cukormentes teljes kiőrlésű csokis fonat

Ez a cukormentes teljes kiőrlésű csokis fonat olyan sütemény volt, amit egy hasonló kép inspirált és rögtön tudtam, hogy nekem is készítenem kell valami ilyesmit! Többször próbálkoztam vele, amíg végre olyan nem lett, amilyennek lennie kell.

Hirdetés
cukormentes teljes kiőrlésű csokis fonat

Mennyit pihen a cukormentes teljes kiőrlésű csokis fonat tésztája?

Hideg tésztával sokkal-sokkal egyszerűbb dolgozni, így ez a sütemény igazi türelem-játék. Sokat pihen a hűtőben. Először 30-45 percet kelesztjük szobahőmérsékleten, aztán dolgozunk vele, majd jön 90 perc hűtő, ismét egy kis csinosítgatás, aztán 30 perc hűtő, végül pedig ismét pihentetjük fél órát. Legalább fél napos program, de megéri!

cukormentes teljes kiőrlésű csokis fonat

A töltelék

A fonatokat cukormentes tej- és étcsokoládéval töltöttem meg. Került bele még egy kevés kakaópor, édesítőszer és puha vaj is. Én a vajat egy vajtartóban tárolom a kamrában, így ha bármikor szükségem van puha vajra, csak előveszem. Kelt tésztáknál, töltelékeknél a puha vaj a tuti. Omlós tészták esetében szükséges hideg vaj. A sütemény, ami az inspirációt adta, fahéjas volt és rebarbarával fonták össze.

cukormentes teljes kiőrlésű csokis fonat

Hogyan kell összefonni ezt a csokis fonatot?

Sokkal egyszerűbb, mint amilyennek elsőre tűnik! 🙂 Összesen 16 darab tésztagilisztából áll a sütemény, ezeket a kosárfonás mintájára hoztam össze. Először a függőlegesen álló 8 darabot helyeztem le, majd ez alatt-felett felváltva befűztem a többi tésztahurkát. Legegyszerűbben úgy lehet megfonni a süteményt, hogy minden második hurkát visszahajtunk, lefektetjük rá merőlegesen a következő hurkát, majd szépen a felhajtott darabokat visszahajtogatjuk. Ennyi!

Egy kis segítség a fonáshoz:

cukormentes teljes kiőrlésű csokis fonat

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 1/2 dl langyos tej
  • 1/2 cs szárított élesztő
  • 1 tk kristálycukor (az élesztőhöz)
  • 280 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 120 g finomliszt
  • 30 g búzasikér
  • 1 csipet só
  • 25 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk őrölt kardamom
  • késhegynyi szerecsendió
  • 1,75 dl langyos víz
  • 1 tk vaníliaaroma vagy vaníliakivonat
  • 70 g puha vaj

a töltelékhez:

  • 100 g cukormentes tejcsokoládé
  • 50 g cukormentes étcsokoládé (70%-os)
  • 15 g holland kakaópor
  • 1-2 tk 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1 tk instant kávépor
  • 60 g puha vaj

továbbá:

  • 1 enyhén felvert tojás a kenéshez
Hirdetés

A cukormentes teljes kiőrlésű csokis fonat elkészítésének lépései:

  1. A fél deci meleg tejben feloldjuk az élesztőt és a cukrot, majd félretesszük felfutni.
  2. Egy dagasztókarral felszerelt tálas mixer üstjében elkeverjük a kétféle lisztet a sikérrel, sóval, édesítőszerrel, fahéjjal, kardamommal és szerecsendióval.
  3. Ha felfutott az élesztő, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, amihez hozzáöntjük a vizet és a vaníliát is. Elkezdjük dagasztani a géppel alacsony fokozaton.
  4. Ha már kezd összeállni nagyjából a tészta (1-3 perc után), hozzáadjuk a puha vajat, kanalanként.
  5. Kb. 10 perc alatt kidagasztjuk a tésztát alacsony-közepes fokozaton.
  6. Egy olajjal enyhén kikent tálban 30-45 percet kelesztjük a tésztát, letakarva szobahőmérsékleten, huzatmentes helyen.
  7. Ha megkelt a tészta, deszkára borítjuk és 8 egyenlőre részre osztjuk. Mindegyik tésztadarabot párszor átgurítgatjuk a deszkán, hogy gömb legyen belőle, majd tenyérnyi méretű téglalappá alakítjuk. Fóliával lefedve hűtőbe tesszük 90 percre.
  8. Nagyjából 20-30 perccel azelőtt, mielőtt lejárna a 90 perc, elkészítjük a tölteléket: a kétféle csokoládét megolvasztjuk. Hozzákeverjük a kakaóport, édesítőszert attól függően, mennyire szeretnénk édesen, kávéport és a puha vajat. Csomómentesre keverjük és félretesszük.
  9. A hűtőben pihenés után elővesszük a 8 téglalapot. Mindegyikből egyenként kb. 30×15 cm-es nagyon vékony téglalapot nyújtunk. Megkenjük a kissé visszadermedt, de még kenhető csokikrémmel. A hosszabb, 30 cm-es oldalánál fogva óvatosan, de szorosan feltekerjük és picit átgurítgatjuk. A tésztahurkákat kb. 30 percre hűtőbe tesszük, fóliával letakarva.
  10. A hűtőben lazsálás után a tésztahurkákat hosszában félbevágjuk. A vágott felükkel felfelé 8 db-ot vízszintesen elhelyezünk egy tepsiben egymás mellett. A másik 8 db-ot pedig befonjuk: minden második vízszintes hurkát visszahajtunk. Fogunk egy új tésztadarabot, amit a vágott felével felfelé nézve befűzünk. A félrehajtott hurkákat visszahajtjuk. A következő sorban ugyanígy járunk el, csak nem minden második, hanem minden páratlan hurkát hajtunk vissza. És így tovább, amíg el nem fogy a tésztánk. A széleken kikandikáló végeket kicsit aláhajtjuk.
  11. Az így kapott fonatot 30 percig szobahőmérsékleten, huzatmentes helyen, letakarva kelesztjük.
  12. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, alsó-felső sütésmódban. A fonatot sütés előtt közvetlenül kenjük le a villával enyhén felvert tojással, majd 30 perc alatt készre sütjük.

Egy-két tipp a tökéletes cukormentes teljes kiőrlésű fonat sikerességének érdekében…

Ha nincsen őrölt kardamomod, akkor úgy is csinálhatod, ahogy én: az egész kardamom szemeket egy mozsárban törtem össze az édesítőszerrel együtt.

Amikor a tésztához adagoljuk a vajat, tényleg legyünk türelmesek, nem sietünk sehova. 🙂 Kanalanként adjuk hozzá a vajat, és várjuk meg a következő kanál előtt, amíg már szinte teljesen beledagasztotta a gép a tésztába.

A tészta akkor lesz jól kidagasztva, ha összeáll egy labdává és teljesen „kitakarította” a tálat. Akkor jó, ha nincs össze-vissza a tálhoz tapadva, ragadva, hanem a dagasztókar teljesen „összeszedte”. Ezután kelesztés előtt kézzel pár mozdulattal formázhatunk belőle egy kis cipót.

A csokoládékat gőz fölött is megolvaszthatjuk, de mikróban is megtehetjük. 15-30 másodperces részletekben mikrózzuk meg a csokit és minden negyed-fél perc után keverjük át, hogy nehogy megégjen a csokoládé.

A fonatot a felvert tojással csak közvetlen sütés előtt érdemes lekenni.

Tápanyagtartalmak:

Energia: 198 kCal
Fehérje: 5,4 g
Zsír: 10,8 g
Szénhidrát: 20,6 g

A fenti táblázat a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat, 16 szelet esetén 1 szelet fonatra vonatkozik. Az adatok csak tájékoztató jellegűek! A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól.

Még több kelt tésztás receptért kattints ide! A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban találsz.

Ha tetszett ez a cukormentes teljes kiőrlésű csokis fonat és tetszik a többi nassolnivaló és étel, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

2 Replies to “cukormentes teljes kiőrlésű csokis fonat”

  1. Kedves Helga!

    Tudnál nekem segíteni abban, hogy a búzasikért mivel helyettesíthetem?
    Most találtam rá a blogodra és nagyon tetszik! Tűkön ülve várom a további receptjeidet. 🙂
    Csodaszép napot kívánok!

    1. Szia Mici, köszönöm a kedves szavakat. 💕
      Búzasikér helyett finomlisztet lehet használni, bár 100%-ban sajnos nem helyettesíti, ezért kicsit tömörebb lesz a végeredmény. 🙂
      Szép napot neked is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük