tejbegrízsütemény

Ha régebb óta követitek a blogot, láthattátok, hogy már októberben nekikezdtem a karácsonyi készülődésnek, már ami a receptgyártást illeti. Ezt pedig azért tettem, mert meghibbantam és nem bírtam magammal kaptam egy megkeresést a Kifőztük gasztromagazintól, a decemberi számba hat receptem is bekerült! 🙂 És a továbbiakban is jelennek majd meg ott receptjeim. Ezt a süteményt Norvégia inspirálta. (Aki ismer, tudja, hogy T-val közösen imádjuk Skandináviát, de különösen Norvégiát.) Lentebb kiderül, mi adta az ötletet.

Hirdetés

Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.

A sütihez az ötletet a norvég karácsonyi hagyományok adták, és igazából nem is teljesen az én receptem, hiszen az alapötlet T érdeme, a recept kitalálása és tökéletesítése pedig az enyém. Igazi team work, ami a fotókon is látszódni fog. 🙂 A norvég karácsonyi menü elengedhetetlen részét képezi egy kása, ami jellemzően rizsből készül (risgrøt), ám ez jóval hígabb, mint a mi tejberizsünk vagy tejbegrízünk, gyakran még egy darab vajat is beledobnak. Amikor ezt a jó nagy adag kását elkészítik, egy szem mandulát kevernek bele, majd az ünnepi asztalnál aki megtalálja, kap egy marcipánmalacot (marsipangris) ajándékul. Ez a kis tradíció inspirálta ezt a sütit.

Ezt a süteményt, nevével ellentétben, nem kell sütni, és nyugodtan elkészíthetjük előre is, akár előző nap. Nem rizsből, hanem tönkölydarából készül, végül pedig kerül bele mandula (nem egy, hanem több, hogy mindenki egy kicsit nyertesnek érezhesse magát) és a tetejére őrölt fahéj is. A fenti képen pedig látszik egy másfajta kooperáció is, ami ennek a fotónak az elkészültéhez feltétlenül kellett. 🙂

Hozzávalók:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 10 db cukormentes zabkeksz
  • 1 l tej
  • 10 ml folyékony édesítőszer
  • 10 ek teljes kiőrlésű tönkölydara
  • 25 szem mandula
  • őrölt fahéj a tetejére
Hirdetés

Elkészítés:

  1. A kekszeket összetörjük és összekeverjük a vajjal. Egy 22×17 cm-es tálat, vagy sütőformát alufóliával kibélelünk, majd beleegyengetjük a kekszes alapot. Hűtőbe tesszük, amíg a tejbegrízzel dolgozunk.
  2. A tejet az édesítőszerrel folyamatos kevergetés mellett, közepes lángon melegíteni kezdjük, majd amikor felforrt, mérsékeljük a hőfokot, és – továbbra is folyamatosan kevergetve – evőkanalanként beleszórjuk a tönkölydarát.
  3. Miután besűrűsödött, levesszük a tűzről, és még melegen a vajas kekszmorzsára simítjuk, ügyelve arra, hogy nehogy feltépjük az alapot. Egyenletesen elosztva beleszórjuk a mandulákat (25 szelethez 25 mandulát), és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
  4. 2-3 órára vagy akár 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
  5. Szeletekre vágva, őrölt fahéjjal meghintve tálaljuk. 

Az ábra a szénhidrátdiéta számolós-nem számolós alapanyagai alapján tartalmazza az adatokat, egy szeletre vonatkozik és csak tájékoztató jellegű.

Még több karácsonyi receptért és ötletért KATTINTS IDE!

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük