cukormentes banánkenyér muffin csokidarabkákkal

cukormentes banánkenyér muffin

Valamiért többször van itthon érett banán, mint normális fogyasztásra alkalmas, nem is tudom, miért. Szerintem a fagyasztóm fele tele van érett banánnal, mert egyébként tök jól fel lehet használni őket így is. Ezek a cukormentes banánkenyér muffin csodák is mentőövek arra az esetre, ha valami ütős édességre vágynánk van otthon érett banán.

Hirdetés
cukormentes banánkenyér muffin

Cukormentes banánkenyér muffin?

Igen! A banánról megoszlanak a vélemények, az én „hitvallásomról” bővebben olvashatsz itt. Én nagyon szeretem a banánkenyeret, nagyjából félévente készítek egyet valamilyen formában. Most cukormentes banánkenyér muffin készült, teljes kiőrlésű lisztből. Gyorsabban elkészül, mint egy sima banánkenyér vagy mint ez az isteni csokis változat, de hozza az ízvilágot és azt a tipikus banana bread állagot.

teljes kiőrlésű banánkenyér muffin

Mennyi cukormentes banánkenyér muffin készül ebből a mennyiségből?

12 darab ÓRIÁSI muffin lesz belőle. Picikét össze fognak esni sütés után, de attól még óriásiak. Ezek a normál méretű, 12 db-os muffinformában készültek, de ha szeretnénk, akkor süthetjük kisebb formákban is, akkor viszont figyeljünk oda a sütési időre, mert az jócskán lerövidülhet.

cukormentes banánkenyér muffin

Mi a titka a muffin formájának?

Nemrég, The Sweet and Simple Kitchen bloggerénél láttam instagramon azt a tippet, hogy úgy nőnek meg szebben a muffinok, ha nem rakjuk tele az egész muffinformát, hanem felváltva, sakktábla alakban töltjük meg kapszlival és tésztával. Ez azt jelenti, hogy egyszerre összesen 6 db muffin sül csak a 12 darabos formában. A tészta mennyiségéből pedig adódik, hogy nagyjából teljesen meg kell tölteni a kapszlikat, nem 3/4-ig vagy félig, ahogy a legtöbb muffin receptben szerepel. Sütés után kicsit össze fognak esni.

Hirdetés
banánkenyér muffin

Oké, és mégis hogyan lesz tényleg olyan ízre és állagra, mint egy banánkenyér?

A banánkenyérnek egyik titka az, hogy a tészta megfelelően szaftos legyen. Sütés előtt az összeállításnál ez egyrészt az alapanyagokon múlik, sütésnél pedig a sütési időn. Ha túlsütjük, akkor lőttek is neki. Mindössze 15 percen át voltak a sütőben ezek a muffinok, sütőtől függ egyébként, hogy pontosan mennyi az annyi, így a tűpróbát is javaslom.

Hozzávalók 12 db muffinhoz:

  • 130 g teljes kiőrlésű liszt
  • 50 g finomliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 3 db érett banán (kb. 250 g)
  • 40 g 1:4 édesítőszer
  • 1/2 tk fahéj
  • késhegynyi szerecsendió
  • 1 tk vaníliakivonat vagy aroma
  • 200 g görög joghurt
  • 2 tojás
  • 20 g olívaolaj
  • 30 g kókuszolaj
  • 100 g cukormentes étcsokoládé (vagy 60 g étcsoki + 40 g tejcsoki)

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra légkeveréses módban. Egy normál méretű 12-es muffinformát sakktáblaszerűen kibélelünk sütőpapírral (az indokot lásd feljebb!). Vékonyan kikenjük őket olajjal vagy befújjuk olajspray-vel.
  2. A kétféle lisztet kimérjük, összekeverjük a sütőporral és sóval, majd átszitáljuk. Ami a teljes kiőrlésű lisztből esetlegesen fennmarad, azt is hozzászórjuk.
  3. Egy másik tálban pürésítjük a banánokat: egy villával alaposan összetörjük őket. Hozzáadjuk az édesítőszert, fűszereket, majd belekeverjük a két tojást és a görög joghurtot is.
  4. A lisztes keveréket a banános keverékhez adjuk és egy spatulával épp csak annyiszor forgatjuk át, hogy nagyobb lisztes felület ne legyen benne. A kisebb lisztrögök nem problémák.
  5. Hozzáadjuk a kétféle olajat és belekeverjük.
  6. A csokoládét, csokoládékat apróra vágjuk, félreteszünk belőlük egy kisebb maréknyival – ez kerül majd a muffinok tetejére. A nagyobb adagot beleforgatjuk pár mozdulattal a tésztába.
  7. A tésztát elosztjuk a kapszlikban úgy, hogy szinte teljesen tele legyenek. 15 perc alatt készre sütjük őket. Sütés után kb. negyed órát pihentetjük őket a formában, majd hagyjuk őket langyosra hűlni sütirácson.

A cukormentes banánkenyér muffin tápanyagtartalma:

Energia: 160 kCal
Fehérje: 3,8 g
Zsír: 8,7 g
Szénhidrát: 16,5 g

A fentiek a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, 1 muffinra vonatkoznak és csak tájékoztató jellegűek! A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól.

Hirdetés

Egy-két tipp:

Ha a banánunk már nagyon érett, tehát majdnem teljesen barna belül is, tegyünk kevesebb édesítőszert a tésztába (5-10 grammal kb.).

Ha nincs túlérett banán otthon, akkor fogjuk a még éretlen banánokat és héjastól 150 °C-os sütőbe tesszük 10-15 percre, amíg be nem barnul teljesen a héjuk. Ha kihűltek, akkor meghámozzuk és felszeleteljük a banánokat és már használhatjuk is őket kedvenc banánkenyerünk hozzávalójaként. Másik lehetőség az az, hogy az éretlen banánokat meghámozzuk, felszeleteljük és 30-30 másodpercig megmikrózzuk őket.

Ha pedig a nyakunkon maradna a túlérett banán, nehogy kidobjuk! Hámozzuk meg, szeleteljük fel és zacskóba téve tegyük a fagyasztóba. Így, amikor szükségünk van rá banánkenyérhez, vagy akár fagyihoz, csak elővesszük.

teljes kiőrlésű banánkenyér muffin

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük