joghurttorta alaprecept (sütés-főzés nélkül)
Szeretitek a joghurttortát? És azt a joghurttortát, amit nem kell sütni-főzni? Azt még jobban? Gondoltam. 🙂 Na, hát ez egy ilyen joghurttorta. A krémet sem kell főzni, létezik olyan zselatin, amihez erre sincsen szükségünk. 15 perc alatt megvan, a többit meg elintézi nekünk a hűtő. 🙂 Nagyon könnyű, habos lesz, nem az a zselés/kocsonyás fajta.
Hozzávalók egy kisebb tortaformához:
- 8 db cukormentes zabkeksz
- 5 ek kókuszolaj
- 250 ml habtejszín
- 2 cs expressz zselatin
- 450 ml joghurt
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 5 ml folyékony édesítőszer
Elkészítés:
- A kekszeket tegyük egy zacskóba és egy sodrófa segítségével törjük össze. Keverjük össze a kókuszolajjal, majd egyengessük a tortaforma aljába és az oldalára is egy kicsit, hogy legyen szép pereme a tortánknak. Tegyük hűtőbe, hogy amíg a krémmel dolgozunk, dermedjen kicsit.
- A habtejszínt verjük fel, szórjuk hozzá a zselatint folyamatos verés mellett, majd keverjük hozzá a joghurtot, vaníliát és édesítőszert. Kanalazzuk a kekszalapra, majd simítsuk el a tetejét. Tegyük vissza a hűtőbe pár órára (de legjobb egy éjszakára). Fontos, hogy megpakolni a torta tetejét csak ezután szabad, különben szétesik. Magában is nagyon-nagyon finom, könnyed, habos édesség, de lentebb adok pár tippet, hogy mivel turbózhatod fel.
A teljesen alap, dekor és gyümölcs nélküli joghurttorta szénhidráttartalma 80,5 g.
13+1 tipp: így díszítsd, ízesítsd, dobd fel a joghurttortát:
- Reszeld le egy kezeletlen héjú citrom héját, facsard ki a levét, és keverd a joghurthoz, amikor a krémet készíted. Pár citromkarikával díszítheted is a torta tetejét.
- A kekszalapot kend meg vékonyan tetszőleges lekvárral, vagy gyümölcspürével (fogj egy marék gyümölcsöt, forrósítsd fel, villával törd jó alaposan össze/botmixerrel pürésítsd, ízlés szerint édesítsd), majd erre kanalazd a joghurtos krémet.
- Egyszerűen csak díszítsd a kedvenc gyümölcseiddel a tetejét.
- A joghurtos krémet szedd kétfelé, az egyikbe szórj 1-2 tk cukrozatlan kakaóport, keverd alaposan el, majd kezd el felváltva kanalazni ezt, és a sima krémet egymásra a tortaforma közepébe, majd kész is lesz a zebratorta. (Sajttortát is készíthetsz így, a receptet hozzá itt találod.)
- Fogj egy tábla lehűtött cukormentes csokit és egy zöldséghámozót, majd kezdd el a csoki szélét hámozni, és ezzel a csokiforgáccsal díszítsd a tortát.
- Keverj a krémbe egy marék gyümölcsöt.
- A kekszalapot csak a tortaforma aljában egyengesd el. Ne készíts belőle peremet, helyette félbevágott gyümölcsökkel (a vágott felükkel kifelé), vagy gyümölcsszeletekkel rakd körbe a tortaforma oldalát, majd kanalazd bele a krémet.
- Fogj egy csipkés tortaalátétet, tedd rá a tortára, majd szórd meg az egészet kakaóporral. Ha leveszed a tortaalátétet, látod, milyen szép mintás lett a tortád teteje.
- Kanalazz a kedvenc lekvárodból egy kis tálkába, de figyelj arra, hogy csak a „levét” szedd ki, ami teljesen sima, nincsenek benne darabok stb. Ezekből csöpögtess pár mm-es pöttyöket a joghurtos krém tetejére, majd egy fogpiszkálóval, vagy hústűvel húzz keresztül rajtuk egy vonalat. Kész is a szívecskés torta!
- Ugyanezt megteheted, hogy össze-vissza húzgálod a fogpiszkálót, és márványos tortát kapsz.
- Olvassz fel egy kis csokoládét, tegyél hozzá egy pici kókuszolajat, keverd el. Csurgasd a torta tetejére akár vonalakban, akár csigavonalban, bárhogy, ahogy szeretnéd.
- Maradt még egy kis keksz? Morzsold rá a torta tetejére.
- Vágd fel a tortát szeletekre, és díszíts minden szeletet más-más gyümölccsel.
- Keverj bele a joghurtos krémbe egy kevés lekvárt, vagy ételfestéket, ha színes tortát szeretnél.
Neked van esetleg ezen kívül még jó tipped? Oszd meg velem!
Ha tetszenek a sütemények és édességek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket.