hogy milyen recepteket szeretnétek. Sós sütik, nasik is szerepeltek a kérések között, így most egy egyszerű teljes kiőrlésű parmezános kréker van a porondon, amit akár gluténmentes változatban is el lehet készíteni. A recept tojásmentes. Az elkészítését az instagram oldalamon is végignézheted!
Az alapötlet
Imádom az ilyen sajtos, sós, ropogós nassolnivalókat. A gyengéim, bevallom. 🙂 Különösen nagy kedvencem például ez a csavart mustáros rúd, aminek az íze annyira kedvencem, hogy most is érzem a számban, pedig már nagyon régen ettem. Volt itthon parmezán, így egyértelmű volt, hogy azzal készítek majd valami finomságot.
Teljes kiőrlésű parmezános kréker gluténmentesítve
Egyszerűen csak cseréljük le a teljes kiőrlésű búzalisztet gluténmentes zabpehelylisztre vagy egyéb gluténmentes lisztkeverékre. Egy nagyon hasonló krékert a napokban készítettem vegán változatban, ahol zabpehelylisztet használtam, és azzal is nagyon szuper lett, így ebben a receptben is lecserélhető a liszt.
Fél óra alatt elkészül
És tényleg! Nem kell sem hűtőben parkoltatni, mindössze pár perc alatt össze lehet gyúrni, és a sütőben is összesen 15-18 percig sül. Azt viszont ajánlott megvárni, hogy kihűljön, mert akkor lesz igazán ropogós és finom (a szélső darabok egyébként kicsit jobban megsülnek, szerintem azok voltak a legjobbak).
Meddig lehet tárolni?
Ez azért egy remek kérdés, mert szerintem hamarabb elfogy, mint hogy erre rendesen válaszolni lehessen. 😁 Lezárt dobozban is tárolhatjuk, bár akkor puhul a kréker és a sószemek is „beleolvadnak”. Nálunk mindössze 3 napig bírta kint a konyhapulton, semmi baja sem lett ennyi idő alatt, azon kívül, hogy elfogyott. Így arra tippelnék, hogy 3-5 napig biztosan eltartható kint. De kinél marad meg tovább?
Hozzávalók:
- 110 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 nagy csipet só
- 1 nagy csipet bors
- 1 nagy csipet őrölt pirospaprika
- 60 g reszelt parmezán
- 55 g hideg vaj
- 1/2 dl kókusztej
- nagy szemű tengeri só a szóráshoz
Elkészítés:
- A kréker tésztáját egy aprítógépben állítjuk össze, de dolgozhatunk kézzel is. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra légkeveréses módban.
- A lisztet elkeverjük a sóval, borssal és pirospaprikával. Beleszórjuk a reszelt parmezán sajtot.
- A hideg felkockázott vajat hozzáadjuk és pár perc alatt összedolgoztatjuk a géppel. (Ha kézzel dolgozunk, akkor összemorzsoljuk, mint az omlós tésztánál.) Hozzáadjuk a kókusztejet és átdolgozzuk a tésztát.
- Sütőpapírra borítjuk, egyszer-kétszer átgyúrjuk, hogy teljesen összeálljon, majd szabályos téglalappá nyújtjuk, 1-2 mm vékonyra. Egy pizza- vagy derelyevágóval, esetleg késsel tetszőleges méretű, de kisebb darabokra vágjuk. Nem kell szétszedegetni őket. Megszórjuk a nagy szemű tengeri sóval.
- A sütőpapírt tepsire csúsztatjuk és 15-18 perc alatt készre sütjük a krékereket, majd hagyjuk teljesen kihűlni a tepsin.
A teljes adag teljes kiőrlésű parmezános kréker tápanyagtartalma:
energia: 1022 kCal
fehérje: 34,7 g
zsír: 63,1 g
szénhidrát: 67 g
A táblázat a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat és csak tájékoztató jellegű! A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól!
Még több sós étel receptjéért kattints ide!
Ha tetszett ez a teljes kiőrlésű parmezános kréker és tetszenek a további nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂