mindenmentes vegán tart gyümölcsösen

mindenmentes vegán tart

Egyre többször próbálok meg olyan süteményeket, ételeket készíteni, amik nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű hozzávalót. Ez nem azt jelenti, hogy „átváltoztam”, csupán próbálok egyrészt minden igényt (a ti igényeiteket) kielégíteni, másrészt pedig ez nekem egy kihívás és kreatív folyamat, amiben rengeteget tanulok, új dolgokat ismerek meg és fejlődök. Ez a mindenmentes vegán tart egy ilyen „teszt” alanya volt.

Hirdetés

Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. áprilisi számában is.

vegán gyümölcsös tart

Mitől mindenmentes vegán tart ez a „süti”?

Először is, nem tartalmaz semmilyen állati eredetű hozzávalót. Tehát nem tartalmaz sem tojást, sem tejet. És továbbmentem, az aljához gluténmentes zabpelyhet használtam, a cukorral való viszonyomat pedig már ismeritek. A zselésítéshez pedig az agar agar-t hívtam segítségül.

Hirdetés
mindenmentes gyümölcsös vegán torta

Ízvilág

Ez a sütemény ízig-vérig gyümölcsös! Én sokkal jobban szeretem a fanyarabb ízvilágot, ezért a citromlével sem spóroltam, aki viszont inkább az édeskésebb vonalat szereti, egy picit kevesebb citromot is használhat hozzá. Jó sok gyümölcsre lesz hozzá szükségünk, de így az igazi ez a tavaszi/nyári édesség!

Hozzávalók egy 28 cm-es piteformához:

az alaphoz:

  • 10 db magozott datolya
  • 1 dl meleg/forró víz
  • 65 g gluténmentes zabpehely
  • 70 g kókuszreszelék
  • 1 csipet só

a kókusztejes réteghez:

  • 4 dl kókusztej
  • 1 tk agar agar
  • 150 g eper, áfonya, málna vegyesen
  • 1 ek 1:4 édesítő
  • 1 tk vaníliakivonat

a gyümölcszseléhez:

  • 300 g eper, áfonya, málna vegyesen
  • 3 dl víz
  • 2 ek citromlé
  • 1 ek 1:4 édesítő
  • 1 tk agar agar

a díszítéshez:

  • 150-200 g eper, áfonya, málna vegyesen
Hirdetés

A mindenmentes vegán tart elkészítésének lépései:

  1. A datolyát a meleg vízbe áztatjuk. Aprító- vagy turmixgép tartályába mérjük a zabpelyhet, a kókuszreszeléket és a sót, hozzáadjuk a datolyát és az áztatóvizet, majd alaposan összedolgozzuk. A piteformába egyengetjük, és hűtőbe tesszük.
  2. A kókusztejet az agar agarral, kevergetve, közepes lángon lassan felfőzzük. Hozzáadjuk a gyümölcsöt, az édesítőszert és a vaníliát. Botmixerrel alaposan pürésítjük, majd leszűrjük, hogy a magok ne kerüljenek a krémbe. A pitealapra öntjük, és hagyjuk megdermedni (1-2 óra).
  3. A zseléhez a gyümölcsöt felforraljuk a vízzel, a citromlével, az édesítővel és az agar agarral. Botmixerrel átdolgozzuk, leszűrjük, és félretesszük hűlni.
  4. Miután langyosra hűlt, óvatosan és közelről a kókusztejes rétegre öntjük, és 1-2 óra alatt hagyjuk megdermedni.
  5. Végül ízlés szerint friss gyümölccsel díszítjük.

Egy-két TIPP:

Használhatunk kisebb piteformát is, de ügyeljünk arra, hogy a fala legyen magasabb, mert a rétegek kisebb forma esetén vastagabbak lesznek!

Ha nem fontos, hogy vegán legyen a tart, zselésítéshez használhatunk zselatint is, járjunk el a csomagoláson jelöltek szerint.

Hirdetés

A mindenmentes vegán tart tápanyagtartalma:

Energia: 101 kCal
Fehérje: 1,9 g
Zsír: 4,7 g
Szénhidrát: 9,7 g

A fenti adatok 12 szelet esetén 1 szeletre vonatkoznak. A táblázat a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat és csak tájékoztató jellegű! A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól!

Még több vegán receptért kattints ide!

mindenmentes vegán torta

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük