gyümölcsfagyi 15 perc alatt, 2 hozzávalóból (trópusi fagyi)

gyümölcsfagyi

Beköszöntött a meleg (vagy egyeseknek a jó idő, nekem sajna nem ezt jelenti 😅), úgyhogy ez azt jelenti, hogy már-nem-szívesen-kapcsoljuk-be-a-sütőt-inkább-legyen-fagyi. Már egy ideje nekiláttam a fagyi-kísérleteknek, amik eddig nem voltak túl sikeresek, aztán szembejött velem a sweet pea chef ananászos sorbet receptje és rögtön tudtam, hogy ezt a gyümölcsfagyi receptet nekem is ki kell próbálnom abból, ami van itthon.

Hirdetés
gyümölcsfagyi

Kell-e hozzá fagyigép vagy valami extra kütyü? Biztos van valami csapda…

Nem kell hozzá fagyigép, és nincs csapda vagy becsapás. 🙂 Én sem hittem el, hogy ez így működhet és fagyiállagú valami lesz belőle a végén, de tényleg jó. Egy aprítógépre van hozzá szükség, szerintem ez egy viszonylag népszerű konyhai eszköz, ami sokunknál lapul a polcon. Turmixgéppel nem próbáltam, szerintem az csak sokkal kisebb mennyiségnél lehet jó, esetleg még botmixerrel lehet megpróbálni, de a tuti az aprítógép.

gyümölcsfagyi

Milyen gyümölcs kell ehhez a gyümölcsfagyi recepthez?

Ennél a kérdésnél most nem arra gondolok, hogy eper, málna vagy meggy. Szerintem mind jó hozzá. A kérdés arra irányult, hogy fagyasztott vagy friss gyümölcs kell-e. A válasz pedig az, hogy bármelyik jó. Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, akkor tényleg 15 perces a recept, friss gyümölcs esetén pedig kicsit több időt vesz igénybe, mert előbb le kell fagyasztani és utána készíthetjük el belőle a fagylaltot.

cukormentes fagylalt

Mit kell tennem, ha nincs fagyasztott gyümölcsöm?

Most ne menjünk bele abba a kérdésbe, hogy szerintem mindig van egy fagyasztóban fagyasztott gyümölcs valamilyen…de ha esetleg nincsen, akkor egyszerűen csak kis falatnyi darabokban fagyaszd le a gyümölcsöt, legjobb ha egymástól kicsit távolabb egy tepsin fagyasztod le (ha van elég helyed hozzá), mint zacskóban vagy dobozban, utóbbi ugyanis tovább tart. Kis szemű gyümölcsöt, mint mondjuk áfonya, málna, meggy, stb. nem kell feldarabolnod, egy ananászt, mangót, vagy nagyobb epreket például igen.

Mit tartalmaz ez a gyümölcsfagyi?

Csak gyümölcsöt, illetve ízlés szerint, de ez teljesen opcionális és elhagyható, édesítőszert. Ezáltal a fagyi teljesen vegán, mindenmentes, cukormentes, gluténmentes, laktózmentes és tojásmentes. És még főzőcskézni sem kell! Szuper, mi?

cukormentes fagyi

Hozzávalók:

  • 400 g fagyasztott trópusi gyümölcsmix (mangó, ananász, papaya, kiwi, stb.)
  • 1/4 citrom leve
  • 1/2 tk 1:4 erősségű édesítőszer (opcionális)
Hirdetés

A trópusi gyümölcsfagyi elkészítésének lépései:

  1. A fagyasztott gyümölcsöt kivesszük a fagyasztóból és 10 percig pihentetjük a konyhapulton, hogy kicsit kiengedjen.
  2. Egy aprítógépbe tesszük a gyümölcsöt és kb. 10 pulzálással felaprítjuk.
  3. Hozzáfacsarjuk a citromlevet és ha szeretnénk, akkor az édesítőszert is hozzáadjuk.
  4. 1-2 perc alatt krémesre, fagylalt-állagúra dolgozzuk a géppel.
  5. Azonnal tálaljuk.

Egy-két tipp:

A fagyit le is fagyaszthatjuk légmentesen lezárt dobozban, ha nem fogyasztjuk el azonnal. Tálalás előtt egy kb. 15 perccel kivesszük a fagyasztóból és hagyjuk, hogy picit kiengedjen. Viszont így nem lesz teljesen ugyanolyan állagú, mint frissen, és kb. ugyanannyi időbe kerül így is, ezért én frissen készítve javaslom.
Ha nem teljesen fagyi-állagú a műveletek végére, hanem olvadtabb (mint egyes fotókon látszik, hogy már olvad, de hát meleg van és sokat tökölök a képekkel, na 😅 bár mondhatnánk, hogy azért csináltam ilyenre, hogy szemléltessem), akkor tegyük pár percre a fagyasztóba és utána tálaljuk.

A trópusi gyümölcsfagyi tápanyagtartalma:

A felhasznált gyümölcsöktől függ, ehhez számoljuk még a citromot. Mást nem tartalmaz, az édesítőszer nem számolandó.

Az én általam készített fagyiban 180 kCal, 2,5 g fehérje, 0,7 g zsír és 38 g gyorsan felszívódó szénhidrát van (tájékoztató jellegű adatok).

Több sütés nélküli receptért kattints ide!

mindenmentes gyümölcsfagyi

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük