csokis banánkenyér cukormentesen

Miért van az mindig, hogy megveszem a smoothie-nak a banánt, aztán már legközelebb akkor veszem észre, amikor már szinte az egész héja sötétbarna és csak banánkenyérnek jó? A fagyasztóban legalább 5-6 banán várja ugyanezt a sorsát (a fagyóban landolnak ilyenkor, hogy megmentsem őket). Most viszont rögtön készült belőlük cukormentes csokis banánkenyér, ami teljes kiőrlésű és csodafinom.

Hirdetés

Ebbe a banánkenyérbe 3 db érett (nálam igazából túlérett :D) banán került, sok-sok csokoládé, kakaópor, puha vaj, teljes kiőrlésű tönkölyliszt és édesítőszer. Nagyjából 50-60 perc alatt megsül, és akárcsak a brownie-nál, itt is érdemes szaftosra hagyni és nem túlsütni. Az illatok pedig egyszerűen fenomenálisak, úgyhogy akár reggel össze lehet dobni, hogy egész nap ilyen finom illatok között tengessük a napunkat. Ráadásul összesen két tálat, egy villát, egy kést és egy spatulát kell használni hozzá, így viszonylag kevés mosatlannal jár. Igazi főnyeremény, nem?

Van egy másik banánkenyér receptem, ami nem csokis, hanem fűszeres, azt ide kattintva érheted el. S bár megoszlanak a vélemények arról, hogy mi a helyzet a banánnal egyes diétákban, én nem zárom ki. A „világnézetemről” bővebben a rólam rész alatt olvashatsz. Na de nézzük is inkább, hogy hogyan készül ez a csoda.

Hozzávalók:

  • 130 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 50 g holland kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 nagy csipet himalája só
  • 50 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 3 db érett banán (kb. 330 g)
  • 1 tk vaníliakivonat 
  • késhegynyi szerecsendió
  • 100 g nagyon puha vaj
  • 1 tojás
  • 100 g cukormentes tejcsokoládé
  • 50 g cukormentes étcsokoládé
Hirdetés

Elkészítés:

  1. A sütőt rögtön előmelegítjük 175 °C-ra légkeveréses módban. Egy 10×25 cm-es kenyérsütőformát kibélelünk sütőpapírral. Kicsit kivajazhatjuk alatta a formát, hogy jobban odatapadjon a papír.
  2. A lisztet, kakaóport, sütőport, sót, édesítőszert egy tálban villával összekeverjük.
  3. Az érett banánokat egy másik tálban villával alaposan összetörjük. A vaníliát, szerecsendiót és a szinte olvadt puha vajat hozzákeverjük. Beleütjük a tojást és alaposan elkeverjük az egészet. A lisztes keverékhez adjuk és egy spatulával összekeverjük.
  4. A kétféle csokoládét apróra vágjuk. A tejcsokit beleforgatjuk pár mozdulattal a tésztába.
  5. A masszát az előkészített formába kanalazzuk, elsimítjuk, majd megszórjuk a feldarabolt étcsokoládéval. 50-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük: nem kell teljesen tisztán kijönnie a fogpiszkálónak, mert a banánkenyér szaftosan az igazi. Pár percet a formában pihentetjük, ha elkészült, majd sütirácsra tesszük és tovább hagyjuk hűlni. Langyosan, kissé melegen is fogyasztható már. 

TIPP 1: A vajat tegyük ki pár órával előbb a konyhapultra, hogy biztosan puha legyen, mikor felhasználjuk. A nem puha vajat pár másodpercre mikróba is tehetjük, vagy forró pohár alá. TIPP 2: Frissen a legjobb, de másnap is nagyon finom, csak melegítsünk rá mikróban pár másodpercig.

Az ábra a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat, 16 szelet esetén 1 szeletre vonatkozik és csak tájékoztató jellegű! A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól.

Még több csokis receptért kattints ide!

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük