mézeskalácsos narancsos galette

Mi az az illat, ami szinte mindenkinek elsőre jut eszébe a karácsonyról? Hát persze, hogy a mézeskalács! A mandula és a narancs csak fokozza az ünnepi hangulatát ennek a süteménynek. Amennyire szép, annyira egyszerű elkészíteni, nem kell hozzá piteforma sem, és minél szabálytalanabb, annál bájosabb és rusztikusabb – ezt szoktuk mondani ilyenkor, ugye? 🙂

Hirdetés

A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.

Nagyon hamar elkészül, a munka nagyrészét egy turmixgép/cutter, egy hűtő és egy sütő elvégzi helyettünk. Persze, aki nem rendelkezik az első eszközzel, az nyugodtan használhat hozzá villát vagy a saját kezét, így egy picit hosszabb ideig kell majd a sütivel dolgozni. A tészta 100% teljes kiőrlésű lisztből készült, itt nem szükséges hozzákevernünk másfajta lisztet. A tökéletes tészta titka a hideg. Minden hozzávaló legyen hideg, a vízbe pedig dobjunk bele pár jégkockát is. Ha kézzel dolgozunk, akkor igyekezzünk, próbáljuk meg nem túl sokáig morzsolni a vajat, mert nagyon hamar felmelegszik a kezünk melegétől.

Hozzávalók:

  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1/4 tk só
  • 1 ek 1:4 erősségű édesítőszer
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 3-4 ek jéghideg víz
  • 3 dkg mandula
  • 1/2 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 narancs
  • 1 tojás
  • 1,5 dkg szeletelt mandula
Hirdetés

Elkészítés: 

  1. A lisztet elvegyítjük a sóval és az édesítőszerrel. A felkockázott vajjal együtt turmix- vagy aprítógépbe tesszük, és kb. 5 másodperc alatt morzsásra dolgozzuk. A vizet evőkanalanként adagolva hozzá összeállítjuk a tésztát. Először csak három evőkanálnyit adjunk hozzá, ha nem állna össze a tészta megfelelően, csak akkor adjuk hozzá a negyediket! Cipóvá formázzuk, kissé lelapítjuk, és fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
  2. További 10 percig szobahőmérsékleten pihentetjük, közben a sütőt hőlégkeveréses módban 175 °C-ra melegítjük.
  3. Meghámozzuk a narancsot: levágjuk az alját és a tetejét, majd éles késsel felülről lefelé haladva oldalról levágjuk a héjat úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb fehér rész maradjon a gyümölcsön. A meghámozott narancsot felszeleteljük és félretesszük.
  4. A mandulát apróra vágjuk, elvegyítjük a fűszerkeverékkel. 1 ív sütőpapírt enyhén meglisztezünk, majd kb. 30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk rajta a tésztát – nem baj, ha nem teljesen szabályos.
  5. A közepére szórjuk a fűszeres mandulát úgy, hogy a tészta szélétől 3-4 cm-t szabadon hagyunk. A narancsot a mandulára rendezzük, majd ráhajtogatjuk a tészta széleit.
  6. Leseperjük róla a lisztet, megkenjük az enyhén felvert tojással és megszórjuk a szeletelt mandulával. 35-40 perc alatt készre sütjük.

 Egy szelet (8 szelet esetén) a fenti tápanyagokat tartalmazza, a szénhidrátdiéta számolós-nem számolós alapanyagai alapján. Az ábra csak tájékoztató jellegű!

Még több karácsonyi receptért, ötletért KATTINTS IDE!

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük