kókuszos kakaós torta



A nagy szünet után ma újabb cukormentes tortával érkezem! Anyukám névnapjára készült, nagyon gyors és egyszerű elkészíteni, így bárki próbálkozhat vele. 



Hozzávalók (egy kicsi, 17 cm-es tortaformához):
  • 75 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 25 g teljes durumliszt
  • egy csipet só
  • 3 nagy tojás
  • 120 g xilit
  • 1 vaníliarúd
  • 20 g zsírszegény kakaópor
  • 1 cs vaníliás pudingpor (cukormentes)
  • 4 dl tej (lehet növényi tej is)
  • 2,5 ml folyékony édesítőszer
  • 100 g puha vaj
  • 75 g kókuszreszelék

Elkészítés:
  1. A sütőt légkeveréses módban előmelegítjük 175 °C-ra.
  2. A liszteket kétszer átszitáljuk.
  3. A tojásokat a csipet sóval, a xilittel és a vaníliarúd magjaival (a rudat ne dobjuk ki!) 4-5 percig verjük egy kézimixerrel, amíg kivilágosodik és habos lesz.
  4. A lisztet és a kakaóport beleszitáljuk és alacsony fokozaton összekeverjük.
  5. Egy alul és oldalt sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a tésztát és 33-35 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük.). Pár percig hagyjuk hűlni, majd kivesszük a formából, leszedjük róla a sütőpapírt és hagyjuk teljesen szobahőmérsékletűre hűlni.
  6. Elkészítjük a krémet: A pudingport 1 dl hideg tejjel kikeverjük, majd a többi tejet a megmaradt vaníliarúddal feltesszük főni közepes lángon. Ha már elég meleg a tej, beleöntjük a kikevert pudingport és az édesítőt és felforraljuk folyamatos kevergetés mellett. Ha a krém már elég sűrű, levesszük a tűzről, kivesszük belőle a vaníliarudat (most már kidobhatjuk) és még párszor átkeverjük. Ha kézmelegre hűlt, belekeverjük a vajat.
  7. A tortát középen szétvágjuk, hogy két tortalapot kapjunk belőle. Egy kis krémmel megkenjük az egyik tortalapot, ráhelyezzük a másikat, majd kívülről is bevonjuk: a krém kissé folyós marad, így hagyhatjuk nyugodtan lecsurogni a torta oldalán. Megszórjuk a kókuszreszelékkel, az oldalához is hozzátapasztjuk a kókuszt a tenyerünkkel. Pár órára hűtőbe tesszük, utána tálalhatjuk is.


Készíthetünk természetesen nagyobb tortát is, a tészta hozzávalóit nem szükséges duplázni, egy 20 cm-es tortaformában ugyanekkora mennyiségből egy kicsit laposabb tortát fogunk kapni, azonban ott ügyeljünk a sütési időre, hiszen az 5-10 perccel rövidebb lehet! 

Ha tetszenek a sütemények és édességek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése