zabkeksz cukor-, laktóz- és gluténmentesen

cukormentes zabkeksz

Házilag zabkekszet is gyárthatunk, olyan hozzávalókból, amik egy IR-es, vagy diétázó kamrájában előfordulnak. Ez a zabkeksz cukormentes, gluténmentes, laktózmentes és nagyon könnyen vegánná is tehető (abban az esetben mindenmentes is lesz). Gyorsan elkészül, kutyulással, sütéssel együtt mindössze 25-30 perc és ezzel sem jár sok mosatlan.

Hirdetés
zabkeksz

Mennyire bonyolult a zabkeksz elkészítése, és mire lesz hozzá szükség?

Egy darab tálra lesz szükségünk hozzá, tojásra, édesítőszerre, zabpehelyre és zabpehelylisztre (bár utóbbit magunk is készíthetünk), cukormentes vagy min. 70%-os kakaótartalmú étcsokoládéra, kókuszreszelékre és -olajra, tetszőleges magokra és egy kevés szódabikarbónára és fűszerekre. Ebbe a verzióba dió és mandula került, de rakhatunk bele kesudiót, pekándiót, törökmogyorót, tökmagot, amit csak szeretnénk.

gluténmentes zabkeksz

Mire érdemes figyelni az elkészítésénél?

Nagyon fontos, hogy olvaszott kókuszolajat használjunk. A melegtől és az olvasztott zsiradéktól áll össze a keksz. Ha túlzottan morzsálódna, nem állna össze, akkor ellenőrizzük, hogy megfelelő állagú zsiradékot használtunk-e. A kókuszreszelék is lehet ludas, hiszen nagyon könnyű „elmérni”, pár gramm kókuszreszelék már jelentős mennyiség, ami plusz szárazanyag.
Ha mégsem állna össze, akkor egy kicsivel több zsiradékot bátran adjunk hozzá.

Hirdetés
cukormentes zabkeksz
zabkeksz

Mennyi zabkeksz lesz ebből a mennyiségből?

Készíthetünk ducibb kekszeket, mint a képen, de egészen le is lapíthatjuk, és több részre is oszthatjuk. Ebből a mennyiségből én 15 db ilyen kis tömzsibb zabkekszet készítettem, lehet duplázni is a mennyiséget, mert szerencsére sokáig eláll. Az összetevőinek köszönhetően pedig igazán ropogós lesz.

gluténmentes keksz

Hozzávalók (15 darabhoz):

  • 30 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 80 g zabpehelyliszt
  • 55 g zabpehely
  • 55 g kókuszreszelék
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/4 tk só
  • 1/2 tk őrölt fahéj 
  • 1 tojás
  • 50 g kókuszolaj (olvasztott, meleg!)
  • 1 tk vaníliaaroma vagy vaníliakivonat
  • 60 g cukormentes étcsokoládé (vagy min. 70%-os étcsokoládé)
  • 30 g mag (nálam 15 g dió, 15 g mandula)
  • nagy szemű só a szóráshoz (opcionális, de ajánlott! 😋)
Hirdetés

A zabkeksz elkészítésének lépései:

  1. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra alsó-felső sütésmódban. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  2. Egy tálban összekeverjük az édesítőszert, zabpehelylisztet, zabpelyhet, kókuszreszeléket, szódabikarbónát, sót, fahéjat.
  3. Beleütjük a tojást, hozzáöntjük a kókuszolajat és a vaníliát. Alaposan elkeverjük.
  4. A csokoládét és magokat apróra vágjuk, majd beleforgatjuk a masszába.
  5. 15 db egyenlő részre osztjuk a masszát, golyókat formázunk belőle, tepsire sorakoztatjuk őket egymástól távol, majd a tenyerünkkel óvatosan lenyomjuk a golyókat, attól függően, hogy milyen vastag kekszeket szeretnénk. 
  6. 10 perc alatt készre sütjük, hagyjuk a tepsin kihűlni őket. Nagy szemű sóval szórva tálaljuk.

TIPP: A zabkeksz a tojás lecserélésével teljesen vegánná tehető. Tojás helyett használjunk lenmagtojást.

Hirdetés

Az ábra a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat, egy kekszre vonatkozik tizenöt darab esetén és csak tájékoztató jellegű! A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei és tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, illetve nem vagyok dietetikus sem.

Ennek a receptnek az elkészítését az instagramomon is végig tudod nézni! Még több gluténmentes receptet találsz ITT. Laktózmentes recepteket IDE kattintva érhetsz el.  Ha inkább mindenmentes ételeket szeretnél készíteni, kattints IDE!

cukormentes keksz

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük