teljes kiőrlésű parmezános kréker

teljes kiőrlésű parmezános kréker

Nemrég újra beindítottam az instagram story-s főzéseket, sütéseket és titeket is megkérdeztelek arról, hogy milyen recepteket szeretnétek. Sós sütik, nasik is szerepeltek a kérések között, így most egy egyszerű teljes kiőrlésű parmezános kréker van a porondon, amit akár gluténmentes változatban is el lehet készíteni. A recept tojásmentes. Az elkészítését az instagram oldalamon is végignézheted!

Hirdetés
teljes kiőrlésű parmezános kréker

Az alapötlet

Imádom az ilyen sajtos, sós, ropogós nassolnivalókat. A gyengéim, bevallom. 🙂 Különösen nagy kedvencem például ez a csavart mustáros rúd, aminek az íze annyira kedvencem, hogy most is érzem a számban, pedig már nagyon régen ettem. Volt itthon parmezán, így egyértelmű volt, hogy azzal készítek majd valami finomságot.

teljes kiőrlésű parmezános kréker

Teljes kiőrlésű parmezános kréker gluténmentesítve

Egyszerűen csak cseréljük le a teljes kiőrlésű búzalisztet gluténmentes zabpehelylisztre vagy egyéb gluténmentes lisztkeverékre. Egy nagyon hasonló krékert a napokban készítettem vegán változatban, ahol zabpehelylisztet használtam, és azzal is nagyon szuper lett, így ebben a receptben is lecserélhető a liszt.

teljes kiőrlésű parmezános kréker

Fél óra alatt elkészül

És tényleg! Nem kell sem hűtőben parkoltatni, mindössze pár perc alatt össze lehet gyúrni, és a sütőben is összesen 15-18 percig sül. Azt viszont ajánlott megvárni, hogy kihűljön, mert akkor lesz igazán ropogós és finom (a szélső darabok egyébként kicsit jobban megsülnek, szerintem azok voltak a legjobbak).

teljes kiőrlésű parmezános kréker

Meddig lehet tárolni?

Ez azért egy remek kérdés, mert szerintem hamarabb elfogy, mint hogy erre rendesen válaszolni lehessen. 😁 Lezárt dobozban is tárolhatjuk, bár akkor puhul a kréker és a sószemek is „beleolvadnak”. Nálunk mindössze 3 napig bírta kint a konyhapulton, semmi baja sem lett ennyi idő alatt, azon kívül, hogy elfogyott. Így arra tippelnék, hogy 3-5 napig biztosan eltartható kint. De kinél marad meg tovább?

teljes kiőrlésű parmezános kréker

Hozzávalók:

  • 110 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 nagy csipet bors
  • 1 nagy csipet őrölt pirospaprika
  • 60 g reszelt parmezán
  • 55 g hideg vaj
  • 1/2 dl kókusztej
  • nagy szemű tengeri só a szóráshoz

Elkészítés:

  1. A kréker tésztáját egy aprítógépben állítjuk össze, de dolgozhatunk kézzel is. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra légkeveréses módban.
  2. A lisztet elkeverjük a sóval, borssal és pirospaprikával. Beleszórjuk a reszelt parmezán sajtot.
  3. A hideg felkockázott vajat hozzáadjuk és pár perc alatt összedolgoztatjuk a géppel. (Ha kézzel dolgozunk, akkor összemorzsoljuk, mint az omlós tésztánál.) Hozzáadjuk a kókusztejet és átdolgozzuk a tésztát.
  4. Sütőpapírra borítjuk, egyszer-kétszer átgyúrjuk, hogy teljesen összeálljon, majd szabályos téglalappá nyújtjuk, 1-2 mm vékonyra. Egy pizza- vagy derelyevágóval, esetleg késsel tetszőleges méretű, de kisebb darabokra vágjuk. Nem kell szétszedegetni őket. Megszórjuk a nagy szemű tengeri sóval.
  5. A sütőpapírt tepsire csúsztatjuk és 15-18 perc alatt készre sütjük a krékereket, majd hagyjuk teljesen kihűlni a tepsin.

A teljes adag teljes kiőrlésű parmezános kréker tápanyagtartalma:

energia: 1022 kCal
fehérje: 34,7 g
zsír: 63,1 g
szénhidrát: 67 g

A táblázat a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat és csak tájékoztató jellegű! A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól!

Még több sós étel receptjéért kattints ide!

Ha tetszett ez a teljes kiőrlésű parmezános kréker és tetszenek a további nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük