![](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2020/04/28203416/new-york-cheesecake-8-1920x2880.jpg)
new york cheesecake (sajttorta) cukormentesen
![new york cheesecake cukormentesen](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2020/04/28202842/new-york-cheesecake-7-1024x682.jpg)
Múltkoriban az instagramon feltett kérdésemre, hogy milyen recepteket szeretnétek látni a blogon és insta storys sütés-főzés keretében, több sajttorta válasz is érkezett, de volt külön így megnevezve a New York Cheesecake is. Krémsajtot nemrégiben akciósan sikerült beszerezni, így nem is volt kérdés, hogy mit készítsek belőle.
![cukormentes new york cheesecake sajttorta](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2020/04/28203416/new-york-cheesecake-8-683x1024.jpg)
Mitől lesz egy cheesecake New York cheesecake?
Amikor recept és segítség után kutattam, akkor több helyen is azt a választ kaptam erre a kérdésre (amit nyilván én is feltettem magamnak), hogy sokkal töményebb, gazdagabb, mint a többi sajttorta, mert inkább a krémsajt van benne túlnyomórészt. Társai inkább tejszínesebb, „lazább” változatok.
![cukormentes new york cheesecake](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2020/04/28203725/new-york-cheesecake-2-683x1024.jpg)
A másik nagy kérdés: kell-e vízben/gőzben sütni, vagy sem?
Sütöttem én már sajttortát vízfürdőben. Ez a vörösáfonyás változat például így készült. A csokis zebra sajttortám viszont vízfürdő nélkül sült. És aztán vannak a sütés nélküli változatok is, mint például ez az alj nélküli almás sajttorta. Kutatásom alapján a New York Cheesecake-et nem kell vízfürdőben sütni. S bár sok helyen azt olvastam, hogy a vízfürdőnek hála nem reped szét a teteje, ezt cáfolom. Itt-ott egy-két kisebb hajszálrepedés/gyűrődés látható rajta, viszont nem szakad szanaszéjjel.
![cukormentes new york cheesecake teljes kiőrlésű](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2020/04/28204331/new-york-cheesecake-14-683x1024.jpg)
Mennyi idő alatt készül el?
Viszonylag gyorsan megvan. Viszont ez olyan sütemény, aminek utána sok idő kell, hogy tökéletes legyen. Tudjátok, van egy mantrám, mely szerint a sütiknek sokszor idő kell, hogy összeérjenek, és inkább egész éjjel a hűtőben parkoltatom őket, a kötelező 1-2-3-4 óra helyett. Így azt javaslom nektek is, hogy ezt a süteményt inkább késődélután készítsétek el, mert idő kell neki még a sütés után a sütőben (kb. 2 óra), aztán pedig 8 óra a hűtőben. Nálam egyébként ez a 8 óra sokkal több idő volt a természetes fény-ételfotózás kettős miatt, de azt javaslom, hogy tartsátok magatokat az egy éjszakához.
![cukormentes sajttorta](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2020/04/28204843/new-york-cheesecake-4-683x1024.jpg)
New York Cheesecake gyümölccsel vagy gyümölcs nélkül?
Én a gyümölcsmentes változatra teszem le a voksom, mert nagyon szeretem a sütinek magát az „alap” ízét, bár a családban van példa a gyümölcsösre is. A képeken is direkt raktam mellé áfonyát, mert szerintem simán telepakolható vele a teteje. Főleg, ha esetleg itt-ott bereped és nagyon zavar, akkor nosza, pakold csak tele gyümölcsökkel! Mehet rá eper, áfonya, málna, de szinte bármi. Milyen jól hangzik egy egzotikus trópusi gyümölcsös verzió?!
![cukormentes new york cheesecake](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2020/04/28205248/new-york-cheesecake-12-683x1024.jpg)
Hozzávalók (23 cm-es sajttortához):
az alaphoz:
- 15 db gullón digestive cukormentes keksz
- 110 g olvasztott vaj
a töltelékhez:
- 625 g natúr krémsajt
- 60 g 1:4 édesítőszer
- csipet só
- 1 tk vaníliakivonat vagy aroma
- 1 ek kukoricakeményítő
- 1 ek durumliszt
- 1/2 kezeletlen héjú citrom héja
- 1-2 tk citromlé
- 2 tojás
- 1 tojássárgája
- 180 g tejföl
A New York Cheesecake elkészítésének lépései:
- A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra légkeveréses módban. Egy 23 cm-es, kapcsos tortaformát alul kibélelünk sütőpapírral.
- A kekszeket összetörjük. Legegyszerűbb, ha egy zacskóba tesszük és sodrófával ütögetjük és gurítgatjuk rajta. Összekeverjük az olvasztott vajjal, majd a tortaforma aljába nyomkodjuk szép egyenletesen és 10 perc alatt megsütjük, majd félretesszük.
- A sütőt felturbózzuk 200 °C-ra (légkeveréses módban).
- A töltelékhez a krémsajtot elkeverjük az édesítővel, a csipet sóval, a vaníliával, a keményítővel és liszttel, a citrom héjával és levével. Legegyszerűbb egy kézimixert használni ehhez, alacsony fokozaton használjuk és épphogy legyen elkeverve.
- A két tojást és a tojássárgáját egyenként hozzáadjuk a krémsajtos keverékhez, minden tojás után alacsony fokozaton elkeverjük a krémet.
- Végül egy kanállal krémesre keverjük a tejfölt és ezt is hozzáadjuk a krémhez. Kézimixerrel pár pillanat alatt eldolgozzuk.
- A tortaforma oldalát vékonyan kikenjük vajjal, majd a krémet a kekszes alapra öntjük. Párszor óvatosan hozzáütjük a pulthoz, hogy a légbuborékok kipukkadjanak.
- A sajttortát 200 °C-on 10 percig sütjük, majd mérsékeljük a sütő hőfokát 90 °C-ra és további 45 percig sütjük.
- Ha megsült a sajttorta, kikapcsoljuk a sütőt, résnyire kinyítjuk a sütőajtót és bent hagyjuk a süteményt kb. 2 órára. Ezalatt ki is hűl.
- 2 óra kikapcsolt sütőben való pihenés után átköltöztetjük a hűtőbe minimum 8 órára (de legjobb egész éjszakára ott hagyni).
Egy-két TIPP:
A töltelékhez mindenképpen finom szemcséjű lisztet használjunk, én a durumlisztet, finomlisztet, esetleg nagyon finom zabpehelylisztet ajánlom hozzá.
Ha kevésbé krémes állagú sajttortát szeretnénk, akkor sütés után a kikapcsolt sütőben csukott ajtó mellett pihentessük a tortát.
Tálalás előtt, mielőtt kivennénk a tortát a kapcsos formából, egy éles késsel vagy vékony hústűvel válasszuk le a forma oldalától a sajttortát. Egyszerűen csak óvatosan húzzuk végig a kést vagy hústűt a kerek perem mentén.
A tortát 12 nagyobb szeletre is felvághatjuk, de kalóriatartalma miatt 16 szeletre is felosztható. Mivel a sütemény tömény, egy kevés gyümölccsel simán feldobható és bőven elég lesz belőle egy kisebb szelet is.
Én sikeresen rátenyereltem a kész tortára, amikor le akartam választani a pereméről, így kénytelen voltam lefotosoppolni az ujjlenyomataimat. (Nem tudom, mit gondoltam? Valaki tudja? Nem? Hát nem csodálom, mert én sem! 😅) Akármennyire is tűnik szilárdnak a teteje, inkább krémes, így óvatosan a nyúlka-piszkával!
Rengeteg olyan sajttorta recept található a neten, ahol a krémsajtot mascarponeval helyettesítik. Ízben szerintem merőben más a kettő. Ezen kívül a mascarpone 2x-3x több kalóriát tartalmaz, mint a krémsajt!
Ennek a sajttortának az elkészítését az instagramomon is végignézheted!
Tápanyagtartalom:
![](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2020/05/02150640/sajttorta-300x282.png)
Energia: 278 kCal
Fehérje: 6,6 g
Zsír: 21,1 g
Szénhidrát: 12,9 g
A tápanyagtartalom táblázat csak tájékoztató jellegű! 12 nagyobb szelet esetén 1 szeletre vonatkoznak az adatok és a szénhidrátdiéta elvei alapján lettek kiszámolva. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól!
![cukormentes new york sajttorta](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2020/04/28211248/new-york-cheesecake-9-683x1024.jpg)
Az eredeti receptet a BBC Good Food oldalán találtam és az ott olvasott kommentek és a saját tapasztalataim alapján alakítottam át, cukormentesítettem.
![diétás new york cheesecake](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2020/04/28213424/new-york-cheesecake-13-1024x682.jpg)
Ha tetszett ez a New York Cheesecake és tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂