Walter Mitty klementin tortája

Tegye fel a kezét, aki látta a Walter Mitty titkos életét! Ha láttad ezt a filmet, akkor érteni fogod ezt a sütit. Ha pedig nem láttad, de szereted a szép, északi tájakat (mint én), kell egy kis feel-good löket (mint néha nekem), vagy éppen szükséged van valamire, ami kirángat a gödörből (mint nekem, aki ugyanúgy megfordul ott néha-néha), akkor nézd meg a filmet! Nekem az egyik kedvencem, bár mindig repülőjegy-vásárlásba fognék, miután megnéztem. 🙂

Hirdetés

Egyszer már készítettem filmes/sorozatos ihletésű süteményt, akkor Dale Cooper ügynök kedvencét, a Twin Peaksben kapható meggyes pitét sütöttem meg. Most pedig Walter Mitty klementin tortáján volt a sor, ehhez itt találtam egy receptet, amit átalakítottam.

A filmben igen nagy jelentőséget kap ez a torta, így mikor legutóbb megnéztük, tudtam, hogy el kell készítenem. És tényleg nagyon-nagyon finom, még így cukormentesen is. (Nem mintha rosszakat ennék, de ez különösen jó volt, mindig alig várom a következő szeletet.) Szóval készítsétek el bátran ezt a süteményt és nézzétek meg mellé a filmet (akár újra)!

Fun fact: a filmben a papíron szereplő helységnév el lett írva, de az eredetiség miatt ugyanúgy szerepel az én képeimen is az írás, ahogy a filmben.

Hozzávalók: a tortához:

  • 37,5 dkg klementin
  • 6 nagy tojás
  • egy nagy csipet só
  • 10 dkg 1:4 erősségű édesítőszer
  • 25 dkg mandulaőrlemény (almond meal)
  • 1 tk sütőpor

a mázhoz:

  • 3 dkg frissen facsart, leszűrt klementinlé
  • 3-5 ek eritritpor

a kandírozott klementinhez:

  • 1-2 db klementin 
  • 1,5 dl víz
  • 10 dkg eritrit
Hirdetés

Elkészítés:

  1. Egy 22-23 cm átmérőjű tortaformát kikenünk, utána kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, légkeveréses módban.
  2. A klementineket alaposan megmossuk, késsel lyukakat szúrunk rá több helyen, majd mikróban 3-4 percig melegítjük. Utána egy botmixerrel pürésítjük őket. (Héjával együtt, igen.)
  3. A tojásokat közben egy csipet sóval és az édesítőszerrel habosra verjük kézimixerrel, vagy tálas mixerben. Akkor jó, ha a tojások kivilágosodnak, habosak és megnő a térfogatuk.
  4. Hozzáadjuk a klementinpürét a tojáshoz, majd alaposan elkeverjük benne. A sütőporral elvegyített mandulát két részletben hozzákeverjük egy spatulával.
  5. Az előkészített tortaformába öntjük a masszát és 35-40 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Ha nagyon megégne, takarjuk le alufóliával. Ha elkészült, 10 percig hagyjuk a formában hűlni, majd sütőrácsra borítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  6. Amíg sül a sütemény, elkészítjük a kandírozott klementinszeleteket. A gyümölcsöket egy éles késsel vékony szeletekre vágjuk. Egy magas falú, nagy edényben elkezdjük felmelegíteni a vizet és az eritritet. Ha már feloldódott az eritrit a vízben és már gyöngyözik, hozzáadjuk a klementinszeleteket. Használjunk akkora edényt, amiben kényelmesen elférnek, ne legyenek átfedésben. Innentől kb. 20-30 percig főzzük a gyümölcsöt, majd zsírpapírral bélelt tányérra szedjük őket és hagyjuk kihűlni. Nagyon óvatosan dolgozzunk velük, mert nagyon forróak!
  7. A mázhoz a klementint kifacsarjuk és leszűrjük a levét. Evőkanalanként hozzáadjuk az eritritet. Figyeljük, hogy mikor lesz megfelelő, nem túl folyós, de nem túl sűrű állagú. Rögtön használjuk fel, mert az eritrit nagyon hamar visszakristályosodik és megszilárdul. Ráöntjük a mázt a tortára, majd elrendezzük a tetején a kandírozott klementinszeleteket.

Az ábra a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat, egy szeletre (12 szelet esetén) vonatkozik és csak tájékoztató jellegű! A ténylegesen felhasznált alapanyagok tápanyagtartalmai eltérhetnek az általam használtaktól.

    Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük