new york cheesecake (sajttorta) cukormentesen

new york cheesecake cukormentesen

Múltkoriban az instagramon feltett kérdésemre, hogy milyen recepteket szeretnétek látni a blogon és insta storys sütés-főzés keretében, több sajttorta válasz is érkezett, de volt külön így megnevezve a New York Cheesecake is. Krémsajtot nemrégiben akciósan sikerült beszerezni, így nem is volt kérdés, hogy mit készítsek belőle.

Hirdetés
cukormentes new york cheesecake sajttorta

Mitől lesz egy cheesecake New York cheesecake?

Amikor recept és segítség után kutattam, akkor több helyen is azt a választ kaptam erre a kérdésre (amit nyilván én is feltettem magamnak), hogy sokkal töményebb, gazdagabb, mint a többi sajttorta, mert inkább a krémsajt van benne túlnyomórészt. Társai inkább tejszínesebb, „lazább” változatok.

cukormentes new york cheesecake

A másik nagy kérdés: kell-e vízben/gőzben sütni, vagy sem?

Sütöttem én már sajttortát vízfürdőben. Ez a vörösáfonyás változat például így készült. A csokis zebra sajttortám viszont vízfürdő nélkül sült. És aztán vannak a sütés nélküli változatok is, mint például ez az alj nélküli almás sajttorta. Kutatásom alapján a New York Cheesecake-et nem kell vízfürdőben sütni. S bár sok helyen azt olvastam, hogy a vízfürdőnek hála nem reped szét a teteje, ezt cáfolom. Itt-ott egy-két kisebb hajszálrepedés/gyűrődés látható rajta, viszont nem szakad szanaszéjjel.

Hirdetés
cukormentes new york cheesecake teljes kiőrlésű

Mennyi idő alatt készül el?

Viszonylag gyorsan megvan. Viszont ez olyan sütemény, aminek utána sok idő kell, hogy tökéletes legyen. Tudjátok, van egy mantrám, mely szerint a sütiknek sokszor idő kell, hogy összeérjenek, és inkább egész éjjel a hűtőben parkoltatom őket, a kötelező 1-2-3-4 óra helyett. Így azt javaslom nektek is, hogy ezt a süteményt inkább késődélután készítsétek el, mert idő kell neki még a sütés után a sütőben (kb. 2 óra), aztán pedig 8 óra a hűtőben. Nálam egyébként ez a 8 óra sokkal több idő volt a természetes fény-ételfotózás kettős miatt, de azt javaslom, hogy tartsátok magatokat az egy éjszakához.

cukormentes sajttorta

New York Cheesecake gyümölccsel vagy gyümölcs nélkül?

Én a gyümölcsmentes változatra teszem le a voksom, mert nagyon szeretem a sütinek magát az „alap” ízét, bár a családban van példa a gyümölcsösre is. A képeken is direkt raktam mellé áfonyát, mert szerintem simán telepakolható vele a teteje. Főleg, ha esetleg itt-ott bereped és nagyon zavar, akkor nosza, pakold csak tele gyümölcsökkel! Mehet rá eper, áfonya, málna, de szinte bármi. Milyen jól hangzik egy egzotikus trópusi gyümölcsös verzió?!

cukormentes new york cheesecake

Hozzávalók (23 cm-es sajttortához):

az alaphoz:

  • 15 db gullón digestive cukormentes keksz
  • 110 g olvasztott vaj

a töltelékhez:

  • 625 g natúr krémsajt
  • 60 g 1:4 édesítőszer
  • csipet só
  • 1 tk vaníliakivonat vagy aroma
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • 1 ek durumliszt
  • 1/2 kezeletlen héjú citrom héja
  • 1-2 tk citromlé
  • 2 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 180 g tejföl
Hirdetés

A New York Cheesecake elkészítésének lépései:

  1. A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra légkeveréses módban. Egy 23 cm-es, kapcsos tortaformát alul kibélelünk sütőpapírral.
  2. A kekszeket összetörjük. Legegyszerűbb, ha egy zacskóba tesszük és sodrófával ütögetjük és gurítgatjuk rajta. Összekeverjük az olvasztott vajjal, majd a tortaforma aljába nyomkodjuk szép egyenletesen és 10 perc alatt megsütjük, majd félretesszük.
  3. A sütőt felturbózzuk 200 °C-ra (légkeveréses módban).
  4. A töltelékhez a krémsajtot elkeverjük az édesítővel, a csipet sóval, a vaníliával, a keményítővel és liszttel, a citrom héjával és levével. Legegyszerűbb egy kézimixert használni ehhez, alacsony fokozaton használjuk és épphogy legyen elkeverve.
  5. A két tojást és a tojássárgáját egyenként hozzáadjuk a krémsajtos keverékhez, minden tojás után alacsony fokozaton elkeverjük a krémet.
  6. Végül egy kanállal krémesre keverjük a tejfölt és ezt is hozzáadjuk a krémhez. Kézimixerrel pár pillanat alatt eldolgozzuk.
  7. A tortaforma oldalát vékonyan kikenjük vajjal, majd a krémet a kekszes alapra öntjük. Párszor óvatosan hozzáütjük a pulthoz, hogy a légbuborékok kipukkadjanak.
  8. A sajttortát 200 °C-on 10 percig sütjük, majd mérsékeljük a sütő hőfokát 90 °C-ra és további 45 percig sütjük.
  9. Ha megsült a sajttorta, kikapcsoljuk a sütőt, résnyire kinyítjuk a sütőajtót és bent hagyjuk a süteményt kb. 2 órára. Ezalatt ki is hűl.
  10. 2 óra kikapcsolt sütőben való pihenés után átköltöztetjük a hűtőbe minimum 8 órára (de legjobb egész éjszakára ott hagyni).

Egy-két TIPP:

A töltelékhez mindenképpen finom szemcséjű lisztet használjunk, én a durumlisztet, finomlisztet, esetleg nagyon finom zabpehelylisztet ajánlom hozzá.

Ha kevésbé krémes állagú sajttortát szeretnénk, akkor sütés után a kikapcsolt sütőben csukott ajtó mellett pihentessük a tortát.

Tálalás előtt, mielőtt kivennénk a tortát a kapcsos formából, egy éles késsel vagy vékony hústűvel válasszuk le a forma oldalától a sajttortát. Egyszerűen csak óvatosan húzzuk végig a kést vagy hústűt a kerek perem mentén.

A tortát 12 nagyobb szeletre is felvághatjuk, de kalóriatartalma miatt 16 szeletre is felosztható. Mivel a sütemény tömény, egy kevés gyümölccsel simán feldobható és bőven elég lesz belőle egy kisebb szelet is.

Én sikeresen rátenyereltem a kész tortára, amikor le akartam választani a pereméről, így kénytelen voltam lefotosoppolni az ujjlenyomataimat. (Nem tudom, mit gondoltam? Valaki tudja? Nem? Hát nem csodálom, mert én sem! 😅) Akármennyire is tűnik szilárdnak a teteje, inkább krémes, így óvatosan a nyúlka-piszkával!

Rengeteg olyan sajttorta recept található a neten, ahol a krémsajtot mascarponeval helyettesítik. Ízben szerintem merőben más a kettő. Ezen kívül a mascarpone 2x-3x több kalóriát tartalmaz, mint a krémsajt!

Ennek a sajttortának az elkészítését az instagramomon is végignézheted!

Tápanyagtartalom:

Energia: 278 kCal
Fehérje: 6,6 g
Zsír: 21,1 g
Szénhidrát: 12,9 g

A tápanyagtartalom táblázat csak tájékoztató jellegű! 12 nagyobb szelet esetén 1 szeletre vonatkoznak az adatok és a szénhidrátdiéta elvei alapján lettek kiszámolva. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól!

Hirdetés
cukormentes new york sajttorta

Az eredeti receptet a BBC Good Food oldalán találtam és az ott olvasott kommentek és a saját tapasztalataim alapján alakítottam át, cukormentesítettem.

diétás new york cheesecake

Ha tetszett ez a New York Cheesecake és tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük